fbpx

Waarom we moeten stoppen met zo vaak sorry zeggen

Zeg eens eerlijk, hoe vaak zeg jij “sorry”? En hoe vaak gebruik je dat woord dan, terwijl je je eigenlijk nergens schuldig over voelt? In deze blog van David de Kock en Arjan Vergeer, oprichters van 365 Dagen Succesvol, lees je over de dingen, waar je nooit meer sorry voor hoeft te zeggen. 

Beleefdheids-sorry

In de dagen die volgden ging ik eens letten op hoe vaak ik sorry zeg, zonder dat ik me echt ergens voor te verontschuldigen heb. Ik betrapte mezelf op het zeggen van dingen als “sorry, mag ik wat vragen?” en zelfs “sorry, u staat op mij teen!” Ook hoorde ik iemand anders zeggen: “sorry, zo ben ik nu eenmaal.” Raar.

Beleefdheids-sorry’s, noem ik ze. Je zegt wel sorry, maar niet omdat het je spijt wat erachteraan komt – waar volgens mij “sorry” ooit voor bedoeld was. Het lijkt erop dat we deze beleefdheids-sorry’s hebben overgenomen uit het Engels, waar ze echt overal “sorry” voor kunnen zijn. Van “sorry about your loss” wanneer er iemand is overleden tot “a sorry horse” (deze staat in het woordenboek, ik maak geen grapje!): een onbruikbaar paard. Het Engelse www.dictionary.com geeft pas als 6e (!) betekenis “used as conventional apology”. In het Nederlandse woordenboek staat “informele excuses” gelukkig wel als een van de eerste betekenissen, maar wordt sorry ook gegeven als synoniem voor “pardon” of “neem me niet kwalijk”.

Sorry Dat Ik Er Ben

Eigenlijk zeg je in zo’n geval dus “sorry” om dat wat je daarna zegt te verzachten. Omdat je weet dat de persoon tegen wie je het zegt er niet blij van wordt, omdat je je schaamt voor iets wat je niet weet of kunt of zelfs omdat je niet tot last wilt zijn.

Let er maar eens op wanneer er je zelf zo’n beleefdheids-sorry uit gooit: je krimpt vaak zelfs een beetje in elkaar wanneer je het zegt. Je maakt je letterlijk zo klein mogelijk, waarmee je aangeeft dat je jezelf als minder beschouwt dan degene die je voor je hebt. Sorry dat ik er ben, zeg je eigenlijk. Sorry dat ik ben zoals ik ben. Sorry dat ik besta. Okay, ik draaf door… Maar je snapt wel wat ik bedoel, toch? Sorry zeggen voor iets waar je helemaal geen sorry voor hoeft te zeggen is best gek.

#SorryNotSorry

Gelukkig zijn steeds meer mensen zich hiervan bewust. Op Social Media wordt de hashtag #SorryNotSorry dan ook veelvuldig gebruikt; met name in situaties waarin het sociaal wenselijk is dat je sorry zou zeggen maar je het expres niet doet. Word ik blij van, zulke trends. Doe ik graag aan mee, ook. Daarom hieronder een lijstje van dingen waar we nooit meer sorry voor hoeven te zeggen!

Zo ben ik nu eenmaal. Want als je inderdaad zo bent, en jij hebt daar geen problemen mee, maakt het niet uit wat anderen daarvan vinden. Als  je er wel een probleem mee hebt kun je onderzoeken of het iets is waar je mee aan de slag kunt, wat je aan jezelf kunt veranderen. Net zolang tot je weer terug bent bij af: als jij blij bent met wie je bent hoef je je nooit te verontschuldigen voor hoe je bent.

Vanaf nu zeggen we alleen nog maar echte sorry’s, ok?

Zullen we dan nu afspreken dat we in de toekomst alleen nog maar echte sorry’s zeggen? Wanneer we het echt menen bijvoorbeeld of gewoon zoals het ooit bedoeld was, wanneer je iemand onbedoeld hebt gekwetst. Let wel: onbedoeld. Anders heb je er namelijk voor gekozen en keuzes komen nu eenmaal met verantwoordelijkheid. Man up. Zeg sorry. #SorryNotSorry.

Over 365 dagen succesvol

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga dan naar 365dagensuccesvol.nl

Lees meer artikelen van 365 dagen succesvol:

Heb jij een growth of een fixed mindset?

Ben je vaak woedend of boos? Dit is wat het over jou zegtWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF