fbpx

Mandy heeft de onverklaarbare aandoening fibromyalgie en daardoor altijd pijn: ‘Ik wil laten zien dat je nog veel meer kan dan je denkt’

Vanaf de puberteit kreeg Mandy Frederiks (34) last van onverklaarbare ontstekingen in haar lichaam. Deze ontstekingen gingen gepaard met veel pijn, vooral in haar schouders, nek en rug. Toen ze zwanger raakte van haar tweeling werd de pijn enorm versterkt, en was deze van ’s ochtends tot ’s avonds aanwezig. Dit bleek de haast onverklaarbare aandoening fibromyalgie te zijn. ‘Ik wil laten zien dat je ondanks de pijn, door goed te plannen nog veel dagelijkse dingen kan doen’

Bijna iedere sport heeft ze geprobeerd. Maar na een tijdje kreeg Mandy toch weer ergens een ontsteking en besloot ze weer te stoppen. Elke keer weer een onverklaarbare blessure. Maar waar het precies vandaan kwam, wist niemand. Tot aan haar zwangerschap, 10 jaar geleden, heeft ze rondgelopen met deze onverklaarbare klachten. ‘Ik was zwanger van de tweeling en toen zijn mijn klachten ontzettend verergerd. Een trigger voor fibromyalgie is een fysiek trauma, wat in mijn geval dus de zwangerschap was. Ik stond op met pijn en ging ermee naar bed. Het was niet te doen. Op basis van mijn klachten en mijn verhaal kreeg ik de diagnose fibromyalgie.’

Lastig te verklaren

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. De aandoening is moeilijk vast te stellen omdat er niets in het lichaam te vinden is dat het kan verklaren. ‘Voordat het bij mij was geconstateerd, kreeg ik af en toe spuiten om de ontstekingen te verhelpen. Ik liep ook regelmatig op krukken. Heel vervelend als je iets had gepland om te gaan doen, dat gaat lastig op krukken. Ik was jong en dan wil je juist zoveel mogelijk op pad.’

Stoppen met medicijnen

Vooral haar rug, nek en schouders zijn zwakke punten. ‘Ik kan niet slapen op mijn schouders want dan word ik gegarandeerd met pijn wakker. Ramen lappen lukt bijvoorbeeld me ook niet meer, want ik kan mijn arm niet recht omhoog houden. Voorheen probeerde ik de pijn te onderdrukken met medicijnen, maar daar ben ik mee gestopt. Daar voelde ik me goed bij. Ik merkte namelijk dat ik met goed plannen en een positieve mindset al een hoop van mijn klachten kon beperken.’

Maar die mindset is er niet van de een op andere dag gekomen. ‘De dokters raadden me aan om te stoppen met werken. Dit heb ik nooit gewild. Ik ben werkzaam in de kinderopvang als gastouder, dit doe ik met heel veel plezier. Je moet alleen rekening houden met je lichaam als je aan het werk bent. Zo ga ik niet lang op de grond zitten bij de kinderen, want dan heb ik gegarandeerd pijn als ik klaar ben. Ik ga gewoon op een stoeltje ernaast zitten. Ik kan de kindjes ook op een bepaalde manier tegen me aan optillen zodat ik er geen last van heb.’

Hoogsensitief

Maar in 2018 vroeg Mandy toch te veel van zichzelf.  Ze zat tegen het randje van een burn-out aan. ‘Ik ben een pleaser en ik kon heel moeilijk ‘nee’ zeggen en mijn grenzen aangeven. Ik nam te veel hooi op mijn vork en mijn lichaam trapte op de rem. Later kwam ik erachter dat dit ook te maken had met het feit dat ik hoogsensitief ben.’

De dochters van Mandy zijn ook allebei hoogsensitief. Ze merkte al op vroege leeftijd dat haar dochters heftiger reageerden op prikkels dan andere kinderen, die ze bijvoorbeeld tegenkwam tijdens haar werk in de kinderopvang. ‘Toen ze een half jaar oud waren gingen we met ze naar een verjaardag. Het was druk binnen en ze konden allebei niet meer stoppen met huilen en krijsen. Toen wist ik dat er iets niet helemaal juist was.’ Na een lezing te hebben gevolgd over hoogsensitieve kinderen wist Mandy zeker dat dit het geval was bij haar beide dochters. ‘Het was confronterend, want ik herkende ook mezelf in mijn dochters. Het verklaarde een hoop voor mij. Zo kon ik bijvoorbeeld ook nooit een nacht lang in de discotheek staan, dat hield ik niet vol. Te veel prikkels bleek achteraf.’

Luisteren naar mijn lichaam

Met alle nieuwe informatie over haar gezondheid, besloot Mandy dat het tijd was om te gaan luisteren naar haar lichaam. ‘Ik ben begonnen met plannen en zeg nu vaker ‘nee’ tegen afspraken. Iets wat lastig kan zijn voor een hoogsensitief persoon. Nu heb ik de eigen touwtjes in handen. Positiviteit is ook een belangrijk onderdeel van mijn leven. Door een positieve mindset kijk ik naar wat ik allemaal wel kan en hoe ik het beste naar mijn lijf kan luisteren.’

Om anderen te helpen om ook aan de slag te gaan met een positieve mindset of om te leren gaan met hoogsensitiviteit, is ze een praktijk gestart in begeleiding voor hoogsensitieve kinderen en vrouwen. ‘Door mijn werk in de kinderopvang wisten veel ouders me te vinden. Ze vroegen zich af of ik eens wat meer wilde vertellen over hoe ik omga met mijn  hoogsensitieve dochters. Nu help ik gezinnen of vrouwen en dat vind ik heel dankbaar werk.’

Meer lezen over Mandy en haar werk? Klik dan hier.

Word abonnee van WENDY!

4 x WENDY-special

 + Cadeaupakket van Salt of the Earth t.w.v. €29,45

Nu voor €17,50

Bij een jaarabonnement op de WENDY-specials (vier nummers per jaar) ontvang je nu een heerlijk cadeaupakket van Salt of the Earth gratis. Salt of the Earth maakt milieuvriendelijke en natuurlijke huidverzorgingsproducten en is dé nummer 1 op het gebied van natuurlijke deodorant. 100% natuurlijk en samengesteld op basis van minerale zouten, magnesium en Aloë Vera. Het pakket bestaat uit een roaming hand was, natural roll-on deodorant, natural spray deodorant en een natural deodorant stick. Klik hier om een abonnement te bestellen.  

Website pomotie x samenwerking Wendy's man kon haar niet steunen toen ze op haar 47ste parkinson kreeg: ‘Pas na mijn scheiding werd ik weer gelukkig’

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF