fbpx

5 tips voor een mentale reset

Kom jij er ook wel eens even niet uit? Loopt jouw hoofd soms ook over? Grote kans dat deze vijf handige tips je kunnen helpen om de rust weer terug te vinden door middel van een mentale reset.

Wanneer we spreken over een reset hebben we het vaak over een lichamelijke reset. Maar ook in de geest kunnen zich afvalstoffen opbouwen, met name door teveel stress en teveel prikkels. In deze tijd waarin veel gebeurt is een mentale reset essentieel voor je mentale gezondheid. In dit artikel geef ik vijf tips die jou helpen om naast de lichamelijke reset ook je mind te resetten. Zodat je niet alleen met een fris lichaam maar ook met een frisse geest de lente in kan. Deze tips hebben gemeen dat ze je in de gelegenheid stellen om te verstillen en de opname van prikkels te beperken. Je kunt deze tips combineren met de lichamelijke reset.

Tip 1 – Neem een break van technologie

We worden continu geprikkeld door alle technologie om ons heen. Deze prikkels moeten allemaal verwerkt worden en je zenuwstelsel kan hierdoor overuren draaien. Voor het resetten van je mind is het van belang dat je de tijd neemt om naar binnen te keren, zonder afleiding. Zodat ook de onverteerde, onverwerkte delen in je mind de tijd krijgen om los te laten. Neem daarom een digital detox.

Tip 2 – Wees lief voor jezelf

Er zullen momenten zijn, tijdens een lichamelijke reset maar ook tijdens een digitale detox dat je merkt dat je moeite hebt dit vol te houden. Dat is heel normaal. Straf jezelf hier niet voor, dit zorgt alleen maar voor spanning en dit is juist wat je wilt vermijden tijdens een reset. Probeer juist in deze periode extra lief voor jezelf te zijn.

Tip 3 – Ga de natuur in

De natuur heeft een kalmerend effect en is de ideale plek om tijd door te brengen tijdens een mentale reset. Buiten zijn helpt je opladen, het verbetert je fysieke en je lichamelijke gezondheid, het verlaagt je stress niveau, het verbetert je concentratie en het is de ideale plek om te verstillen en naar binnen te keren. De beste manier om je mind te resetten is door naar buiten te gaan!

Tip 4 – Mediteer

We denken de hele dag door. Ons hoofd staat eigenlijk nooit stil. Voor een mentale reset is het van belang de mind te kalmeren. Mediteren helpt om de focus van alles wat er om ons heen en in ons gebeurt te verleggen naar één punt. In stilte, met enkel aandacht voor je ademhaling. Mediteren kan naar mijn idee niet ontbreken tijdens een mentale reset. Hierbij geldt dat wanneer je nog nooit gemediteerd hebt, je gewoon klein kunt beginnen. Begin met 5 minuten in de ochtend in stilte te zitten met jezelf. Als je gedachten afdwalen breng je ze liefdevol weer terug naar je ademhaling.

Tip 5 – Journaliseer

Journaliseren is het opschrijven van wat er in je op komt. Om mentale prikkels te verwerken kan het behulpzaam zijn om je gedachten van je af te schrijven. Dit kan je helpen met het verwerken van wat nog niet verwerkt is, en het vervolgens los te laten. Hierbij maakt het niet uit wat je opschrijft. Schrijf op wat je denkt, wat je voelt, waar je last van hebt, waar je je aan irriteert, je angsten, je dromen, waar je dankbaar voor bent; wat er maar in je op komt. Wat er naar boven komt heeft blijkbaar aandacht nodig. Schrijven helpt bij het ontdoen van “zware” gedachten, zodat je je daarna lichter kunt voelen, gereset.

Over I love Ayurveda

Dit artikel is geschreven door Dana Hooghiemstra, psycholoog, women empowerment- en Ayurveda coach. Dana is de founder en tegelijkertijd één van de Ayurveda experts van I love Ayurveda. I love Ayurveda is hét Ayurveda Platform en dé Ayurveda Community van Nederland en België. Dit is dé plek waar jij je leven leert transformeren voor meer balans. Wanneer je lid wordt van de I love Ayurveda Community ontvang jij elke maand het I love Ayurveda Online Magazine in jouw mailbox met content op het gebied van Ayurveda die jou gaat helpen met het transformeren van jouw leven. Lees hier meer over I love Ayurveda en de mogelijkheid om lid te worden van de Community of volg ons op Instagram.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF