fbpx

5 redenen waarom hoogsensitieve moeders waardevolle levenslessen kunnen doorgeven aan hun kinderen

Het ouderschap kan een hele uitdaging zijn, vooral in combinatie met hoogsensitiviteit. Het centrale zenuwstelsel van een hoogsensitieve moeder is fijngevoeliger dan bij een niet hoogsensitief persoon. Tijdens de zwangerschap komen hier extra hormonen bij kijken die de alerte voelsprieten nog scherper afstellen. Dankzij deze intense manier van leven kunnen hoogsensitieve moeders waardevolle levenslessen meegeven aan hun kinderen. Onze HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen vertelt ons hier meer over.

Hoogsensitieve moeders reageren net als alle hoogsensitieve personen heftiger op interne en externe prikkels. Doordat de hoogsensitieve moeder anders leeft dan iemand die niet hoogsensitief is, zijn er al vele ervaringen opgedaan in het leven. Als hoogsensitief persoon leer je langzaamaan op welke manier je met hoogsensitiviteit om kunt gaan en alle obstakels. Deze waardevolle levenslessen kunnen doorgegeven worden aan kinderen zodat er minder spanning en stress wordt ervaren

1. Luisteren naar de intuïtie

Hoogsensitieve moeders voelen vaak direct aan waar hun kind behoefte aan heeft. Dankzij een sterk ontwikkelde intuïtie vangen hoogsensitieve moeders sneller signalen op van kinderen zodat zij adequaat kunnen gaan reageren. Hoogsensitieve personen voelen de emoties aan van de mensen in hun omgeving. Daarnaast worden er de kleinste subtiele veranderingen opgemerkt zodat er bij een eventueel gevaar snel gereageerd kan worden. Hoogsensitieve moeders weten vanuit een eigen ervaring hoe belangrijk het is om naar de intuïtie te luisteren. Voelt een situatie niet goed, luister dan naar de signalen van het lichaam en handel hiernaar om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Komt een kind in contact met een onbekende of vervelende situatie? Leer het kind om goed te luisteren naar het eigen gevoel en hiernaar te handelen.

2. Altijd door blijven zetten

Het ouderschap kan een hele uitdaging zijn, vooral voor moeders die hoogsensitief zijn. Een hoogsensitief persoon heeft gemiddeld meer dan 8 uur slaap nodig per nacht. Wanneer de hoogsensitieve moeder zich moe voelt, kan er eerder een overprikkeling ontstaan. De combinatie van kinderen en een gezonde nachtrust is in vele gevallen niet te behalen. Ondanks alles staat de hoogsensitieve moeder elk moment van de dag klaar voor haar kind, overprikkeld of niet. Zij zorgt ervoor dat het aan niets ontbreekt. Dit is zeker een belangrijke levensles voor een kind. Soms moet je in het leven doorzetten om je doelen te bereiken. Te snel opgeven kan een teleurstelling veroorzaken. Hoogsensitieve personen zijn grote doorzetters. Ondanks een vervelende lichamelijke sensatie of tegenslag, zal er nooit worden opgegeven.

3. Leren accepteren

Zonder een gezonde balans in het leven raak je uit balans, met alle gevolgen van dien. Vooral hoogsensitieve moeders hebben rust, regelmaat en reinheid nodig. Tijdens het ouderschap heb je veel ballen hoog te houden. Het is wetenschappelijk bewezen dat het ouderschap gelijk staat aan een fulltimebaan. Wanneer een hoogsensitieve vrouw (nog) geen kinderen heeft gekregen, is het normale dagelijkse leven al een hele uitdaging. Zonder bepaalde situaties te accepteren, zul je vast blijven hangen in een negatieve spiraal met piekergedachten als gevolg. Laat de negatieve situatie los zodat er meer ruimte ontstaat voor nieuwe dingen. Heeft een kind iets vervelends ervaren op school of in een andere situatie in het leven? Leer het kind deze situatie te accepteren. Ieder persoon heeft een eigen mening en karaktereigenschap, niet iedereen is dus gelijk. Dit gegeven kan voor een kind in het begin lastig te bevatten zijn. Wanneer er duidelijk wordt uitgelegd waarom sommige kinderen anders handelen, zal het kind de situatie eerder los gaan laten en verder kunnen gaan in het dagelijks leven zodat de stress en spanningen komen te vervallen.

4. Aanmoedigen talent

Ieder kind heeft zijn eigen talenten. Als hoogsensitieve moeder weet je hoe belangrijk het is om optimaal gebruik te maken van je talenten. Kijk maar in het geval van het kiezen van een bepaald beroep. Wanneer je iets doet waar niet jouw passie en talent liggen, raak je gedemotiveerd en vaak onderprikkeld. Er wordt geen voldoening uit gehaald. Dit is ook bij kinderen het geval. Stimuleer een kind om zich verder te ontwikkelen op het gebied waar de interesses en talenten liggen. Kinderen willen waardering voelen en complimenten ontvangen. Hierdoor zullen zij gaan groeien en elke dag met plezier hun hobby beoefenen of naar school gaan. Het maakt niet uit welk talent een kind heeft, wees de grootste fan van jouw kind.

5. Loslaten van perfectie

Hoogsensitieve personen zijn over het algemeen zeer perfectionistisch. In het geval van het ouderschap kun je niet perfect zijn. Vooral wanneer je voor de eerste keer ouders bent geworden, komen onzekerheden en angsten omhoog. Kinderen hebben hier ook mee te maken. Er wordt gekeken naar hoe andere kinderen presteren en hierdoor is de prestatiedruk vrij hoog, met eventuele faalangst als gevolg. Hoogsensitieve moeders weten dat perfectie een blokkade kan zijn. Door perfectie los te laten wordt er veel meer een gevoel van vrijheid ervaren. De woning is niet altijd keurig opgeruimd wanneer er kinderen aanwezig zijn en je zult zeker fouten gaan maken tijdens de opvoeding. Leer kinderen dat goed ook goed is. Wat is precies de ultieme vorm van perfectie? Perfectie bestaat niet. Zorg voor een gezonde balans door een kind te laten weten dat het niet overal goed in kan zijn. Het ene kind is bijvoorbeeld goed in rekenen, het andere kind in taal. Iedereen heeft zijn eigen talenten.

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF