fbpx

7 tips tegen voorjaarsmoeheid

Ja hoor, dat zul je net zien. Juist wanneer die ellenlange winter eindelijk voorbij lijkt te zijn en je allerlei plannen hebt, neemt je energieniveau zienderogen af. Gelukkig ben je de enige niet die kampt met voorjaarsmoeheid. Beter nog, wij hebben dé tips voor je om er vanaf te komen.

Voel jij je de laatste dagen ook zo moe en lusteloos? Je bent de enige niet!

Dat gevoel dat je nérgens zin in hebt. Moe bent en je lusteloos voelt. Een rondje langs vrienden en familie leert dat ook zij er volop last van hebben. Ons lichaam heeft de afgelopen maanden flink moeten afzien (te weinig zonlicht, waarschijnlijk te weinig beweging, misschien te weinig groente en fruit) en is flink op de reserves ingeteerd. Zo tegen het begin van de lente zit je aan de max van wat je kunt hebben en lijkt ieder greintje moeite je teveel.

Gelukkig kun je er prima wat aan doen! We zetten de zeven gouden tips voor je op een rijtje:

1. Zorg dat je voldoende beweegt

Of je nu fietst, wandelt of aan fitness doet: iedere dag 30 minuten is het minimum! Je gaat je fysiek fitter voelen, maar ook in je hoofd: tijdens het bewegen maakt je lichaam het ‘gelukshormoon’ endorfine aan.

2. Zorg dat je voldoende slaapt

Hoeveel uur je ‘s nachts precies moet halen verschilt per persoon, maar waarschijnlijk schommelt het rond de 7,5 uur. Wat helpt voor een goede nachtrust is ritme: zorg dat je altijd rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Toch slecht geslapen? Wij gaven eerder al wat tips waardoor je je snel beter voelt.

3. Zorg dat je voldoende daglicht krijgt

Los van of je werk dat toelaat, het is nog te koud om veel buiten te zijn. Afhankelijk van hoeveel ramen de ruimte heeft waarin je je bevindt, zie je zo echter stiekem te weinig daglicht. Mogelijk heb je baat bij een lichttherapielamp: die zet je tot een uur lang naast je neer, waarna je de rest van de dag een stuk energieker bent. Zo’n lamp (ze zijn er al vanaf smartphone-formaat) helpt je bovendien aan een stabieler bioritme, waardoor je ook weer beter slaapt!

4. Zorg dat je genoeg denkt aan positieve dingen

Voorjaarsmoeheid staat vaak garant voor een negatieve spiraal aan gedachten. Want hoe kun je blij zijn als je je moe en lusteloos voelt? Toch helpt het als je juist op zulke momenten denkt aan leuke dingen en alles wat wél goed gaat. Zo is ooit wetenschappelijk bewezen dat zelfs wanneer je doet alsof je lacht, je jezelf daarna vrolijker voelt.

5. Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt

Zelfs wanneer je gevarieerd eet, kun je last hebben van een tekort. Moeheid kan onder meer veroorzaakt worden door een gebrek aan vitamine B12, magnesium en ijzer. De kans daarop is groter wanneer je vegetariër bent. Twijfel je of en welke supplementen je moet slikken, laat dan je bloed prikken om het zeker te weten.

6. Zorg dat je goed naar jezelf luistert

Hoeveel plannen je ook had voor vandaag, als je te moe bent dan is dat gewoon zo. Soms moet je simpelweg accepteren dat iets (op dit moment) niet lukt en even gas terugnemen. Snak je naar een halfuurtje slaap? Kijk dan of je ergens op de dag een powernap kunt inbouwen.

7. Zorg dat je je klachten indien nodig serieus neemt

Ze zijn lief hoor, die goedbedoelde tips, maar soms is er echt wat aan de hand dan voorjaarsmoeheid. Jij voelt zelf het beste of je lichaam even moeite heeft met de omschakeling naar een nieuw seizoen of dat het tijd is om je klachten serieus te nemen. Er hoeft niet direct iets ergs aan de hand te zijn, maar zonder afspraak met de huisarts kom je er nooit achter.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF