fbpx

Alles wat je moet weten over kurkuma

Trends heb je niet alleen op het gebied van mode en beauty. Ook qua gezondheid zie je ieder jaar verschillende trends. Op het gebied van sporten maar ook in voeding en de daarbijbehorende ingrediënten. Zo moesten we vorig jaar allemaal aan de magnesium, doen tegenwoordig allemaal een stuk gember in onze thee en nu gaat het weer over kurkuma. Maar, wat is het eigenlijk? Waar is het goed voor en bovenal: wat kan je er eigenlijk mee?

Wat is Kurkuma?

Je kent kurkuma misschien als een specerij dat vooral in kleurrijke gerechten in de Indische keukens wordt gebruikt. Of misschien heb je het hippe drankje, kurkuma latte wel al voorbij zien komen?

Kurkuma wordt gemaakt van een plant die vooral in India voorkomt. Deze Curcuma Longa plant is verwant aan de gemberplant. Kurkuma wordt ook wel Indiase geelwortel of koenjit genoemd. Misschien dat je het al wel kent onder de naam ‘turmeric’, dit is namelijk hoe je het in het Engels zegt. In Nederland komt het vooral voor als poedervorm, maar je zou het ook als thee kunnen verkrijgen.

Vitamines

Naast dat kurkuma een Oosters smaakje geeft aan gerechten zit het ook boordevol belangrijke vitamines en mineralen. Zo bevat het vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K en de mineralen ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink. Zo werkt het mee aan celverbetering en -versteviging en heeft het een anti-oxidatieve werking door onder andere vitamine E.

Ontstekingsremmend

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kurkuma een ontstekingsremmende werking heeft op het lichaam. Zo kan het bij acute ontsteking net zo effectief zijn als (of zelfs beter werken dan) ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals Cortison en ibuprofen.

Afvallen

Een ander voordeel is dat het helpt bij afvallen. Uit onderzoek is gebleken dat het gele kruid je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Het resultaat hiervan is dat de koolhydraten uit je voeding niet worden opgeslagen als vet en je dus gewicht verliest. Daarnaast wordt je stofwisseling omhoog gegooid door de pittige smaak. Zo verbrand je calorieën zonder te hoeven zweten in de sportschool. Win-win!

Wat kan je ermee?

Oké, dat zijn nogal wat voordelen. Maar hoe verwerk je kurkuma in gerechten? Gelukkig is de smaak van kurkuma niet heel sterk, dus je kan het aan heel veel dingen toevoegen. Wij hebben een aantal opties voor je klaarstaan. Je kan kurkuma toevoegen aan je:

  • Omelet
  • Smoothie
  • Hummus
  • Yoghurt-dip
  • (bloemkool)Rijst
  • Soep (het lekkerst bij pompoen-, zoete aardappel-, wortel- of heldere groentesoep)
  • Saladedressing
  • Latte (bekijk hier een recept)

Altijd handig om in huis te hebben dus. Je kan ook kiezen voor de makkelijke weg, koop dan kant-en-klare thee in de supermarkt of neem een supplement.

Waarschuwing

Kurkuma heeft een bloedverdunnende werking en de geadviseerde hoeveelheid is daarom één theelepel per dag. Als je bloedverdunners slikt is het verstandig om met je arts te bespreken hoe je het kruid het best kunt combineren met je medicatie.

Tip

Kurkama is een poeder dat lastig wordt opgenomen in je bloed. Uit onderzoek is gebleken dat het in combinatie met zwarte peper goed wordt opgenomen. Als je dus aan het koken bent, voeg dan ook wat zwarte peper toe aan je gerecht. Een snufje is al voldoende.

Ook interessant:WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF