fbpx

5 natuurlijke manieren om je lichaam te ontgiften

Het is een goed idee om je lichaam met enige regelmaat te ontgiften om de balans met de natuur en jezelf te behouden. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, want water is het ideale detoxmiddel. Het magazine Nieuwetijdskind zet daarom vijf natuurlijke manieren om je lichaam te ontgiften op een rij. 

Als je een kijkje kon nemen binnenin je lichaam, zou je brandvertragende chemicaliën, zware metalen, pesticiden, plastic deeltjes en een groot aantal andere stoffen, die het hedendaagse moderne leven voortbrengen, kunnen vinden. Ontgifting (ook wel ‘detox’ genoemd, dat een afkorting is van het Engelse woord ‘detoxification’) opent deuren voor reiniging op alle niveaus – lichaam, ziel en geest. En het is belangrijk om je lichaam met enige regelmaat te ontgiften om de balans met de natuur en onszelf te behouden.

Een erg interessant feit over ontgifting is dat detox programma’s een onlosmakelijk onderdeel zijn in allerlei soorten behandelingen in de verslavingszorg. Wanneer je in verslavingsklinieken op consult zou komen, dan zullen de therapeuten je waarschijnlijk iets gaan vertellen over ontgifting. De recente Detox Rage heeft inmiddels fenomenale hoogten bereikt, met waanzinnige marketing producten van fabrikanten die reiniging en zuivering in een oogwenk beloven, in een poging om te kunnen voldoen – en er duidelijk van te kunnen profiteren – aan de overweldigende marktvraag. Er zijn veel commerciële producten die claimen dat ze vrijwel direct het lichaam kunnen ontgiften. Er is een ware zoektocht gaande naar het perfecte ontgiftingsmiddel of programma, dat gepaard gaat met een verbijsterend aanbod in producten waaruit je kunt kiezen: Ontgiftings- supplementen, hulpmiddelen om de dikke darm te reinigen, detox voetenbaden en patches. De lijst is eindeloos! En een werkelijke verspilling van tijd en geld!

Terwijl we naarstig op zoek zijn naar DE ultieme manier om te ontgiften, zien we het ideale detox middel over het hoofd. Een natuurlijk hulpmiddel, makkelijk verkrijgbaar en het is tevens het elixer van het leven: Water. Als je aan mij vraagt wat de beste, meest goedkope en effectieve wijze van ontgiften is, dan zal ik je een ontgifting met behulp van WATER voorstellen. Ons lichaam heeft een lever en nieren die toxische afvalstoffen verwijderen. Het enige dat het nodig heeft, is hulp in de vorm van water.

5 Manieren van natuurlijk ontgiften

Het drinken van veel water

Door meer water te drinken worden toxische stoffen uit het lichaam verwijderd in de vorm van zweet en urine. Het drinken van heet water helpt tevens bij het reinigen van de neusholten. Je kunt verstopte sinussen trouwens ook , in 1 minuut, op volledig natuurlijk wijze openen

Stoom of zweetbad

Er is een gegronde reden waarom mensen al sinds het Stenen tijdperk zweetbaden voor hygiënische en gezondheids-doeleinden gebruiken. Dat is omdat zweten zijn effectiviteit heeft bewezen in het afvoeren van giftige stoffen en ziektes en in het behouden van een optimale fysieke als ook mentale gezondheid. De huid is ons grootste orgaan die via perspiratie afvalstoffen verwijdert. Hitte zorgt ervoor dat toxische stoffen uit de cellen worden vrij gemaakt die terechtkomen in de lymfatische vloeistof. Aangezien zweet wordt gemaakt van lymfatische vloeistof, zullen de toxische stoffen uit de lymfe worden afgegeven zodra het lichaam gaat zweten. Zweten gebeurt op een natuurlijke manier tijdens inspannende activiteiten zoals lichaamsbeweging, maar ook door blootstelling aan de zon, of het aanwezig zijn in een warme ruimte. In sauna’s (droge hitte) of stoombaden (vochtige hitte) wordt met opzet de zweetproductie geactiveerd ten behoeve van therapeutische doeleinden. Deze ‘zweet (hypothermische) therapie’ maakt niet alleen toxische stoffen vrij maar ontspant tevens de spieren en verlicht ongemakken en pijntjes. Door het verwijderen van giftige stoffen via de huid door te zweten worden de lever en de nieren voor een deel ontlast, dus voor diegenen met een verminderde werking van de lever of nierfuncties kan dit een veilige wijze van ontgifting zijn.

Detox bad

Het werkingsprincipe van een detox bad is om het gebied rond de liesstreek en de genitaliën te verkwikken gedurende 10 minuten per dag of langer, afhankelijk van je aanvankelijke conditie en de resultaten die je wilt bereiken. Dit proces creëert een trilling in het bindweefsel die een tegengesteld effect in gang zet, waardoor onverteerde vetten en achtergebleven giftige stoffen terug worden getransporteerd naar de ingewanden waar ze later alsnog worden verwijderd.

Zout water spoeling

Het is interessant om te weten dat een zout water spoeling vaak beter (en goedkoper) ‘werk’ verricht in het ontgiften van je darmen dan een darmspoeling . Los 2 afgestreken theelepels zout op in (ruim) 1 liter warm water. Drink dit ‘s ochtends op een nuchtere maag. Nadat je de hele liter water hebt opgedronken, dien je de buik een tijdje te masseren en wordt er geadviseerd om in de buurt te zijn van een toilet. Je kunt een zout water spoeling zien als een bad voor het binnenste van je lichaam, die toxische stoffen uit je gehele spijsverteringsstelsel trekt. Wanneer je je een voorstelling kunt maken dat alle afvalstoffen vastzitten in jouw spijsverteringsstelsel – zoals het slib en andere afzettingen dat zich ophopen binnen in een tuinslang of afvoerpijpen – dan is het logisch dat jouw buik baat heeft bij een goede spoeling.

Vasten

In de strikte zin van het woord betekent vasten een complete onthouding van eten en drinken behalve zuiver water in een omgeving van totale rust. Een sap vastenkuur, een populaire variant, is onthouding van voedsel en drank behalve water en verse groente- en vruchtensappen. Een aangepaste vastenkuur bevat kleine hoeveelheden vast voedsel, gewoonlijk vruchten als ook rauwe of gestoomde groenten. Voordeel van een vastenkuur is dat deze het helingsproces stimuleert.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF