fbpx

Yoga-expert Judith van Hal legt uit: ‘Zo kan je optimaal genieten van de lente’

Zowel de lente, zomer herfst en winter hebben een belangrijke functie in de natuur. Alle seizoenen brengen namelijk een eigen kracht, energie en mooie lessen en inzichten met zich mee. Deze unieke eigenschappen en de manier waarop ze elkaar aanvullen kunnen we ook in onszelf herkennen en toepassen om zo het optimale uit elke seizoen te halen.

De lente staat voor groei, dingen in beweging zetten, creativiteit en ontwikkeling

Met de komst van het voorjaar, verschijnen knoppen en bloesems aan de bomen, het gras wordt weer groen en er verschijnen krokussen en narcissen tussen de grassprieten. Ook is het het seizoen dat er jonge dieren worden geboren, letterlijk nieuw leven. Door al deze nieuwe frisse invloeden om ons heen krijg je zin in een nieuw begin. We krijgen zin om aan de slag te gaan met nieuwe ideeën, plannen en projecten.

We zijn in de winter ondergedompeld geweest door het element water, waar mensen, dieren en heel de natuur meer naar binnen is gericht en waarin we meer in de Yin energie zaten. Met de komst van het voorjaar breekt een nieuw begin aan, meer licht, meer activiteit, tijd voor vernieuwing en nieuwe uitdagingen waarvan we de zaadjes die we reeds in de winter hebben geplant in de lente tot bloei mogen komen.

Wees een momentje bewust

Hoe wil je dat jouw tuin eruit komt te zien? Welke zaden mag jij planten, je kiest je zaadjes en gedachten uit hoe uiteindelijk jouw tuin eruit komt te zien. Negatieve gedachten (onkruid) haal je weg, dan selecteer je nieuwe zaadjes (nieuwe gedachten). Door ze goed te verzorgen, aandacht te geven veel te oefenen en geduld te hebben met je leerproces, heb je later mooie bloemen en planten die uitkomen. Ofwel je gewenste reactie in stressvolle situaties, het behalen van je doelen en ervaringen. Dus blijf opmerkzaam en bewust. Kies zorgvuldig je gedachten, zodat jij kunt kiezen voor een bewuste respons en vrijheid van keuze.

Door de omschakeling van het element water (winter) gaan we naar het element hout (lente). De organen die verbonden zijn met het element hout zijn de lever en de galblaas.

Het lente hout element

Hout stimuleert een fase van groei, creativiteit en geeft een richting aan je doel. Dit vraagt om doorzettingsvermogen, volhardheid en kracht.

Bij hout denk je aan een stevige gewortelde boom, die toch flexibel meebewegen met de wind. Zoals het voor ons ook belangrijk is om te aarden, te staan in ons midden in je eigen kracht, in verbinding met jezelf maar vanuit jouw midden mee kunnen bewegen met de verandering (stormen) van het leven. Aarden heeft veel positieve effecten op je gezondheid. Door te gronden en verbinding te leggen met de aarde, kun je praktisch ontladen en alle spanningen uit je lichaam loslaten.

Dit doe je als volgt:

  1. Ga met beide voeten op de grond staan. Het liefst met je blote voeten in het gras. Voel de ondergrond. Voel al de drukpunten van je voeten op de aarde en geef je over aan de ondersteuning. Voel hoe je steeds zwaarder wordt. Voel je gedragen door moeder aarde.
  2. Bij elke uitademing laat je alle spanningen uit je lichaam wegvloeien. Via de voeten de aarde in. Bij elke inademing haal je nieuwe energie uit de aarde via de voeten.
  3. Zo verkrijg je nieuwe energie en kun je jezelf ontladen van alle spanningen, stress of negativiteit wat jou niet meer dient. Geef het met liefde terug aan de aarde.

Hoe kun je nu optimaal genieten van de lente?

  • Bouw af en toe kleinen momenten van rust in midden in een drukke dag. Mediteren doet enorm veel voor onze mentale gezondheid en fysieke gezondheid. Als is het maar voor 10 minuten, het levert waanzinnige mooie resultaten op. Het excuus geen tijd is geen optie, want als de telefoon gaat neem je op en zit je zo weer 10 minuten aan de telefoon, voel die prioriteit bij jezelf, we hebben allemaal dezelfde tijd, maak die tijd, je bent het waard om al die mooie resultaten tot je te nemen.
  • De wisseling van yin energie naar yang energie vraagt je om meer naar buiten te treden. Door een tekort aan daglicht kunnen we ons wat minder energiek voelen. Kom in beweging, begin met gewoon een half uur te wandelen en dit liefst in de natuur. Wandelen, de natuur in. De natuur is magisch en helend. De natuur verhoogt je geluksgevoel en verbetert je gezondheid, je gaat beter slapen door de buitenlucht, je bloeddruk wordt lager en je hartslag verbeterd wat ook weer goed is voor je brein. Het brengt je meer in verbinding met jezelf en je gaat meer ontspannen. Wandelen stimuleert ook de doorbloeding en een goede doorbloeding, bloed heeft namelijk een transportfunctie het zorgt ervoor dat voedingstoffen vetten en eiwitten etc. en zuurstof naar je cellen gaan, hierdoor neemt ook jouw energie weer meer toe, bloes zorgt ervoor dat de afvalstoffen worden afgevoerd, dus hier doe je je lever weer enorm plezier en juist in de lente kan dit orgaan de lever juist wat meer ondersteuning gebruiken. Tijdens het wandelen neem eens de tijd om meer in het hier en nu te zijn met al je zintuigen, kijk. Luister, ruik en neem de tijd om te voelen zonder doel of verwachtingen, zo beleef je iedere ervaring intenser.
  • Wees bewust van je ademhaling. Een oppervlakkige ademhaling activeert juist het sympathische zenuwstelsel, die een vecht vlucht reactie geeft en het stresshormoon cortisol aanmaakt. Begin daarom je dag of ochtend met de aandacht naar binnen te brengen en bewust te worden en je te verbinden met je ademhaling. Voel hoe je lichaam aanvoelt en wat je vandaag nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen. Probeer te luisteren naar jezelf en te voelen wat je nodig hebt om extra goed te zorgen voor jezelf.
  • De lente staat voor een nieuw begin, het ideale moment om in je huis een grote voorjaarsschoonmaak te houden. Als je na afloop de ramen openzet en een frisse wind door je huis verspreidt voel je het in je lichaam. De lente kan beginnen.
  • Detoxen.
  • Volg een Yin Yoga les die is gebaseerd op de energiebanen, ofwel meridianen lever en galblaas, zodat de energie weer kan gaan stromen. Je meer vrijheid en bewegingsruimte kan voelen en je vol energie de lente gaat beleven.
  • Om het lever meridiaan te stimuleren kun je een simpele massage toepassen op het drukpunt van de lever. Deze bevindt zich 7 vingers vanaf de enkel. Vaak voel je de gevoeligheid van dit punt. Het helpt om dit een paar minuutjes aan beide kanten te masseren, waardoor je de energie van de lever ondersteunt en weer meer gaat stromen.

Wendy’s Kom in Balans retreat

Na ook in 2023 succesvolle retreats te hebben gedraaid, organiseren we dit jaar weer prachtige retreatweken op Ibiza. Judith van Hal geeft de yoga- en meditatielessen en ademhalingsoefeningen tijdens de WENDY-retreats en organiseert ook een mooie cacaoceremonie. Maak kennis met Judith: ‘Ik heb mijn eigen levenslessen in mijn sessies opgenomen.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF