fbpx

Wees lief voor jezelf: zo word je je eigen beste vriendin

Je eigen beste vriendin worden, het klinkt misschien gek. Misschien denk je wel genoeg mensen om je heen te hebben die van je houden en dat is heel fijn, maar van jezelf houden is het fijnste wat er is. Waarom? Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi, legt dat je uit en geeft je tips hoe je lief voor jezelf bent.

Vrienden voor het leven

Want wij zijn vrienden voor het leven,
kameraden tot de laatste dag.
Vrienden voor het leven,
als ‘t kan, als ‘t lukt, als het mag.
Soms is er wel onenigheid,
Maar dat duurt gewoon maar even.
Ondanks alles zijn we vrienden voor het leven.

De belangrijkste relatie is die met jezelf

Lees het couplet hierboven nog eens goed en laat het bezinken. Waarschijnlijk denk je aan een bepaalde vriend(in), je partner of broer/zus. Ik durf er mijn hele kristallencollectie op in te zetten dat je niet aan jezelf denkt. Vanaf jongs af aan zijn we op zoek naar externe vriendschappen. Als klein Michelinpopje (ik was het geval, ik moest nog groeien) had ik een heel arsenaal aan vrienden. Van de lieveheersbeestjes die ik in een doosje verzamelde, de salamanders uit buurman zijn vijver, de paarden op de manege. Een hartsvriendin, twee beste vriendinnen en eigenlijk was ik bevriend met de hele klas. Kennissen dat woord kende ik toen nog niet. Mijn hooggevoeligheid uitte zich al op vrij jonge leeftijd. Zo vroeg mijn moeder soms of ik niet met die of die wilde spelen en dan antwoorde ik: ”Nee, vandaag wil ik alleen zijn.” Hoe gek ik ook was op wilde avonturen, logeerpartijtjes en verjaardagen in het Archeon. De relatie met mezelf (en vooruit mijn Barbie Army) waardeerde ik toen al enorm.

Van vriend naar vijand

Toen kwamen de Clearasil potjes in de kast, merkloze jeans moesten en zouden vervangen worden door achterlijk geprijsde Diesel-broeken. Truitjes werden zo strak als een korset en alleen Anti-Flirt of Morgan kregen nog een plekje op de stapel. Hoe makkelijk het leven voor de middelbare school was, zo lastig had ik het als puber én dat met slechts af en toe één pukkel. Nieuwe vriendinnen bleken dat toch niet te zijn en ik was mijn eigen identiteit kwijtgeraakt, omdat ik er bij wilde horen. Ergens daar ben ik de vriendschap met mezelf verloren, of misschien herinnerde ik het mij niet meer. Ik was nog kritischer op mezelf dan een coach die zijn topsporter op weg naar de Olympische Spelen hielp.

Wees net zo lief voor jezelf als jouw beste vriend(in)

Is het eigenlijk niet met alles zo? Dat we het zijn vergeten? Het enige wat ons rest is het weer te herinneren. Wie we werkelijk zijn. Zo is het ook met de langspeelplaat van je gedachten. Moedigt deze aan, of kraakt de plaat alleen maar af? Pas tijdens mijn eerste yogadocentenopleiding herinnerde ik het mij weer: ik ben de baas over mijn gedachten. Deze hersenspinsels bepalen hoe ik me voel én dus ook hoe ik mij over mezelf voel. Wat een wijsheid, waarom leren we dit niet op school? Ik begon mezelf aan te moedigen: met vlaggetjes, pakjes drinken, pompons en een medaille na afloop. Ik gaf dezelfde adviezen die ik mijn beste vriend(en) zou geven en stopte vooral met de meest zelf-saboterende gedachten: het schuldgevoel.

Investeer in de vriendschap met jezelf

In mijn leven zijn er maar weinig vriendschappen echt vergaan. Er zijn er vooral heel veel bijgekomen. Laatst zei één van mijn nieuwste vriendinnen wat ze mijn beste eigenschap vond. Haar antwoord: ”Dat ik zo goed voor mezelf kon kiezen.” Daar kon zij nog iets van leren. Ik ken mijn grenzen na heel wat potjes Risk gespeeld te hebben inmiddels en weet wanneer het tijd is om dat kleine meisje in mij tevreden te stellen. Hoe gek ik ook ben op al mijn dierbaren: Ik heb het zo hard nodig om alleen te zijn. Lekker vroeg in bed liggen, zonder prikkels, genietend van de zachte dekens. Of juist een dagje met mezelf op pad. Slenteren door Ibiza-stad zonder plan, toch nog even de natuur in of neerstrijken op een terras. Of ik mij dan niet alleen voel? Dat is het mooie: wanneer je bevriend bent met jezelf, ben je altijd samen.

de persoonlijkheidstestLauri Berkhoudt

Lauri is een dromer, maar maakt ze ook graag waar. Zo is ze drie jaar geleden naar Ibiza verhuisd, waar ze One Day Retreat Ibiza begonnen is met haar vriend. Een platform zoals Nyepi was haar tweede droom en ook deze heeft inmiddels vorm gekregen.

Met Nyepi wil Lau mensen al zo jong mogelijk bewust maken. Zodat ze iets liever voor zichzelf zijn en daarmee ook voor anderen. Ze wou dat ze sommige tools al veel eerder had geweten, daarom deelt ze deze nu graag met jou. Dit doet ze met veel humor en zelfspot. Ze vindt namelijk dat veel ‘spirituele’ mensen zichzelf zo serieus nemen. Ze ontzeggen zichzelf van alles en oordelen stiekem toch ook. Lau oordeelt zo min mogelijk en houdt zichzelf in balans door enerzijds veel te mediteren, de stilte op te zoeken en de natuur in te trekken. Daartegenover staan soms avonden die in de ochtend overgaan, waarbij het zomaar kan zijn dat ze met lamp en al naar beneden valt. Dit alles vormt voor haar een leven in balans. Waarom zou het een het ander uitsluiten?

Lees meer van Lauri:

Lauri verloor zes jaar geleden haar vader: ‘Soms hoor ik hem zeggen dat hij trots op mij is’

Lauri emigreerde naar Ibiza: ‘Op Ibiza heerst een hoger spiritueel bewustzijn’

Ontdek de ontspannende kracht van Yoga NidraWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF