fbpx

Yoga Nidra: de kunst van bewuste diepe ontspanning

Yoga Nidra is de kunst van bewuste diepe ontspanning. Klinkt gek? Is het niet. Yoga Nidra is de healing space tussen waken en slapen. Je kunt er namelijk heel diep door ontspannen, soms lijkt het zelfs alsof je bijna in een trans bent. En dat terwijl je eigenlijk alleen onder een dekentje ligt. Maar wat houdt het precies in? Wij vertellen je alles over Yoga Nidra!

Wat is het?

Yoga Nidra is een vorm van diepe meditatie en ontspanning, en is rond 1950 ontdekt in India. Het betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. En hoewel je op een matje op je rug ligt, is het alles behalve ‘gewoon’ slapen zoals je ‘s nachts doet. Via Yoga Nidra bereik je een diepe, droomloze slaap. Door de diepe ontspanning kom je in een soort trance-staat waardoor je ervaringen en fragmenten van herinneringen verwerkt. Spierspanning en stress neemt af, en de bloeddruk en hartslag daalt. Dit heeft een helende werking op lichaam en geest.

Trend onder slechte slapers

Misschien klinkt het ingewikkeld, maar dat is het dus niet. Er is namelijk geen bepaalde techniek die je moet leren of oefenen: iedereen kan het! Je kunt het zien als een powernap waarbij je wakker blijft. Het is ideaal om even bij te tanken, en daarom is deze vorm van yoga populair onder slechte slapers. Je kunt de oefeningen doen voordat je gaat slapen. Naast dat je er sneller van in slaapt komt, heeft Yoga Nidra nog meer voordelen.

Voordelen

  • je hoofd wordt er rustig van
  • je krijgt een betere concentratie
  • meer energie en creativiteit. Natuurlijk is dit geen complete vervanger van slaap, maar het is wel fijn om jezelf af en toe even te resetten!

Zelf aan de slag

Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met Yoga Nidra, is het handig om eerst een aantal lesjes te volgen bij een yogadocent. Daarnaast kun je de oefeningen ook gewoon thuis doen. Het is dan wel belangrijk dat je dit doet op een stille plek waar je niet gestoord wordt. Zorg dat je comfortabele kleding aan hebt en natuurlijk een opname van Yoga Nidra. Dit kun je vinden op YouTube, of via de meditatie-app ‘Insight Timer’.

Korte nacht gehad? Je weet wat je te doen staat!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF