fbpx

Wandel deze bijzondere route door de Kennemerduinen

Wij hebben een route door de Kennemerduinen gevonden. In september brachten we samen met Wendy en Leontien het wandelboekje uit en wij delen de leukste routes met jou. Trek je wandelschoenen maar aan, want we nemen je mee door de prachtige Kennemerduinen.

Noord-Holland

Met bijna 2,9 miljoen mensen is de provincie met de vele gezichten tamelijk druk bevolkt, maar wat is de natuur er divers en wonderschoon. Wie vanuit het westen richting Hilversum rijdt komt de mooiste bossen tegen en rondom Volendam en Den Helder is het water alom. De steden Haarlem (hoofdstad), Alkmaar en natuurlijk Amsterdam zijn het meer dan waard om doorheen te slenteren en Hollandser dan de Zaanse schans krijg je het niet. Maar aan de kust is het echt genieten.

Informatie over de wandeling

Duur: de wandeling duurt ongeveer 3 uur en is 9 kilometer lang
Parkeren: Dit kan zowel bij het startpunt Koevlak als bij Parnassia.
Beginpunt: Koevlak, Zeeweg 12, 2051EB Overveen

Klik hier om naar de route te gaan

Kennemerduinen

Natuurlijk is wandelen ook wel eens lekker als je alleen bent, maar dit Nationaal Park nodigt uit om het met generaties samen te verkennen. De beroemde blauwe route, (houten paaltjes met blauwe markering) van het duizend jaar oude Koevlak naar uitspanning Parnassia en terug, heeft alles. Het spectaculaire uitzicht over het Wed (waar je zwemmen kunt!), de zandduinen waar de kinderen zo graag van afrollen, het grote kruis bij de Eerebegraafplaats dat je in één klap terugbrengt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, het waanzinnige vogelmeer, de Schotse Hooglanders die je van een afstand vredig gadeslaan (niet aaien!), het stuivende duin De Bruid van Haarlem achter de zeereep die je vanaf het uitkijkpunt de Hazenberg prachtig kunt zien, het houdt niet op met alle schoonheid.

Wat is er te zien?

Goed om te beseffen: wie door de Kennemerduinen struint, loopt eigenlijk in de geschiedenis van ons duinlandschap en ons land. Al duizend jaar is vanuit zee en strand het zand het land ingewaaid, we noemen dit -gek genoeg- nog altijd ‘de jonge duinen’. De acht gedenkstenen die er liggen zijn een oorlogsmonument, verzetsheld Hannie Schaft was een van de 150 mensen die in de duinen zijn gefusilleerd. Zij ligt met 371 andere strijders op Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Eten en drinken

Het ligt betoverend mooi: Parnassia. Aan de kustlijn van de Noordzee en met de Kennemerduinen als een wel heel luxe achtertuin. Biologische en eerlijke producten komen uit de keuken, waarbij de kaart echt niet te gek is, maar juist lekker simpel, precies wat je wilt na of tijdens de wandeling. En wil je gewoon even wat brandstof tanken: gewoon lekker koffie met een koek of muffin kun je er ook halen of op koudere dagen een lekker kommetje soep voor onderweg. Ook fijn: het hele jaar is het open, van 09.00 uur tot zonsondergang (keuken sluit een uur voordat de zon echt ondergaat.

Flora en Fauna

Ruim een eeuw geleden zorgden de mensen voor een aanplant die moest voorkomen dat het duinzand weer weg zou waaien. Daarom groeit er nog steeds helmgras, zijn er dennenbossen op de duintoppen en zijn er volop struiken als duindoorn, meidoorn, kardinaalsmuts en kruipwilg. De laatste jaren komen er meer bloemen, kruiden en mossen in de duinvalleien voor dan voorheen. Tussen parnassia, duizendguldenkruid en orchideeën fladderen duinparelmoervlinders, verstoppen wijngaardslakken zich en er bovenuit klinkt het lied van boomleeuweriken en talloze andere vogels.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF