fbpx

Wendy in gesprek met: Frans en zijn gezin gingen samen gezonder leven: ‘We voelen ons nu fitter dan ooit’

In de serie Wendy in gesprek met interviewt Wendy deze zomer mensen over hun manier van fit worden. Frans van Bloois hield erg van het leven en van lekker eten, maar toen hij steeds zwaarder werd, ging de knop om. En dat van zijn gezin. Samen begonnen ze het steeds leuker te vinden om gezond te eten en lekker te bewegen, met als resultaat dat Frans en zijn gezin zich fitter voelen dan ooit.

Voor Bourgondiër in hart en nieren Frans van Bloois (53) was het leven altijd goed. Leuk gezin met twee dochters van 20 en 23 jaar. Mooi werk ook, Frans doet is exploitatiemanager en projectmanager van zijn eigen Vastgoedbeheer BV. Met zijn opgeruimde karakter was het helder voor hem: hard werken, daarna ontspannen, het kleine genot sloop er spelenderwijs in.

Iedere dag was er wel een fijn einde: hapje, drankje, ja, natuurlijk. ‘Het leven werd té goed.’ De kilootjes kropen gezellig op elkaar, tot de weegschaal 108 aantikte. ‘En het was al wel eens erger geweest, ik heb ook wel eens 113 zien staan. Maar toen ik december 2017 die 108 zag, wist ik: dit kan zo niet langer. Ik begon te merken dat ik met sporten en bewegen tekort schoot. Kreeg fysieke ongemakken. Ik leefde niet eens heel erg ongezond, de bottleneck was dat ik van alles net iets te veel nam. Ik was zwaar obesitas aan het worden.’

Bloeddruk aan de hoge kant, zijn BMI was niet best en toen er ook nog vragen kwamen over zijn snurk-gedrag en de term apneu viel was het klaar voor Frans. ‘Ik had wel eens gezien dat mensen met een mondkapje moesten slapen, dat wilde ik perse niet.’

Knop om

De knop ging om.’ Niet alleen bij hem. Bij Frans werd ‘ik’ al snel ‘wij’. Het hele gezin deed mee. ‘Mijn vrouw zei: “Als jij er voor gaat, ga ik keihard met je mee.” Zij is toch degene die het meest in de keuken staat.’

Ze kozen niet voor drastische ingrepen of ingewikkelde diëten. ‘Dat voelde voor ons te veel als een trucje. De strategie was simpelweg: kleinere borden, kleinere porties, meer aandacht voor wat er nou eigenlijk naar binnen ging. Met hulp van een diëtiste keken we naar de kilocalorieën. Wat namen we in en wat hadden we nodig? Daar zat nogal een verschil in. Het bleek dat ik op 1700 kilocalorieën per dag prima kan gedijen. Alles bleek om balans te draaien. We besloten dat we onszelf niks gingen ontzeggen, maar alles met mate gingen consumeren. Daardoor konden we het volhouden. Mijn dochters kwamen via hun school aan met een eetmeter,  fijn om spelenderwijs te volgen: wat gaat er allemaal bij ons naar binnen en past dat wel in de Schijf van Vijf? Het is ook heel prettig als je bij elkaar ziet: hé, dit gaat wel heel goed zo. We hebben het echt samen gedaan. Het was niet: “Ik ben afgevallen,” het is: “Wij zijn afgevallen.” Als we als gezin in de spiegel kijken, zijn wij tien jaar jonger geworden in vier jaar tijd. In zes maanden zijn we 28 kilo afgevallen samen en die lijn hebben we doorgezet en houden we nu al vier jaar vol.’

Frans en zijn gezin begonnen er lol in te krijgen. Zoveel kleine dingetjes die hielpen. ‘Bij de nasi gebruikten we geen witte rijst meer maar groente. Je maalt rauwe bloemkool in de keukenmachine tot het korrels worden. En daarmee maak je dan de nasi. Dat is voor ons een eye opener geweest: maak bij het koken zoveel mogelijk zelf. Geen pakjes of zakjes maar een minuutje groenten snijden en daar een saus van maken.’

Fietsen

Frans ging bij zichzelf na hoe hij nou beter kon bewegen. ‘Eerst stelde ik mezelf de vraag: wat vind ik leuk, wat past bij mij? Mijn knie en enkels waren zwak, daar is kraakbeen weggesleten. Hardlopen is dan lastig. Zwemmen was niet mijn ding. Maar toen doemde hij op. Mijn oude liefde: de racefiets. Die hing gewoon bij mij in de schuur. Maar het was december, koud, guur, dus op Marktplaats heb ik eerst een fietstrainer gekocht. Ik vond het heerlijk, dat fietsen, en in de lente ben ik naar buiten gegaan. Ik sjees nu door de weilanden, soms ga ik wel boven de dertig kilometer per uur, maar ik geniet vooral van de natuur, het fietsen, het buiten zijn. Daarnaast begon ik mezelf uitdagingen te geven. Ik pak tot en met de achtste verdieping nooit meer een lift, altijd de trap.’

Langs de geleidelijke weg kreeg hij zijn lichaam terug. Inmiddels weegt Frans 77 kilo, herstel: ‘76,4.’ Een jonge God. Hij hoeft geen gekke dingen te doen tegen het snurken, slaapt weer lekker, voelt zich top, gaat helemaal goed. ‘Wat echt helpt: je krijgt steeds meer complimenten. Als je dat steeds overkomt, stimuleert dat enorm. Als je met je 108 kilo de lift instapt zegt niemand wat, maar nu is het steeds: hey Frans, leuk outfit, wat zie je er goed uit man!’

En op een late vrijdagmiddag gaat vaak genoeg nog even de voet van de rem bij het gezin. ‘Maar als we dan een stukje worst voor elkaar afsnijden, doen we wel de magere variant. Net zo gezellig en net zo lekker.’

Bekijk de video van Wendy’s gesprek met Frans

 

Ook fitter voelen?

Om je fitter te voelen hoef je niet meteen heel je leven om te gooien. Kleine veranderingen in je leefstijl kunnen al binnen een paar weken effect hebben. Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden. Kijk op Fitopjouwmanier.nl wat het beste bij je past.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Rijksoverheid. Deze zomer verschijnt elke maandagavond een aflevering van Wendy in gesprek met.

Een uitgebreide versie van Wendy in gesprek met is ook te lezen in de nieuwe Wendy-special die nu in de winkel ligt. Je koopt hem hier.

Of neem een abonnement op de Wendy-specials.

Nu voor € 17,50 + 2 x zonneproduct van IK Skin Perfection t.w.v. € 71,50

De Wendy-specials verschijnen vier keer per jaar, in elk seizoen 1. Wil jij ook geen nummer meer missen? Neem dan nu een jaarabonnement en ontvang 4 x de Wendy-special plus 2 zonneproducten van IK Skin Perfection t.w.v. 71,50. Je ontvangt de de Mineral SPF 30 (€ 29,90) en de Sun SPF 50 (€ 41,90) van het mooie merk IKSkin Perfection. Deze krachtige, hydraterende zonnecrèmes beschermen je deze zomer optimaal tegen de zon en zijn bovendien natuurlijk en ontwikkeld in harmonie met de natuur!

Deze actie geldt zolang de voorraad strekt, dus wees er snel bij. Ga naar wendyonline.nl/abonnementen

 

Wendy Promo artikelIK Wendy in gesprek met: Frans en zijn gezin gingen samen gezonder leven: ‘We voelen ons nu fitter dan ooit’

 

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF