fbpx

Waarom vallen we soms meters naar beneden in onze slaap?

Je ligt heerlijk diep te slapen, wanneer je opeens een schok ervaart. Dit kan omdat je meters naar beneden aan het vallen bent in je slaap, maar dit kan ook zomaar ontstaan. Je opent je ogen en moet even bijkomen van deze gebeurtenis. Je lichaam maakte een schokkende beweging, maar waarom gebeurt dit?

Deze stuiptrekkingen van je lichaam worden ook wel slaapstuipen of hypnagoge schokken genoemd. Deze kun je voelen als je in de hypnagoge fase zit, de overgangsfase tussen wakker zijn en slapen.

Wat is een stuiptrekking?

Stuiptrekkingen bestaan uit ongecontroleerde reflexen van je lichaam, waarbij spieren in armen of benen zich ongecontroleerd samentrekken. Dit veroorzaakt een schokkende beweging waardoor je soms het gevoel krijgt dat je naar beneden valt.

Waarom krijg je een stuiptrekking?

Er is veel onduidelijkheid over de specifieke oorzaak van stuiptrekkingen, maar vaak wordt een fout in de hersenen als boosdoener gezien. Je hersenen zouden tegenstrijdige signalen aan je spieren afgeven. Je valt hierdoor zelf wel in slaap, maar de spieren in je lichaam zijn hier eigenlijk nog niet klaar voor.

Wat gebeurt er precies?

Wanneer je gaat slapen, zijn er twee hersengebieden in werking. Waar de ene helft je lichaam eerst voorbereidt op de nacht, houdt de andere helft je daarna in slaap. Deze overgang kan niet helemaal soepel gaan, waardoor er een soort strijd aan de gang is tussen deze twee hersengebieden. Dit maakt dat je tegenstrijdige signalen ontvangt vanuit de hersenen en een ongecontroleerde beweging maakt.

Vermoeidheid, stress, angst, een oncomfortabele houding en cafeïne zouden de kans op deze fout in de hersenen (en dus op stuiptrekkingen) vergroten.

Vallen

Nu weten we waar die stuiptrekkingen vandaan komen, maar de droom van vallen an sich heeft ook een betekenis, namelijk een bepaalde onstabiliteit in je leven. Het betekent dat je even het idee hebt dat je geen grip meer hebt op bepaalde dingen die zich afspelen. Zo ben je de basis gewoon even kwijt. Ook kan het een aanwijzing zijn voor het gevoel van falen of minderwaardigheid.

Wakker worden doordat je heel snel naar beneden aan het vallen bent in je slaap is geen pretje, maar nu weet je in ieder geval wel waar het door komt…

Ook interessant:

Bron: National Geographic & volkskrant.nl & droominfoWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF