fbpx

Zit daar zoveel suiker in?

Hoeveel suikerklontjes zitten er eigenlijk op je favoriete broodje met pindakaas? Eten wij Nederlanders wel gezond en hoe zou het leven eruit zien als de suikertaks wordt ingevoerd?

Suikertaks

In Groot Brittannië is suikertaks ontzettend populair. Frisdrankproducenten gebruiken de helft minder suiker in frisdrank dan voorgaande jaren. Ook in Nederland sluiten mensen dit voorstel niet uit. Door de prijzen van suikerhoudende frisdranken te verhogen is de verwachting dat mensen er inderdaad minder van gaan drinken. Mensen vinden de frisdranken dan te prijzig en pakken dit minder snel uit de schappen. Een suikertaks zou dus kunnen helpen als maatregel tegen obesitas of diabetes.

Minder suiker in Nederland

Op dit moment is er een akkoord met voedselfabrikanten waarin zij hebben gezegd de hoeveelheid suiker in hun frisdranken te verminderen met 20 procent. De komende maanden gaat het ministerie kijken of deze afspraken genoeg zijn en of we misschien meer actie moeten ondernemen.

Zit daar zoveel suiker in?

Natuurlijk weten we dat er in een pak Roosvice  heel veel suiker zit. Maar wat dacht je van je favoriete broodje met een laagje sandwich spread? In één pot zitten maar liefst 16 suikerklontjes! Terwijl we juist dachten dat dit product erg gezond lijkt. Ook de crunchy muesli die we vrolijk door onze yoghurt strooien bevat maar liefst 50 suikerklontjes. Had jij dat gedacht? Zelfs onze grote pot pindakaas is niet zo healthy als dat we dachten… Hier zitten bijna 10 klontjes suiker in.

Te veel

In Nederland krijgen we iedere dag 2 keer te veel suiker binnen. Gemiddeld zitten we op 20 suikerklontjes per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie ons vrouwen adviseert om per dag niet meer dan 12,5  binnen te krijgen. Dit kan leiden tot overgewicht en een groter risico op diabetes type 2.

Wat kun jij doen?

Het Gezondheidsfonds onderneemt actie en doet een oproep aan de voedingsindustrie om minder suikers in hun producten te stoppen. Door je eigen terugroepactie te starten en te delen op Facebook, kun jij je stem laten horen.

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF