fbpx

Zo kom je de maanden januari en februari door

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Heb jij er ook zo’n zin in? Of zijn januari en februari voor jou maanden die maar beter geschrapt kunnen worden van de kalender? Heb je helemaal niks met deze saaie wintermaanden, waarin de dagen kort en nat zijn? Onze gelukspsychologe Josje Smeets vertelt hoe je deze periode toch doorkomt.

December is dé feestmaand bij uitstek. Weet je dat onze voorouders deze feestdagen ooit bedacht hebben, om zo de meest donkere periode van het jaar goed door te komen? Ik denk dat die missie geslaagd is. Het is zo druk en gezellig in december, dat we er zelfs gestrest van raken.

Persoonlijk heb ik dan ook nooit begrepen, waarom we deze feestelijkheden niet wat meer uitsmeren over de rest van de wintertijd. Ik snap wel dat het verplaatsen van de geboortedag van Jezus misschien wat lastig te regelen valt, maar toch. Hoe fijn zou het zijn als we ook in januari nog wat leuks in het verschiet zouden hebben?

Growth mindset

Niets is minder waar. Januari en februari strekken zich als een langgerekte, grijze, periode voor ons uit. Waarin ons niet veel anders rest dan werken, werken, werken. Toch is bovenstaande gedachtenkronkel niets meer dan een voorbeeld van een ‘fixed mindset’. Mensen met zulke mindset zien vooral veel beren op de weg en kunnen heel goed klagen over alles dat niet goed is. Kunst is, om dit om te buigen naar een ‘growth mindset’. Maak van problemen een uitdaging. Buig negativiteit om in positiviteit. Zie kansen.

Wat voor kansen kun je zien in deze eerste maanden van het jaar?

1. Je kunt letterlijk opnieuw beginnen

Het is niet alleen een nieuw jaar, we staan ook aan de start van een nieuw decennium. Maak schoon schip. Gooi het roer om. Ga vanaf nu de dingen doen die je echt leuk vindt. Begin klein. Maar begin. Wedden dat de grauwe dagen er heel anders uit gaan zien?

2. Je kunt zonder schuldgevoel al om 5 uur ‘s middags je pyjama of huispak aantrekken

Gordijnen dicht, boekje erbij. Geen hond die je ziet of die dat raar vindt. Korte dagen, betekent lange avonden en nachten. Geniet van de lange avond die voor je ligt. Kruip vroeg onder de wol en pak een extra uurtje slaap. Happiness verzekerd!

3. Pak een grote klus aan

Omdat januari en februari vrijwel geen onderbrekingen kent in de vorm van feestdagen of vakanties, kun je eens lekker doorpakken. Juist nu heb je tijd om een grote klus aan te pakken. Op je werk of in of om je huis. Zet je tanden erin en pak door. Stel jezelf een doel. Werk hier elke dag aan. Zodat jij bij het doorbreken van de eerste zonnestralen op je nieuwe terras of in je nieuw geverfde kantoor kunt zitten. Een nieuw project oppakken en in een flow door kunnen pakken, maakt bewezen gelukkig.

4. Gebruik deze maanden om je goede voornemens op te pakken

Geen feestjes maakt bijvoorbeeld dat je ook makkelijker van de alcohol of borrelhapjes afblijven kunt. Saaie lange avonden kunnen worden vervangen door een nieuwe studie. Etcetera. Make those days count!

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wanneer je je niet laat tegenhouden door negatieve gedachten, maar juist probeert overal het positieve van in te zien, kan ook deze eerste periode van het jaar je niet van je stuk brengen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Dus ook nu.

Over Josje

Josje Smeets is oprichter van HelloBetty. Josje is psycholoog en helpt je in het vinden van je innerlijke Betty. Wat is je droom? Wat is je passie? Wat zou je doen als je geen rekening met anderen zou hoeven te houden? In haar blogs legt Josje een link tussen geluk en psychologie en beschrijft zij haar ervaringen. Heb je vragen voor Josje, dan kun je uiteraard contact met haar opnemen. Met een lekkere latte erbij, kan ze je veel beter uitleggen wat ze voor je kan betekenen.

https://www.instagram.com/p/B5XBDapFw_3/

Lees hier hoe je over je scheiding heen komt.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF