fbpx

8 etenswaren om te mijden voordat je naar bed gaat

Heb jij last van een slechte nachtrust, val je moeilijk in slaap of heb je er moeite mee een hele nacht door te slapen? Dan kan dit liggen aan je eetgewoonten. Wij delen 8 etenswaren om te mijden voordat je naar bed gaat.

Pizza

Dat het niet al te best voor je gezondheid is om laat in de avond een pizza te bestellen, weten we natuurlijk al. Dat dit ook groot effect kan hebben op je nachtrust, dat is nieuw. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de hoeveelheid kaas – en vooral de vetten die de kaas bevat – kan zorgen voor nachtmerries. Verder zorgt pizza voor buikpijn en een onrustige maag. Niet helemaal ideaal als je van plan bent de hele nacht door te slapen.

Koffie

Een beetje voor de hand liggend, maar niet onbelangrijk om nog maar eens te melden. Ook koffie is een absolute no-go voor het slapen gaan. Het lijkt misschien overdreven, maar voor een goede nachtrust moet je koffie minstens 6 uur voordat je naar bed gaat, laten staan. Dus ook dat kopje koffie na het avondeten kan je beter overslaan.

(Ontbijt)granen

Heerlijk zo’n schaaltje yoghurt of melk met granen. Zeker als je ‘s avonds honger hebt, is dit ogenschijnlijk geen gekke keuze. Helaas bevatten veel granen enorm veel suikers. Dit lijkt wellicht de gezonde snack, maar niets is minder waar. Suikers voor het slapengaan is geen goed idee. Doordat je bloedsuikerspiegel stijgt, daalt je slaaphormoon en blijf je dus lang(er) wakker liggen voordat je daadwerkelijk in slaap valt. Bewaar de granen dus maar voor de ochtend of ga voor een ander ontbijt!

Gekruid eten

Ook gekruide etenswaren kunnen voor veel mensen problemen geven. Dit komt doordat veel kruiden je maag erg onrustig maken. Dat kan ook gebeuren zonder dat je er zelf echt last van hebt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je moeilijker in slaap valt, maar heeft ook als effect dat het lastig is om in slaap te blijven.

Frisdrank

Een combinatie van cafeïne, veel koolzuur én suiker. Een absolute afrader voor de mensen die vaak rusteloos zijn. De combinatie van deze drie ingrediënten maakt de rusteloosheid namelijk erger en hierdoor slaap je een stuk minder goed dan zou moeten. Probeer daarom gewoon water te drinken als je ‘s avonds nog dorst hebt.

Wijn

Hoewel een stuk of twee glazen wijn je waarschijnlijk slaperig maakt, betekent dit niet dat je lichaam ook goed tot rust komt. Alcohol verstoort je slaapritme en zeker wanneer je regelmatig alcohol drinkt voordat je naar bed gaat, heeft dit veel vervelende gevolgen. Je ritme verandert en je wordt steeds vaker midden in de nacht wakker. Geen aanrader dus!

Sinaasappelsap

Citrusfruit bevat veel zuren en daarom is het niet slim deze vruchten – of het sap ervan – te nuttigen voordat je gaat slapen. Je kunt beter kiezen voor bijvoorbeeld een appel. Dit soort fruit helpt je juist in slaap te vallen en door de hoeveelheid vezels wordt het fruitsuiker minder snel in je lichaam opgenomen.

Burgers

Ook fastfood is zeker geen aanrader te noemen wanneer je op zoek bent naar een goede nachtrust. Vette of zware etenswaren – zoals burgers of patat – zorgt ervoor dat je lichaam extra hard moet werken om alles te verwerken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het regelmatig eten van verzadigde vetten zorgt voor een lichtere slaap en meer tussendoor wakker worden. Wegblijven van die verleidelijke late night snacks dus!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF