fbpx

Zonder jou. Susanne verloor haar zoon van achttien aan botkanker: ‘Matthijs kreeg iets bovennatuurlijks over zich’

In de serie Zonder jou vertellen mensen over het verlies van een geliefde of dierbare. Susanne verloor haar zoon Matthijs Annot twee jaar geleden aan een agressieve vorm van botkanker. Ondanks dat Matthijs slechts achttien jaar oud werd, vond hij dat hij een mooi en vol leven had. De kers op de taart in de laatste fase was een door Make-A-Wish georganiseerde reis naar Canada, het land waar Matthijs zo graag naartoe wilde.

‘Matthijs was net geslaagd voor de havo en wilde de wereld ontdekken. Een jaar lang backpakken en zo veel mogelijk landen zien. Canada stond boven aan zijn verlanglijst, omdat we daar familie hebben wonen. Hij wilde dat jaar ook gebruiken om na te denken over een studie. Hij had nog geen idee: militair leek hem interessant, maar hij overwoog ook om predikant of filosoof te worden. Beroepen die mijlenver uit elkaar liggen.

Hij werkte als barista in een café in Zwolle en had al langere tijd pijn in zijn scheenbeen. Uiteindelijk kwamen we in het UMC Groningen terecht voor een scan. Het ene moment zaten we in de wachtkamer nog grappen te maken omdat we niet van iets ernstigs uitgingen, even later kregen we de vernietigende uitslag: een zeldzame en agressieve vorm van botkanker. Tijdens het gesprek ging het over chemo’s en beenamputatie. Hij moest ook direct in een rolstoel omdat de tumor zijn bot grotendeels had aangetast. De wereld stopte met draaien. Matthijs begreep direct wat er aan de hand was, maar hij reageerde anders dan mijn man en ik. Terwijl wij de ogen uit onze kop jankten, huilde hij even en werd heel stil. Een paar dagen later ging hij nog naar een kubustoernooi in Utrecht. Al snel belde hij op dat het niet goed met hem ging: hij was benauwd, of we hem konden ophalen. Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat hij uitzaaiingen had in zijn longen.’

Het leven vieren

‘Matthijs kreeg al heel snel iets bovennatuurlijks over zich. Het was zo sterk en dapper dat hij zijn ziekte en de dood aanvaardde. “Paps, mams, ik heb een mooi leven gehad, het is okay,” zei hij en meende het ook. Op zijn Facebook-pagina schreef hij: Ik vind het wel oneerlijk dat vele kinderen over de hele wereld niet eens de kans krijgen om gelukkig te zijn. Zij worden niet warm op school verwelkomd om te bouwen aan hun toekomst. Maar zij moeten vaak gedwongen in fabrieken werken waar ze niet kunnen bouwen aan een goede toekomst en een gelukkig leven. Dat doet me zeer als ik daar aan denk. Dan vind ik mijn situatie ineens helemaal niet meer zo oneerlijk en ben ik enorm dankbaar voor het bevoorrechte leven dat ik heb.

Matthijs sprak wel uit dat hij tijdens het ziekteproces nooit alleen wilde zijn, geen moment. Dat was soms ingewikkeld omdat hij achttien was en wij volgens de regels van het ziekenhuis niet overal bij mochten zijn. Maar daar hadden we echt maling aan. Voor elke chemo werd hij zo’n tien dagen opgenomen en we hebben werkelijk alles uit de kast gehaald. We maakten er iedere keer een feest van en bedachten thema-chemo’s. Iedereen deed mee: zijn twee broertjes en zus, zijn beste vrienden. Een van de thema’s was het casino en we bouwden de kamer om tot een klein gokpaleis met een roulettetafel, glitters, champagneglazen en een bord met Las Vegas aan de muur. We trokken mooie kleding aan en feestten tot diep in de nacht. Geraldine ging ook altijd mee: een opblaaspop die we een fout jurkje hadden aangetrokken. Natuurlijk was het ziekenhuis er niet blij mee, maar het kon ons niks schelen. Dit wilde Matthijs, het leven vieren, en wij wilden het ook. We hebben hem geen moment alleen gelaten.’

Droomreis naar Canada

‘Een andere thema-chemo was Canada, het land dat hij zo graag nog wilde bezoeken. We pimpten zijn hele ziekenhuiskamer op met foto’s en de Canadese vlag. En toen kregen we te horen dat Make-A-Wish zijn grootste wens liet uitkomen: met het hele gezin naar onze familie in Canada. Het was ongelofelijk, binnen een week had de foundation alles geregeld. Met zijn medicatie, protheses en rolstoel zat Matthijs businessclass. Ik heb zijn gezicht nog nooit zo zien stralen. Hoewel hij al heel ziek was, heeft hij er alles uitgehaald. Hij wilde zo veel mogelijk zien en zo min mogelijk slapen. De hele reis was het meest intensieve, emotionele en fantastische wat ik ooit in mijn leven heb meegemaakt.

In september 2018 kreeg Matthijs de diagnose en in april 2019 overleed hij. We maakten samen zijn rouwkaart waarop hij diverse levensmotto’s zette. Geniet van elke dag. Doe dingen die buiten je comfortzone liggen en verras jezelf. Op de spiegel in zijn kamer had hij allerlei inspirerende teksten geschreven uit films, liedjes en uit de Bijbel. Het geloof is de basis voor ons gezin en Matthijs was er ook veel mee bezig. Het gaf hem steun tijdens zijn ziekte en hij heeft zich in die laatste maanden zelfs nog laten dopen.’

Alleen in de camper

‘Zijn overlijden was zo’n shock, voor ons allemaal. Mijn man Marco en ik verwerkten het verdriet op een andere manier. Ik zat overal bovenop, wilde alles controleren en gaf hem weinig ruimte. Ik vroeg me af of ik nog wel met Marco verder wilde. Maar ook hij vroeg zich dat af, want ik was ook niet meer de vrouw met wie hij trouwde. Het was erop of eronder. We moesten rigoureus ingrijpen. Mijn man is toen een maand in een camper weggegaan met als doel om zichzelf terug te vinden. Toen hij terugkwam ging ik een maand in de camper naar Spanje met hetzelfde doel voor ogen. Wie ben ik zonder Matthijs? Zonder Marco, mijn gezin, mijn werk? De eerste tijd vond ik het heel zwaar en confronterend. Hoe moest het verder met mijn leven? En ik was overal bang voor, zelfs voor het ritselen van de bladeren. Ik heb toen heel veel met God en Matthijs gesproken.

Ik had mijn zoon een paar keer vlak na zijn overlijden gezien en vond dat zeer troostvol. Ik zag hem een keer op de trap en in onze slaapkamer, hij was een en al licht en liefde. Matthijs zei dat het goed met hem ging en dat ik nergens bang voor hoefde te zijn. In Spanje sprak ik hardop met hem. Dan liep ik over een zonnige boulevard en mompelde: “Nou Matthijs, moet je mij nou eens zien, in m’n eentje.” Overal liep ik tegen hem te kletsen en dat doe ik nog steeds. Dan sta ik in mijn atelier voor een nieuw schilderij en vraag wat hij ervan vindt. Daar in dat campertje verloor ik mijn angsten, vond ik God terug en mezelf. Ik ontdekte dat ik krachtig, avontuurlijk, positief en een en al liefde ben. Die reis gaf me ook de kracht om Marco weer onder ogen te komen en samen verder te gaan.

We missen Matthijs verschrikkelijk. We hebben goede en slechte dagen, de pijn wordt niet minder, maar de ruimte om de pijn wordt groter. Ik raak niet meer compleet van slag als ik een jongen zie fietsen die een beetje op hem lijkt. Door zijn dood zijn we ook veranderd. We zijn als gezin opener geworden, spreken onze emoties sneller uit. En we zijn nog eigenwijzer. Ik denk heel vaak fuck you all als mensen van alles van me willen. Ik heb genoeg verloren, ik heb maar één leven. Vlak voor zijn dood gaf Matthijs nog een groot feest met als motto: vier het leven. Dat hebben we zo van onze zoon geleerd. Wees niet bang. Kijk naar wat je hebt, niet naar wat je niet hebt. Er is zo veel om van te genieten.’

Lees ook deze afleveringen van de serie Zonder jou:

En lees hier alle verhalen van de serie Zonder jou.

Over Make-A-Wish

Elke dag horen gemiddeld 3 families in Nederland dat hun kind een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte heeft. Het gezinsleven verandert in één klap totaal. Die impact is moeilijk voor te stellen. Make-A-Wish Nederland wil al deze jonge patiënten tussen 3 en 18 jaar positieve energie meegeven. Een ervaring die ze sterker maakt. En vertrouwen en kracht geeft voor de toekomst. Dat doen we door samen hun allerliefste wens te laten uitkomen. Het leven van een ziek kind mag niet gaan over ziek zijn alleen!
Tekst: Anne-Gine Goemans
Heb jij ook een Zonder jou verhaal? Stuur dan een mail rosakoelemeijer@wendymultimedia.nl

Nieuwe Wendyspecial

In de nieuwe winterspecial van Wendy vind je een extra bijlage van 32 pagina’s met verhalen over rouw en verlies. Koop hem in de winkel of via deze link.

winterspecial Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'

Of neem een abonnement op de Wendy-specials en ontvang gratis een gift box van The Gift Label!

wendyspec Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF