fbpx

7 tips uit de Ayurveda om de lente vol energie te starten

De lente hangt in de lucht. Een lente waar we allemaal zo naar hebben uitgekeken, dit jaar nog wat extra. Reden genoeg om jezelf er helemaal op voor te bereiden, zodat jij de meest gezonde versie van jezelf kunt zijn dit voorjaar. Want juist door de periode waar we uitkomen kan het zijn dat de koude wintermaanden er extra in hebben gehakt. Ayurveda deskundige en Wendy-expert Kim van der Veer geeft ons de tips hoe we de lente vol energie kunnen starten!

Wanneer de dagen namelijk korter en kouder zijn trekken we ons meer terug en zijn we eerder geneigd een avondje op de bank door te brengen met wat extra lekkere snacks. We slapen langer uit en bewegen minder. Dit laatste is dit jaar dus extra versterkt. Simpel doordat veel sportscholen hun deuren moesten sluiten en een rondje hardlopen in de sneeuw niet echt handig is. Juist daarom is het zo belangrijk om dit jaar extra goed voor jezelf te zorgen in deze transitie naar het voorjaar.

Ayurveda ziet het zo, tijdens de winter nemen het water en aarde element meer toe. Hierdoor vertraagd je spijsvertering en houd je makkelijker vet vast. Je wordt hierdoor wat slomer en soms zelfs lusteloos en lui. Je gaat nog meer uitslapen, omdat je zo moe bent en daarmee gaan het water en aarde element nog meer omhoog. Dit hoort er natuurlijk allemaal bij, maar als je niet op tijd ingrijpt kan je jezelf heel zwaar gaan voelen in zowel lichaam als geest. Bovendien gaat je lichaam dan meer slijm aanmaken waardoor je eerder verkouden wordt of te maken krijgt met hooikoorts in de lente.

Kortom, tijd om je winterjasje uit te trekken voordat het voor een onbalans zorgt.

Met deze 7 simpele Ayurveda tips start je fris de lente!

  1. Vermijd teveel zoet, zure en zoete voeding. Deze smaken zijn met name opgebouwd uit het aarde en water element waar je dus vaak al een overschot aan hebt in deze tijd van het jaar. Kies dus liever voor lichtere en verwarmende voedings zoals groene bladgroenten, quinoa en granaatappel.
  2. Skip je ontbijt als je geen honger hebt. Het is een teken dat je spijsvertering nog niet helemaal is afgerond. Wanneer je dan toch gaat ontbijten wordt je (vaak wat tragere) spijsvertering (nog meer) overbelast.
  3. Wel trek ‘s ochtends? Vermijd dan in ieder geval yoghurt, omdat het precies de eigenschappen bezit waar je al teveel van hebt. Kies liever voor teff met gestoofde peertjes en kaneel.
  4. Stimuleer je lymfesysteem en boost je circulatie met een fijne scrub of droog borstel. Traditioneel wordt hier in Ayurveda een zijden scrubhandschoen voor gebruikt. Je kunt er eentje kopen bij een natuurwinkel.
  5. Start je dag met 10 krachtige zonnegroetjes. Dit boost niet alleen de circulatie in je lichaam, maar ook je spijsvertering. Doe de zonnegroetjes het liefste op een lege maag en dus voor je ontbijt.
  6. Is je spijsvertering heel traag? Neem dan ½ theelepel trikatu voor elke maaltijd en vermijd snacken.
  7. Voorkom slijmophoping en blokkades in je neusholte met een neti pot. Een neti pot is een speciaal kannetje dat je vult met lauwwarm water en een snufje himalaya zout. Wanneer het kannetje gevuld is breng je het tuitje in je linker neusgat met je hoofd schuin naar rechts. Zorg ervoor dat je boven een wasbak staat en laat het zout-water via je linkerneusgat door je rechterneusgat naar buiten stromen. Wanneer je neti pot half leeg is wissel je van kant.

Mocht je dit jaar willen experimenteren met een Ayurveda voorjaars cleanse download dan hier het Ayurveda Cleanse e-book. Het bevat alle informatie (incl. recept en boodschappenlijst) om je eigen 3 daagse cleanse te starten.

Over Kim

Kim is expert op het gebied van yoga en Ayurveda. Zo is ze hier ook haar eigen bedrijf mee gestart. Iedere maand schrijft Kim over wat yoga en Ayurveda voor jouw lichaam kunnen betekenen. Wil je niks van haar missen? Neem vooral een kijkje op haar website en volg Kim op Instagram. Ben jij benieuwd naar Kim haar reis met Ayurveda? Dat lees je hier!WENDY Herfst Special

Leven in liefde


Met o.a. interviews met Najib Amhali, Elle van Rijn en Mirella van Markus en hun partners over de liefde! 
 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF