fbpx

Zo kun je je werk loslaten op vakantie

Je werk loslaten op vakantie: klinkt makkelijk, maar toch blijkt het een stuk moeilijker in de praktijk. Terwijl rust nemen en jezelf loskoppelen van werk, essentieel is om op te laden, zijn er veel mensen die op vakantie hun werkmail bekijken of de telefoon op nemen als hun baas belt. David de Kock & Arjan Verder schreven voor  365 Dagen Succesvol een artikel waarin ze uitleggen hoe je je werk echt kan loslaten op vakantie.

Werk gaat door op vakantie

Terwijl we hartstikke toe zijn aan vakantie en de stress van het dagelijks leven even kunnen laten voor wat het is, spookt tóch dat laatste project nog rond in je hoofd, check je wat nieuwe e-mails vanaf de vakantiebestemming en de Whatsapp-groep? Die piept vrolijk door.

Op die manier duurt het een stuk langer voordat je het echte vakantiegevoel krijgt en kan genieten van het moment. Dat is nu juist waar vakanties zo goed voor zijn. Er zijn geen wasjes, boodschappen, werk en andere to-do’s te doen. Althans, een stuk minder en zonder haast.

Prioriteiten stellen

Merk jij dat je het ook lastig vindt om je werk niet mee te nemen op vakantie? Probeer je bewust te zijn van je gedrag en ga na wat voor jou prioriteit heeft. Is het écht nodig dat je NU reageert? Terwijl je out of office netjes aanstaat en je collega’s – dus ook je baas – op de hoogte zijn van jouw vakantie?

Je hebt de keuze al gemaakt om te onthaasten, te genieten van de vakantiebestemming en weer op te laden. Je kan die energie en rust waarschijnlijk goed gebruiken. Als je doorwerkt – ook al is het een beetje – doe je half werk en rust je ook maar half uit. Sta je voor zo’n moeilijk moment? Daar hebben een handige stelling voor.

Keuzes maken

Kies je voor je baas of kies je voor jezelf (en misschien het gezin dat graag jouw aandacht wil op vakantie)? Ons helpt het om stelling te nemen, als een soort ‘Handleiding voor lastige keuzes’. We kiezen voor deze: je stelt deze week gegarandeerd iemand teleur, of je nu wilt of niet.’ Kijk daarom vooraf naar je agenda en besluit wie dat is. Zorg dat het niet je geliefde is, of je kinderen – en liever ook niet jezelf.

Die stelling kan lastig zijn. De pleaser zal denken: hoezo kan ik niet iedereen blij maken? De workaholic zal denken: hoezo mijn partner en kinderen eerst? Toch leidt de praktijk je uiteindelijk altijd naar een keuze. Als je er namelijk voor iedereen wilt zijn, ben je er uiteindelijk voor niemand. Dan kun je beter zelf hebben gekozen wie je teleurstelt – en vooral wie niet.

Tips om werk los te laten op vakantie

Naast het stellen van prioriteiten en keuzes maken, zijn er nog een aantal praktische tips die je helpen om jezelf helemaal los te koppelen van werk tijdens je vakantie:

Out of office

Stel in dat je werkmail automatisch beantwoord wordt met een out of office waarin staat dat je tijdelijk afwezig bent. Dat schept duidelijkheid voor iedereen. Zijn er dringende zaken? Meld dat degene contact kan opnemen met je collega.

Bespreek dit tijdig met je collega’s zodat zij daar rekening mee kunnen houden.

Een goede voorbereiding

Cliché maar waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Om met een gerust gevoel op vakantie te kunnen gaan, kan je het beste goed voorbereid vertrekken. Zorg dat het werk (voor zover dat kan natuurlijk) af is en dat je een overdracht schrijft voor degene die het werk eventueel van je overneemt.

Geen apparaten mee

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om écht tot rust te komen. Heb je een werktelefoon of laptop? Schakel die uit en laat ze netjes thuis of op kantoor achter. Zo kom je niet in de verleiding toch even in je inbox te spieken en voorkom je dat je ongewenste werktelefoontjes krijgt.

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF