fbpx

Word de beste versie van jezelf na een burn-out

Als je in een burn-out terecht komt moet je jezelf opnieuw uitvinden. Je oude patronen, relaties en (life-style) gewoontes werken niet meer voor je. Maar als je dit goed aanpakt, kan een burn-out jou helpen om de beste versie van jezelf te worden.

Verstoring van Vata en Pitta

Een burn-out krijg je niet zomaar. Door langdurige stress en een verstoring van Vata en Pitta, raakt jouw systeem uit balans. Ayurveda kan je helpen om zowel je lichaam als ook de manas (mind) weer terug in balans te krijgen. Met de juiste voeding, massages, pranayama en kruiden kan je al heel veel oplossen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken waar bepaalde patronen vandaan komen én welke ‘onverteerde’ emoties je nog bij je draagt.

Ayurveda als houvast en kompas

Het aanbrengen van ritme en regelmaat is altijd de eerste stap:

  1. Sta dagelijks op dezelfde tijd op: rond 6:00 uur, óók als je een burn-out hebt.
  2. Zorg voor een goed eet-ritme.
  3. Eet volgens je constitutie.

Je spijsvertering én hormonale stelsel zijn vaak (ernstig) verstoord en worden op deze manier ondersteund. Ook voor je mentale herstel is dit cruciaal, want volgens Ayurveda is je spijsverteringsvuur (agni) namelijk ook verantwoordelijk voor het verteren van emoties. Ook neemt de kwaliteit van je slaap toe als er meer structuur komt in je dag.

Een vlinder worden

Hanteer deze eenvoudige aanwijzingen en transformeer van een rups naar een vlinder. Het is een one way street: je komt er hoe dan ook anders uit. Wanneer de rups in zijn cocon verdwijnt, kan dat donker en eenzaam voelen – en het kost tijd. Maar als je eruit komt, heb je prachtige vleugels voor een lichter leven, terwijl de kern (jouw persoonlijkheid) niet veranderd is. Je kunt er alleen wél beter voor zorgen.

Over I love Ayurveda

Dit artikel is geschreven door Fleur Oude Voshaar, Ayurvedische practitioner en burn-out coach. Fleur is één van de Ayurveda experts van I love Ayurveda. I love Ayurveda is hét Ayurveda Platform en dé Ayurveda Community van Nederland en België. Dit is dé plek waar jij je leven leert transformeren voor meer balans. Wanneer je lid wordt van de I love Ayurveda Community ontvang jij elke maand het I love Ayurveda Online Magazine in jouw mailbox met content op het gebied van Ayurveda die jou gaat helpen met het transformeren van jouw leven. Lees hier meer over I love Ayurveda en de mogelijkheid om lid te worden van de Community of volg ons op Instagram.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF