fbpx

4 oefeningen tegen incontinentie van personal coach Kelby Jongen

Last van incontinentie na de bevalling? Deze week geeft personal coach Kelby Jongen je handvaten om hiermee om te gaan.

Er is niks vervelender dan dat je voelt dat er iets begint te lopen, terwijl jij net stoer aan je kinderen op de trampoline laat zien dat jij ook nog wel kan springen. Hmm… dan vraagt er een kind: ‘Mama heb je in je broek geplast?’ En jij dan antwoord: ‘Nee hoor, de trampoline was al nat.’ Of dat je lekker met een groepje in de sportschool aan het trainen bent en je touwtje moet springen terwijl de mannen in de krachthoek lekker staan te kijken…

Vrouwenkwaaltjes

Iedere vrouw is er bang voor: natte plekken in je broek tijdens de zwangerschap of na de bevalling. In veel gevallen kun je er gelukkig wat aan doen! Dat is het goede nieuws. Door goed voor je bekkenbodemspieren te zorgen, kun je ervoor zorgen dat het binnen enkele maanden na je bevalling stopt.

Hoe komt het dan dat je als oud vrouwtje de boel laat lopen zonder het tegen te kunnen houden? Dat komt omdat er wellicht stressincontinentie is ontstaan. Dat wil zeggen dat er een verslapping of beschadiging is aan de bekkenbodemspieren. Deze spieren kunnen de extra druk van de blaas niet opvangen die ontstaat tijdens inspanning. Oneerlijk hé! Al die kwalen wat vrouwen moeten doorstaan.

Oefeningen voor thuis

Doe daarom met regelmaat bekkenbodemoefeningen hierbij drietal om vanuit huis te doen.

Oefening 1: Ga op je rug liggen en ontspan probeer nu eens je plas op te houden (bekkenbodemspieren) en weer los te laten terwijl je rustig doorademt.

Oefening 2: Herhaal oefening 1 maar breng er ritme in door het op een aantal tellen zowel heen als terug te doen. Twee tellen aanspannen en twee tellen weer ontspannen.

Oefening 3: Ga op een trainingsbal zitten en herhaal oefening 1 maar nu zittend. Rustig en gecontroleerd aan en ontspannen.

Oefening 4: Til één voor één langzaam een been op terwijl je op de bal zit. En probeer dit zo stilzittend als mogelijk te doen.

Alternatief

Merk je na een aantal maanden bekkenbodemspieren trainen geen verschil? Ga dan eens langs een arts. Wellicht kan je worden doorverwezen naar een bekkenbodemspecialist die kan kijken wat de oorzaak is. Of de spieren juist overactief zijn of onder actief.

Schaam je niet!

Laat je leven niet beïnvloeden door dingen te vermijden en doe anders voor de zekerheid maandverband in. Het is niks om je voor te schamen. Eén op de drie vrouwen in Nederland heeft er met regelmaat last van.

Schrijf je in voor het Postpartum-programma of Boost je leefstijl

Kelby Jongen is fitnessexpert en personal trainer en ondernemer in de fitnessbranche. Ze schreef diverse boeken over fitness en werkte onder andere mee aan het televisieprogramma Obese. Voor Wendy ontwikkelt ze beweegprogramma’s. Verbeter je conditie en werk aan je leefstijl in je eigen tijd en tempo met het Boost je Leefstijl-programma of volg het speciale Postparfum-programma om te herstellen en weer in beweging te komen na een zwangerschap. Na deze cursus van acht weken voor maar 60 euro voel jij je weer helemaal fit! Je kunt je nu inschrijven voor de nieuwe programma’s Boost je Leefstijl en het Postpartum-programma voor na de zwangerschap.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF