fbpx

Hoe kom ik over mijn scheiding heen?

In onze rubriek ‘Vraag het een gelukspsycholoog’ krijgen jullie de kans om een vraag te stellen aan onze gelukspsychologe Josje Smeets. Deze keer geeft Josje antwoord op de vraag: hoe kom ik over mijn scheiding heen? 

De vraag aan Josje

Hallo Josje. Een jaar geleden gaf mijn man aan bij mij weg te gaan. Genietend van een heuse midlife-crisis inclusief vriendin en verre reizen, liet hij de realiteit achter zich. Mijn twee kinderen hebben veel verdriet, maar –flexibel als ze zijn–, lijken verder te gaan met hun leven. Ik heb het er echter nog elke dag moeilijk mee. Gedachten als ‘waarom?’ en ‘hij krijgt vast spijt als hij zijn verstand terug heeft’ blijven me achtervolgen. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Elma, Amsterdam

Het antwoord van Josje

Hi Elma,

Wat vervelend om te horen dat je zo’n lastige periode doormaakt. Scheiden van je levenspartner en vader van je kinderen is heel heftig. Iets dat niet te bevatten valt voor degenen die het nog nooit hebben meegemaakt. Een scheiding heeft veel raakvlakken met rouw na sterfte. Het is een periode die verschillende fasen kent. Dit proces is voor iedereen anders en kan lang duren.

Zo te horen zit jij nog steeds in fase 1. De zogeheten ‘ontkenningsfase’. De fase waarin je gewoon niet kunt geloven dat dit je overkomt. Hoe hard en onbegrijpelijk soms ook, de realiteit is dat je man voor een ander pad gekozen heeft. Zelfs al krijgt hij spijt; daar krijg je hem nu niet mee terug. En de vraag is ook of je dat wel zou willen.

Misschien heb je ook al stappen gezet naar fase 2 ‘woede’ en 3 ‘onderhandeling’. Het lijkt dus misschien dat je geen stap verder komt, maar juist het doorlopen van al deze stappen maakt dat je heelt. Ook het overhalen van je partner (kom bij me terug, je krijgt vast spijt) hoort bij het ‘beter worden’. Hoe gek dat misschien ook klinkt.

Het allerbelangrijkste tijdens deze heftige periode is, dat je keer op keer contact blijft maken met je gevoel. Wanneer je blijft ontkennen (ik ben stoer en ga door met mijn leven), kun je de klap niet echt te boven komen. Pas als je accepteert dat er verdriet en boosheid is, kan het je systeem uitgaan. Geef het de tijd lieve Elma. Je MOET voelen nu. Dit gevoel zorgt ervoor dat je in contact blijft met jezelf en jezelf opnieuw leert kennen. Wat is wel belangrijk voor me in het leven en wat niet? Welke personen doen er wel toe en welke minder? Als je deze tijd op die manier aanvliegt; als een tijd van introspectie en leren, dan kom je er gegarandeerd sterker uit. Een vrouw met nieuwe idealen en doelen in haar leven. Ik wens je alle succes en een knuffel via deze weg. Jij kan dit!

Liefs,

Josje

Over Josje

Josje Smeets is oprichter van HelloBetty. Josje is psycholoog en helpt je in het vinden van je innerlijke Betty. Wat is je droom en wat is je passie? Wat zou je doen als je geen rekening met anderen zou hoeven te houden? In haar blogs legt Josje een link tussen geluk en psychologie en beschrijft zij haar ervaringen. Heb je vragen voor Josje, dan kun je uiteraard contact met haar opnemen. Met een lekkere latte erbij, kan ze je veel beter uitleggen wat ze voor je kan betekenen.

https://www.instagram.com/p/B5XBDapFw_3/

Heb jij ook een vraag voor een GeluksPsychologe? Stuur deze dan naar info@wendyonline.nl en wie weet lees je het antwoord binnenkort hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF