fbpx

De 6 beste voedingsmiddelen tegen stress

Tegenwoordig heeft iedereen wel eens last van stress door het harde werken, het gezin onderhouden en doordat je weinig tijd voor jezelf overhoudt. Deze week staat in het teken van Stress Awareness, daarom zetten wij de zes beste voedingsmiddelen tegen stress voor je op een rij. 

1.   Groene bladgroenten

Groene bladgroenten‒ zoals spinazie ‒bevatten natuurlijk foliumzuur. Deze B-vitamine ondersteunt de aanmaak van dopamine, een geluksstofje in je hersenen dat je helpt om kalm te blijven. Bovendien bevatten groene bladgroenten ook magnesium, dat eveneens werkt tegen spanningen. Zet deze groenten dus wat vaker op het menu als je stress uit je leven wilt bannen.

2.   Yoghurt

Als je tegen zuivel kan, is yoghurt ook een goede manier om stress te verlichten. Er zijn namelijk aanwijzingen dat de probiotica in yoghurt de activiteit verlaagt in hersengebieden die te maken hebben met emoties en stress. Ook augurken zouden een stres verlagend effect hebben.

3.   Bosbessen

Als je stress hebt, vindt er in feite een strijd plaats in je lijf. De antioxidanten en phytonutriënten in bessen helpen je lichaam beter op stress te reageren. Ook bestrijden ze de vrije radicalen tegen die met stress samengaan.

4.   Kalkoen

Kalkoen is rijk aan tryptofaan, een stofje dat bekend staat om zijn gelukmakende en slaapwekkende werking. Maar wist je dat tryptofaan ook een kalmerende invloed heeft? Van al deze gezonde effecten profiteer je dus als je kalkoen eet.

Tryptofaan vind je trouwens ook in deze voedingsmiddelen:

 • groene asperges
 • zuivel
 • bananen
 • noten
 • zaden
 • tofu
 • vis
 • linzen
 • haver
 • bonen
 • eieren

5.   Havermout

Grijp je bij stress snel naar koekjes, chocola of andere snelle koolhydraten? Niet gek. Koolhydraten kunnen je hersenen helpen om serotonine aan te maken. Dit geluksstofje raakt uitgeput door stress, vandaar dat je lijf naar bouwstoffen verlangt. Snelle koolhydraten zijn echter niet goed voor je suikerspiegel, die al hoger is bij stress. Een hoge suikerspiegel kan bovendien zorgen voor vetopslag. Dat betekent nog meer stress als je op de weegschaal staat.

Kies je voor complexe koolhydraten, zoals havermout, dan heb je geen last van een hoge suikerspiegel en van gewichtstoename. Je profiteert juist van het kalmerende effect van haver. Een bordje havermout als ontbijt is al lekker, maar trakteer jezelf ook eens op haverpannenkoeken. Die smaken net zo lekker als koekjes en chocola, maar zijn wel een stuk gezonder.

6.   Pistachenootjes

Last van acute stress? Eet pistachenootjes! Niet alleen werkt het pellen van de nootjes al ontspannend. De nootjes werken meteen stressverlagend doordat ze je bloeddruk naar beneden en je hartslag tot rust brengen. Zorg dus dat je altijd een zakje pistachenootjes bij de hand hebt.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF