fbpx

WENDY-expert Charlotte Labee: ‘Sociaal contact maakt onze hersenen gezond en gelukkig’

Foto: Foto: Esther van Geenen

Elke twee weken blogt brain balance expert Charlotte Labee voor wendyonline.nl over de werking van onze hersenen. Dit keer: wat doet sociaal contact voor onze hersenen?

Sociaal contact blijkt véél belangrijker te zijn dan tot nu toe vaak werd verondersteld. Denk maar eens aan ouderen die door plotselinge eenzaamheid zowel mentaal als fysiek snel achteruit gaan. Dementie, alzheimer en de aftakeling van de mens wordt dan ook in vele onderzoeken met elkaar in verbinding gebracht.

Basisbehoefte

Verbondenheid met anderen is een psychologische basisbehoefte om sterk in het leven te staan. Je kunt nog zo gezond eten, regelmatig sporten of investeren in je mindset; zonder sociale omgang met anderen mis je een essentieel puzzelstukje in je zoektocht naar groei, geluk en gezondheid.

Dit zijn 4 manieren waarop sociaal contact jouw leven positief verandert:

1. Sociaal contact maakt gelukkiger

Zelfs de grootste introvert is van nature een sociaal wezen. Samenwerking in een groep biedt grote evolutionaire voordelen en door de millennia heen is sociaal contact in ons brein verankerd. Het leidt in je hersenen tot de aanmaak van oxytocine en serotonine (het beloningsstofje dat ook vrijkomt bij het eten van chocola of het behalen van een persoonlijk doel). Hierdoor wordt het beloningscircuit in de nucleus accumbens geactiveerd en voel je je blij, energiek en gelukkig.

2. Het vermindert stress 

De aanmaak van oxytocine heeft meer positieve gevolgen dan een geluksgevoel alleen. Dit hormoon zorgt namelijk ook voor een vermindering van stressgevoelens en angsten. Het maakt je zelfverzekerder en verschuift je aandacht van jezelf naar andere mensen.

Dat laatste zorgt voor afleiding van je eigen omstandigheden en stress. Bovendien helpt sociale omgang ook indirect om je stressniveau te verlagen: de goede raad van anderen kan helpen om de oorzaken van je stress te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen.

View this post on Instagram

Wie herkent dit? Je stapt ergens een ruimte binnen (en gaat meteen op het aanrecht zitten, dit doe ik altijd 😉 grapje haha) en een bepaald gevoel krijgt? Misschien ontmoet je iemand en heb je direct heb een bepaald gevoel bij diegene. Je vindt meteen iets van iemand. Je vindt die persoon aardig of juist niet, uit de hoogte, een betweter of je hebt juist een enorme klik met iemand. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Ik vroeg me altijd af hoe dat dat kan, want ik wist op dat soort momenten eigenlijk niks over die persoon of meerder personen. Het is meteen een eerste ingeving, mijn “gevoel” wat spreekt. waardoor je het ook weleens mis hebt wat je dan voelt en vindt. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ In mijn onderzoeken naar hoe dit werkt kwam ik er dus achter dat op dat moment mijn onderbewuste systeem enorm leading is en mij dat gevoel geeft. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Er gebeurt op dat moment van alles in mijn onderbewuste hersenproces, sinds ik dat weet heb ik mezelf aangeleerd om t veroordelende achterwege te laten en eerst onderzoek te doen naar waar t vandaan komt. Pas als ik meer informatie heb kan ik iemand of iets pas echt naar waarheid beoordelen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Want uiteindelijk starten beoordelen, veroordelen en hoe we ons voelen allemaal in onze hersenen en op de manier waarop ze ingericht zijn. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Tijdens mijn Brain Balance tour geef ik meer uitleg over dit systeem en hoe we daar iedere dag door beïnvloed worden. Jij kunt uiteraard bij deze openbare lezingen aanwezig zijn. Leuk om daar samen met jou dieper in onze werking van onze hersenen te duiken. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #onderbewuste #rationeel #intelligent #hersenen #neurowetenschap #gevoel #feelgood #bewustwording #hersenfuncties #personalgrowth

A post shared by Charlotte Labee (@charlottelabee) on

3. Het zorgt voor groei 

Show me your friends and I’ll show you your future. Het is een bekende uitspraak die duidelijk maakt wat de invloed van anderen op jou is. Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meest omgaat en het is dan ook zaak om je te omringen met de juiste personen. Hebben jouw vrienden vergelijkbare doelen in het leven? Dan versterken jullie elkaars persoonlijke ontwikkeling en kun je rekenen op ondersteuning als het even tegenzit. De juiste aanmoediging kan ervoor zorgen dat je dingen bereikt die je alleen waarschijnlijk niet waren gelukt!

4. Het maakt gezonder 

Het verband tussen sociaal contact en gezondheid is in de wetenschap al langer bekend. Volgens sommige onderzoeken heeft sociale omgang zelfs een positiever gezondheidseffect dan sporten. Deze invloed is zowel mentaal als fysiek. Dat komt omdat deze twee gebieden in het brein onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Regelmatig afspreken in groepsverband verbetert bijvoorbeeld je geestelijke gezondheid en verkleint de kans op een depressie. Daarnaast versterkt sociaal contact je immuunsysteem, helpt het je om sneller te herstellen van ziekte en wordt het gelinkt aan een langer leven. Je volgende afspraak met goede vrienden is misschien zelfs dus wel gezonder dan het drinken van die Power Smoothie

Lees meer over Charlotte:

Hoe werkt je brein volgens Brain Balance expert Charlotte Labee?

Zo eet jij jezelf slim en gezond met Brainfood

In het nieuwe nummer van WENDY, dat vanaf deze woensdag in de winkel ligt, lees je een uitgebreid interview met Charlotte

 

 

 

(Visited 535 times, 1 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief