fbpx

Ayurveda wordt steeds populairder en dit is waarom

Als lifestyle coach en yoga teacher ziet onze blogger Kim van dichtbij de belangstelling voor Ayurveda groeien. In onze moderne samenleving waarin ‘druk’ zijn de norm is, lijkt ook een tegenbeweging te zijn ontstaan: bewust leven. Wanneer de vluchtige diëten en zelfhulpboeken tekortschieten, wordt er steeds vaker gekeken naar eeuwenoude wijsheden die vandaag de dag nog steeds toepasbaar zijn. Ayurveda is hier een goed voorbeeld van. Kim vertelt waarom zij Ayurveda zo bijzonder vindt.  

Zelf heb ik lang geleden de Zuidas als Jurist verlaten om me volledig te richten op het helpen van anderen door Ayurveda op een simpele manier door te vertalen. Na jaren trainingen te hebben gevolgd en door zelf Ayurvedisch te leven weet ik als moeder in Amsterdam precies hoe Ayurveda vrouwen kan helpen om in balans te komen.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda komt van de Sanskrit woorden ‘Ayuh’ ofwel ‘leven’ en ‘Veda’ wat ‘kennis’ betekent. Grofweg betekent het dus “de wetenschap van het leven“. In essentie leert Ayurveda je wie jij bent om vervolgens handvatten te geven hoe je in harmonie kan leven met jouw unieke persoonlijkheid. Hiervoor is het van belang dat je je eigen mind-body type (Dosha) begrijpt. Deze types zijn een combinatie van twee elementen die van nature naar elkaar toetrekken: Vata (ruimte & wind), Pitta (vuur & water) en Kapha (water & aarde).

Kenmerken Vata-types

Elke Dosha heeft zijn eigen kenmerken. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Snel bewegen, veel en snel praten, moeite met concentreren, droge huid en koude handen zijn allemaal kenmerken van een Vata-type. Vata-types houden van verandering en barsten van energie. Waarvan ze standaard te veel uitgeven. Angst en onzekerheid komt bij Vata-types veel voor. Met hun onregelmatige spijsvetering hebben Vata-types vaak last van constipatie en een opgeblazen buik. Verder zijn Vata-types meestal smal gebouwd en licht in gewicht. Insomnia en artritis zijn veel voorkomende Vata kwaaltjes.

Kenmerken Pitta-types

Pitta-types zijn veerkrachtig, houden van aandacht, zijn erg intelligent, charismatisch en hebben een enorme wilskracht. Ze barsten van creatieve ideeën die ze ook daadwerkelijk de wereld in brengen. Maar niet zonder te weten waarom. Een Pitta-type doet niets zonder reden of doel. Met een snelle spijsvertering hebben ze een goede eetlust. Pitta-types hebben vaak een slank figuur met goed zichtbare spieren. Een nadeel is dat Pitta-types veel oordelen en altijd naar een ander wijzen voor de oorzaak van hun eigen problemen. Woede uitbarstingen en manipulatie passen is een beeld van Pitta-types. Door het vuur element is de kans op een hoge bloeddruk, maagzuur en huidproblemen groter dan bij de andere types.

Kenmerken Kapha-types

Kapha-types zijn stabiel, ze hebben een sterk uithoudingsvermogen en zijn van nature kalm en liefdevol. Ze zijn niet zo intens als Pitta-types of zo snel als Vata-types, maar nemen de tijd. Net als een Diesel motor moet een Kapha-type eerst opwarmen, maar wanneer ze eenmaal opgang zijn lopen ze stabiel en betrouwbaar en houden van routine. Je kunt Kapha-types herkennen aan brede schouders en heupen en een dik (vaak bruin) glanzend haar met een goede stabiele eetlust en langzame spijsvertering. Niet alleen fysiek zijn ze stabiel, maar ook mentaal. Hierdoor kunnen ze goed omgaan met emoties. Echter, het zijn ook de types die het liefste op de bank liggen en door alle zwaarte te kampen kunnen krijgen met depressie. Cystes en diabetes zijn veel voorkomende Kapha ziektes.

Toepassen

Omdat een gezond leven begint bij een goede spijsvertering is het noodzakelijk te weten welk type je bent. Vanuit daar kun je een levensstijl volgen die het beste bij jouw unieke type past. Hierin volgt Ayurveda – in tegenstelling tot de Westerse geneeskunde – een holistische benadering waarin lichaam, geest en ziel voor het bepalen van je gezondheid verstrengeld zijn. Symptomen van een slechte gezondheid (denk bijvoorbeeld al aan kleine dingen zoals verkoudheid, buikpijn of keelpijn)  hebben meestal een dieper liggende oorzaak en het is precies daarom dat Ayurveda zo populair aan het worden is in het Westen.

Door bewuste keuzes te maken aan de hand van je eigen mind-body type blijf je gemakkelijker in control en voorkom je dat je uit balans raakt. Door uit te zoomen en naar het totaal te kijken weten we met simpele veranderingen in dieet, gewoontes en ritme langzaam weer de regie over onze gezondheid in eigen hand te nemen.

Meer leren over Ayurveda? Schrijft je dan in voor de ‘Introductie in Ayurveda’ workshop met Kim van der Veer.

Over Kim

Kim is expert op het gebied van yoga en Ayurveda. Zo is ze hier ook haar eigen bedrijf mee gestart. Iedere maand schrijft Kim over wat yoga en Ayurveda voor jouw lichaam kunnen betekenen. Wil je niks van haar missen? Neem vooral een kijkje op haar website en volg Kim op Instagram. Ben jij benieuwd naar Kim haar reis met Ayurveda? Dat lees je hier!

https://www.instagram.com/p/B5mkLpWFZS_/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF