fbpx

Psychologe Barbara Nanninga over het verschil tussen waarheid en fantasie van de hersenen

Je hersenen weten geen verschil tussen de waarheid of fantasie. Een beeld wordt direct doorgestuurd naar je onderbewuste en voor waarheid aangezien. Pas daarna krijgt ‘jouw bewuste’ kans te reageren. Dus hoe meer je je voedt met negativiteit, en je hersenen dit voor waarnemen, hoe meer je lichaam en geest daarin meegaan en hier dus ook negatief op reageren. Je wordt down of moedeloos, je hormoonhuishouding kan ontregelt raken en het is niet goed voor je immuunsysteem. En een goed immuunsysteem hebben we juist nodig om gezond te blijven.

We hebben wel 50.000 gedachten per dag waarvan er maar 5000 nieuw zijn. We denken van alles en de negatieve gedachten die we hebben herhalen we (onbewust) elke dag.  Bij de 5000 die nieuw zijn kunnen we een keuze maken om hier positieve of nog meer negatieve van te maken.

Wat moet je hiervoor doen?

Een simpele, maar effectieve oefening is om te stoppen met al die negatieve gedachten,  is je te focussen op je ademhaling.

De monkey mind is een mooie uitleg hoe een aapje jouw gedachten. En net zoals een aap  van de ene tak naar de andere slingert, zo slingeren ook onze gedachten van de ene naar de andere kant. Vaak zijn dit negatieve gedachten die angst en stress oproepen. Wat kan je nu doen om deze aap de kalmeren zonder dat je hem wilt temmen met een banaan is door hem een opdracht te geven. En de opdracht is om hem te laten focussen op je ademhaling. Te focussen hoe je in en uit ademt, al is het maar een paar keer. Dat je bij het inademen nieuwe positieve energie in ademt en bij het uitademen oude negatieve energie weer uitademt. Als het lukt adem dan zo veel mogelijk naar je buik. Zeker in onzekere situaties zijn we geneigd hoog te ademen (borstademhaling) terwijl de natuurlijke ademhaling de buik ademhaling is. Kijk maar eens hoe baby’s en kleine kindjes ademen,

En zo kun jij op het moment dat je bewust bent van je negatieve gedachten meteen op je ademhaling gaan letten.

Hoe houdt je dit vast?

Nou zal je merken dat de negatieve gedachten weer heel snel kunnen terugkomen, want dat is namelijk wat je gewend bent. En ook logisch, want al in de oertijden hadden we hetzelfde mechanisme. Er dreigt gevaar dus dat betekent alert zijn en bedenken en overdenken wat er kan gebeuren en hoe het gevaar te ontwijken. Alleen wij komen niet meer in dat soort zelfde gevaar zoals opgegeten kunnen worden dus is dat mechanisme eigenlijk niet meer nodig.

Dus elke keer weer terug naar je ademhaling helpt in ieder geval om het oude mechanisme te onderbreken en minder lang je te voeden met negaivteit. Wat mij betreft voeg je er nog van alles aan toe. Naast de ademhaling zeg je allerlei geweldige dingen in jezelf. Over jezelf en je leven. En geniet van deze positiviteit die weer heel goed voor is jezelf en je immuunsysteem.

Over Barbara Nanninga

barbara 1 Psychologe Barbara Nanninga over het verschil tussen waarheid en fantasie van de hersenenBarbara Nanninga is psycholoog, (bedrijfs)coach en hypnotherapeut. Ze weet als geen ander mensen te raken en de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij kwetsend te zijn. In haar praktijk en in het bedrijfsleven coacht ze individuen en groepen op zelfvertrouwen, zelfreflectie, intuïtie en communicatie; zeer belangrijke thema’s in haar werk. Barbara werkt mee aan meerdere tv-programma’s.

Lees ook: Psychologe Barbara Nanninga over waarom het geen zin heeft om negatieve emoties teveel aandacht te geven.

Online training

Sinds kort heeft Barbara biedt Barbara de online training  Zelfvertrouwen door Zelfinzicht aan.

Barbara over de training: ‘Aangezien zoveel mensen onzeker zijn en ik al jaren mijn ‘Zelfvertrouwen door Zelfinzicht model’ inzet, zowel in mijn praktijk als in de tv wereld en het bedrijfsleven, wilde ik het voor iedereen toegankelijk maken zodat je zelfvertrouwen opbouwt en jouw emoties (zoals onzekerheid) en gedachten geen invloed meer hebben op jouw gedrag en functioneren. Zelf de regie nemen, hoe fijn is dat!

Waarom doe je wat je doet? Waar komen bepaalde emoties vandaan? Gedragingen kunnen een positieve, maar ook een negatieve uitwerking hebben. Als vooral het laatste bij jou het geval is, kan dat ten koste gaan van je mentale & fysieke gezondheid. Ben je onzeker, ervaar je stress, ben je negatief, lukt het niet je doelen te behalen, zit je tegen een burn-out aan of gaat je relatie met je partner of vrienden kapot? Door mijn online training Zelfvertrouwen door Zelfinzicht word je je bewust van je emoties & gedragingen en leer je je negatieve denkpatronen om te zetten in positieve. Hierdoor bouw je zelfvertrouwen op, krijg je meer energie en neem jij de regie van je leven in handen.’

Meer informatie over de training vind je op de site van Barbara.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF