fbpx

Alles wat je moet weten over gember

De kans is vrij groot dat je dit specerij al veel gebruikt. In je thee, door je maaltijd of lekker bij de sushi. Maar, weet je eigenlijk al waar het goed voor is? Zo hoor je vaak dat gember zou helpen tegen misselijkheid en dus hét perfecte anti-kater middeltje zou zijn, maar is dit wel waar? Daar kom je in dit artikel achter. 

Wat is gember?

Gember is een van de meest gezonde specerijen ter wereld. Het komt van een wortelstok van de gemberplant. Gember is tegelijkertijd ook een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. Er zitten twee belangrijke actieve ingrediënten in de specerij, dit zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol. Maar gember bevat nog veel meer actieve ingrediënten.

Medicinaal

Alhoewel er veel tegensprekende onderzoeken over zijn, zou gember een medicinale werking hebben. Zo kent het specerij al een lange geschiedenis als geneesmiddel, voornamelijk in het Oosten en Midden-Oosten. Maar, het wordt nu langzamerhand ook steeds meer gebruikt in Nederland. Gember wordt ook al generaties gebruikt om het libido te stimuleren. Ook zou het onder andere goed zijn als geneesmiddel voor het volgende:

 • Reisziekte en misselijkheid. Zo zijn er ook verschillende onderzoeken die stellen dat het misselijkheid tegengaat bij chemotherapie, na een operatie en tijdens de menstruatie.
 • Maagklachten
 • Pijn. Zo wijst wetenschappelijk onderzoek op de analgetische eigenschappen van het specerij. Zo werkt het als remmer van cyclooxygenase en lipxigenase, wat zorgt voor de remming van de aanmaak van leukotriënen en prostaglandines. Beide zorgen voor pijn.
 • Diabetes
 • Hersenfuncties. Zo zou het de concentratie verhogen.

Bovendien gebruiken veel mensen het als heus oppeppertje wanneer ze een griepje hebben. Zo ga je er namelijk lekker van zweten.

Wat kan je ermee?

Waarschijnlijk ken je al een aantal gerechten met het specerij. Hier zetten we wat opties voor je op een rijtje:

 • Verse gemberthee met citroen en honing
 • Gembershot met gember, citroen en cayennepeper (perfect voor als je een griepje hebt!)
 • Gemberpoeder door Oosterse gerechten, of tip: heerlijk over vis met wat honing!
 • Bij de sushi (let wel: dit is bewerkte gember en heeft in azijn gelegen)
 • Eigen gebakken speculaas; mmm!
 • Gekonfijte gember

Waarschuwing

Net als bij alles, is té veel niet goed, zo ook bij gember. Ga niet overdrijven met je gemberinname. Een theelepel of een klein stukje per dag is voldoende om de gezondheidsvoordelen ervan te ervaren. Te veel gember kan leiden tot maag- en/of darmproblemen. Ook kan het zijn dat je bij een hoge dosis, je lichaam niet genoeg vocht kan produceren waardoor er een kans bestaat tot uitdroging.

Ook is gember niet zo’n strak plan wanneer je een aspirine hebt genomen. Er wordt verder aangeraden om geen gember te nemen wanneer je last hebt van galstenen. Wanneer je veel last hebt van gezondheidskwaaltjes is het altijd verstandig om eerst het een en ander met je arts te bespreken.

Bronnen: Wikipedia, Tastea, ELLEeten

Ook interessantWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF