fbpx

Waarom ook succesvolle zakenmensen mediteren

Dit jaar heeft je misschien wel veel stress opgeleverd. Mediteren kan dan zoveel moois bieden. Ook succesvolle zakenmensen mediteren, om zo het hoofd leeg te kunnen maken. We delen een blog die Frouke van Es schreef voor 365 dagen succesvol. 

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik denk aan succesvolle zakenmensen dan denk ik aan maatpakken, uitpuilende agenda’s en stevige onderhandelingen in een no-nonsense kantoor, níet aan mediteren, lotushoudingen, rustgevend klankschalengekabbel en in hoger sferen op een berg verkeren.

Toch heeft zakelijk succes meer gemeen met meditatie dan je misschien op het eerste gezicht denkt. Sterker nog: het blijkt dat veel grote ondernemers, zakenlieden en beroemdheden er fan van zijn! Waarom omarmen grootheden zoals Oprah, Rupert Murdoch en Ariana Huffington het meditatiegebeuren zo enthousiast?

Voordelen van mediteren

Om die vraag te kunnen beantwoorden hoeven we alleen maar te kijken naar alle voorbeelden die meditatie biedt. En dat zijn er nogal wat! Hieronder een greep uit de lange lijst van redenen om direct te beginnen met mediteren:

  1. Meditatie vermindert stress. 

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat meditatie stress aanzienlijk kan verminderen. Niet alleen ervaren mensen die regelmatig mediteren minder stress, ook de gevolgen van stress nemen af. Zo krijgen mediterende proefpersonen minder te maken met ontstekingen doordat zij minder cortisol aanmaken. Ook blijkt dat de voordelen van meditatie het meest worden opgemerkt door mensen met hoge stresslevels. Niet zo vreemd dat ondernemers dus baat hebben bij meditatie, zij staan tenslotte vaak onder grote druk!

  1. Meditatie verbetert de concentratie.

Best handig om te hebben als je de hele dag in meetings zit: het vermogen om je langdurig te kunnen focussen. Al na een paar dagen mediteren hou je je aandacht er beter bij en wordt zelfs je geheugen beter. 

  1. Meditatie bevordert persoonlijke ontwikkeling.

Veel ondernemers komen er vroeg of laat achter dat persoonlijke ontwikkeling aan de basis staat van succes. Want als je je laat tegenhouden door onzekerheden en belemmerende overtuigingen kom je natuurlijk niet ver. Om erachter te komen door welke niet-helpende overtuigingen je eigenlijk wordt gehinderd, heb je stilte en rust nodig. Tijdens meditatie kun je je bewust worden van alles wat je nog tegenhoudt.

Andere voordelen die meditatie biedt, zijn onder andere beter slapen, betere keuzes maken, een stabieler gevoelsleven, minder angst, pijn en gepieker en een lagere bloeddruk. 

Mediteren hoeft niet lang te duren

Misschien heb jij op een drukke dag ook wel eens de lunch laten schieten omdat je zo in tijdnood zat. Hoe krijgen drukbezette zakenmensen het dan voor elkaar om een meditatie in hun altijd drukke schema te persen? Simpel: ze maken er tijd voor en plannen het in. Vaak staan ze er eerder voor op, of ze maken meditatie een vast onderdeel van de dag op de werkvloer. Mediteren voor het slapen gaan, is ook een heel goed en haalbaar idee. Tien à twintig minuten de stilte opzoeken per dag is al voldoende. En wie niet eens tien minuten per dag vrij kan maken, heeft meditatie vaak het allerhardst nodig.

Dus, meditatie zweverig? Aan het werk van Oprah te zien, is het juist een gewoonte die je heel concrete resultaten kan opleveren! En zo zijn er tal van voorbeelden.

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl

Lees ook deze artikelen die tips bevatten van 365 Dagen Succesvol:

Op deze manier leer je vertrouwen op je buikgevoel en intuïtie

Met deze vier tips onderdruk jij je negatieve gevoelens niet meer

Kun je ooit genezen van een burn-out?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF