fbpx

Mark Tuitert: ‘Zo kom je van je spierpijn af’

Voormalig schaatskampioen Mark Tuitert probeert met zijn wekelijkse blogs WENDY lezeressen in beweging te krijgen en gezonder te laten leven, met zijn eigen tips & tricks. Wil jij net zo fit worden als Mark? Deze keer legt hij uit hoe je het beste kunt herstellen na een goede workout.

Heel goed dat je lekker aan het sporten bent en ga vooral zo door!  Laat je niet ontmoedigen door de onvermijdelijke spierpijn; het is een bevestiging dat je inspanning hebt geleverd. Maar om te voorkomen dat je wakker wordt met het gevoel alsof er een vrachtwagen over je heen gereden is: hier een paar tips om spierpijn tot een minimum te beperken!

1. Caffeïne

Drink een kop koffie voor je work-out. Als je een uur voor een intensieve training koffie drinkt, krijg je minder last van spierpijn achteraf. Het geeft je extra boost tijdens het trainen en de caffeïne zorgt voor een betere bloedsomloop wat beter is voor je spieren.

2. Gezonde snack

Eet vlak voor de training een kleine maar gezonde snack. Een klein kommetje kwark met wat appel en noten bijvoorbeeld. Blijf weg van zogeheten ‘gezonde’ mueslirepen en energybars, die bevatten bijna allemaal standaard te veel suiker.

3. Warming up

Bereid je lichaam voor op beweging. Een beetje cardio (fietsen, licht joggen etc.) en wat  stretchoefeningen waardoor je beter ‘in je training komt’ en minder snel blessures krijgt.

4. Stop niet abrupt met trainen

Plof na een bezoekje op de sportschool niet meteen op de bank of achter je bureau om daar vervolgens uren te blijven zitten. Zorg dat je nog wat beweegt, zodat je doorbloeding goed op peil blijft. Zo herstel je sneller.

Lees ook de vorige blog van Mark: ‘Fit het voorjaar in

5. Droog niet uit

Blijf tijdens de training goed drinken. Elke 15 minuten een paar slokken water is prima als je intensief traint. Je bloed bestaat voor een groot deel uit water en vervoert alle nuttige stoffen door het lichaam. Op die manier komen de juiste stoffen op de juiste plekken. Beter voor je spieren dus!

6. Weer een gezonde snack

Ook na het sporten is het van belang niet te wachten met wat te eten anders krijg je ineens een onbedaarlijke honger en grijp je naar een veel te zoete of vette snack. Een geroosterde boterham met pindakaas en banaan, een groenteomeletje of een bakje havermout met fruit. Genoeg gezonde keuzes om je energie op peil te houden en te zorgen dat je spieren goed kunnen herstellen.

7. Massage of tennisbal?

Laat je masseren en als dat niet lukt of te duur is: gebruik een paar tennisballen. Met name voor je rug waar je zelf niet bij kunt. Benodigheden: 1 sok en 2 tennisballen. Doe de ballen in een sok en leg die op de grond of tegen de muur en rol met je rug over de ballen. Je kunt precies bepalen hoeveel druk je op welke punten wilt uitoefenen. Succes and keep up the good work (out)

> Alles blogs van Mark Tuitert



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF