fbpx

Zakia uit Brunssum is mantelzorger: ‘Het helpt om ervaringen uit te wisselen met andere mantelzorgers’

In Nederland zijn zo’n vijf miljoen mensen mantelzorger. Zakia is één van hen. Ze zorgt voor haar moeder met Alzheimer en is zich ervan bewust dat ze op lange termijn niet moet opbranden. Ze legt uit hoe ze dat aanpakt en wat haar overwegingen zijn.

Zakia: ‘Toen ik zes jaar geleden hoorde dat mijn moeder (86) Alzheimer had, kwam dat aan als een harde klap. Ik had zoveel vragen. Hoe ga je ermee om? Hoe gaat het nu verder met haar? Kan ze nog wel zelfstandig wonen? Uiteindelijk heeft mijn moeder eerst een paar jaar zelfstandig gewoond. Toen we merkten dat ze steeds angstiger werd, is ze bij mij en mijn gezin in komen wonen. Dat is nu al meer dan een jaar zo.’

Alhoewel Zakia het mooi vindt dat ze haar moeder de reuring van een gezinsleven kan geven, kan het ook belastend zijn. ‘Een nadeel van het inwonen is dat iedereen er vanuit gaat dat ik altijd voor mijn moeder zorg. Ook in vakanties. Dat vind ik weleens lastig. Tijdens vakanties zou ik graag wat meer tijd hebben voor mijn gezin.’ Daarnaast vraagt de zorg voor iemand met dementie 24 uur alertheid. ‘Soms slaapt mijn moeder te lang, dan moet ik haar wekken. Op andere momenten wil ze te vroeg gaan slapen en wordt ze midden in de nacht wakker. Je moet continu alert zijn en goed plannen.’

Broer en zus springen bij

Zakia deelt de zorg voor haar moeder met haar broer en zus. ‘Mijn zus helpt mijn moeder met douchen, mijn broer gaat mee naar doktersafspraken. Het is fijn dat we de zorg op deze manier een beetje met elkaar kunnen delen.’ Zo nu en dan geeft Zakia haar grenzen aan bij haar familie. ‘Maar het lastige bij dementie is dat een ander de zorg ook niet zomaar een middagje over kan nemen. Je moet zoveel uitleggen. Het kost dan minder tijd en energie om zelf voor mijn moeder te zorgen. Andersom is mijn moeder ook gewend aan mij. Na een uitstapje naar mijn broer of zus wil ze weer naar huis.’

Terugvallen op professionele zorg is voor Zakia op dit moment nog geen optie. ‘Door de dementie valt mijn moeder terug op vroeger. Hierdoor spreekt ze alleen Arabisch. Het is moeilijk om zorg te vinden passend bij haar taal en cultuur. Via mijn werk in de maatschappelijke zorg kwam ik in contact met artsen uit Heerlen. Zij vertelden dat zij ook merken dat er behoefte is aan zorg in het Arabisch, passend bij de Marokkaanse cultuur. Ze zijn aan het kijken of ze deze zorg op kunnen zetten. Ik hoop dat dit gaat lukken. Dan zal ik sneller om professionele hulp vragen voor mijn moeder.’

Flexibele werkgever

Zakia combineert het mantelzorgen met een driedaagse werkweek. ‘Dat is soms best een uitdaging. Gelukkig hebben mijn collega’s er geen moeite mee als ik wat later ben of plotseling naar huis moet. Ik ben de enige die mijn moeder kan kalmeren. Als ze onrustig is, moet ik haar dus helpen. Na een gezellig weekend is mijn moeder helemaal in de war. Op maandag ben ik dus vaak te laat. Daar wordt rekening mee gehouden. Dat is prettig.’

Ook de kinderen van Zakia, die alle vier nog thuiswonen, springen af en toe bij. ‘Dat geeft rust als ik zelf niet thuis ben. Er is altijd toezicht, ook al zitten mijn kinderen regelmatig op hun eigen kamer. Ze letten op dat mijn moeder de deur niet opendoet voor anderen. En geven haar een kopje koffie of thee als ik wat later thuis ben. Ik vind het waardevol dat mijn kinderen van jongs af aan weten hoe je voor een ander zorgt.’

Deel je zorg

Goed zorgen voor een ander is iets moois. Maar blijf ook goed voor jezelf zorgen. Bijvoorbeeld door over je zorg te praten met een naaste, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is. Er is volop hulp beschikbaar. Kijk voor meer informatie op mantelzorg.nl. Heb je vragen? Bel de Mantelzorglijn op 030 – 760 60 55 of stel je vraag via WhatsApp via 06 27 23 68 54.

 Lees ook: Joyce heeft het Ushersyndroom en wordt langzaam doof en blind: ‘Ik stel niets meer uit omdat ik weet dat ik nu moet genieten’

Neem een abonnement op de Wendy-specials

4 x WENDY-special

 + Cadeaupakket van Salt of the Earth t.w.v. €29,45

Nu voor €17,50

Bij een jaarabonnement op de WENDY-specials (vier nummers per jaar) ontvang je nu een heerlijk cadeaupakket van Salt of the Earth gratis. Salt of the Earth maakt milieuvriendelijke en natuurlijke huidverzorgingsproducten en is dé nummer 1 op het gebied van natuurlijke deodorant. 100% natuurlijk en samengesteld op basis van minerale zouten, magnesium en Aloë Vera. Het pakket bestaat uit een roaming hand was, natural roll-on deodorant, natural spray deodorant en een natural deodorant stick.

Website pomotie x samenwerking Wadse en Mathilde leven een zelfvoorzienend bestaan in het midden van Frankrijk: 'We drinken water uit onze eigen bron'WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF