fbpx

Vrienden maken doe je zo! 5 tips van Wendy-expert Josje Smeets

Eenzaamheid is een steeds groter wordend probleem in ons land. Niet alleen ouderen, maar juist ook veel jongeren zijn eenzaam. En dat is zorgwekkend, want wij mensen zijn sociale wezens. We hebben elkaar nodig. Gelukspsycholoog en Wendy-expert Josje Smeets vertelt ons hoe we het beste vrienden kunnen maken.

Het is niet voor niets dat fijne vriendschappen ons gelukkig maken. Hoe meer sociale verbondenheid je voelt met mensen om je heen, hoe blijer je wordt. Bovendien zorgt vriendschap voor meer vertrouwen in anderen én in jezelf. Reden te meer om te blijven investeren in vriendschappen dus. In zowel oude als nieuwe vrienden. Dit laatste is misschien nog wel het meest uitdagende. Want hoe maak je nieuwe vrienden? Gelukspsycholoog Josje Smeets geeft je vijf tips.

1. Investeer in tijd

Vrienden word je niet binnen een dag. Zoiets heeft tijd nodig. Een bekend psychologisch fenomeen is het zogeheten ‘proximity effect’. Vaak vinden we mensen waarmee we vaak in aanraking komen het aardigst. Daarom komt het zo vaak voor dat je vrienden wordt met een van je collega’s of je buren (je kent de uitdrukking liever een goede buur dan een verre vriend vast wel).  Als je veel tijd met elkaar doorbrengt leer je elkaar beter kennen en waarderen. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een vriendschap.

Geef nieuwe mensen dus de tijd. Spreek frequent met ze af en oordeel pas na een tijdje.

2. Investeer in gemeenschappelijke interesses

Vaak raak je bevriend met iemand die jouw interesses deelt. En dit kan van alles zijn. Misschien ben je verzot op rockmuziek? Begin dan een bandje. Hou je van yoga? Doe dit dan niet alleen, maar neem deel aan groepslessen bij jou in de buurt. Geef je op als vrijwilliger bij de buurtvereniging of meld je aan bij een schildercursu. You name it. Een gezamenlijke interesse verbindt mensen, waardoor het gemakkelijker wordt om vriendschappen aan te gaan.

3. Durf jezelf open te stellen

Bijna iedereen heeft kennissen. Collega’s, clubgenoten, mensen uit je stamkroeg. Maar wat maakt dat deze kennissen vrienden worden? Dat hangt echt van hoe nauw jullie band is. Pas als jij jezelf open durft te stellen zul je echte verbinding aangaan met een ander. Andersom werkt dat net zo. Als jij persoonlijke vragen stelt aan een nieuwe kennis geef jij deze persoon de kans om zich meer open te stellen naar jou. Dit schept onmiddellijk een band en kan vaak leiden tot een vriendschap.

4. Heb niet te hoge verwachtingen

‘Pas als iemand wekelijks op de thee komt, is het een vriend(in).’ Of: ‘Een echte vriend kan ik ’s nachts wakker bellen.’

Zomaar wat aannames die er bestaan rondom (echte) vrienden. Toch is de realiteit vaak minder rooskleurig. Je hebt allerlei soorten mensen en daarom ook allerlei soorten vrienden. De een komt inderdaad veelvuldig bij je op de thee, terwijl die ander jou zonder woorden begrijpt zonder dat jullie elkaar heel vaak zien. Accepteer dat elke vriendschap verschillend is en verwacht niet teveel van een ander. Mensen met lagere verwachtingen over vrienden zijn over het algemeen minder eenzaam en daardoor meer gelukkig.

5. Bel oude vrienden op

Vriendschappen verwateren. Dat is heel normaal. Misschien kom je in een andere levensfase of verhuis je. Toch kan het in een latere fase helemaal zo gek niet zijn om oude vriendschappen een nieuwe kans te geven. Aarzel niet, maar bel dat overbekende nummer nog een keer op. Wie weet wat voor waardevols je dit oplevert.

Conclusie? Het maken van vrienden vergt vooral veel durf en actie. Thuis zitten en blijven mijmeren helpt je niet verder. Dus kom uit je comfortzone en ga ervoor. Want vrienden zijn het waard!

Ben jij op zoek naar meer geluk? Wendy-Expert Josje Smeets (Gelukspsycholoog en eigenaar van HelloBetty) helpt je graag verder. Haar boek Happy in 100 dagen staat boordevol tips en helpt je al een heel eind op weg.

Happyin100dagen 2D 72dpi Wendy-expert Josje Smeets over het nut van plezier en genieten, ook tijdens Corona

Lees ook: Wendy-expert Josje Smeets over het nut van plezier en genieten, ook tijdens Corona

Nieuwe Wendyspecial

In de nieuwe winterspecial van Wendy vind je een extra bijlage van 32 pagina’s met verhalen over rouw en verlies. Koop hem in de winkel of via deze link.

winterspecial Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'

Of neem een abonnement op de Wendy-specials en ontvang gratis een gift box van The Gift Label!

wendyspec Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF