fbpx

Van burn-out naar een leven dat bij je past

Steeds meer mensen kampen tegenwoordig met een burn-out. Te veel werkstress, te veel te doen op een dag. Overal waar ‘te’ voor staat is niet goed, behalve ‘te-vreden’, wat een paradox eigenlijk… Het is niet bepaald gemakkelijk om van je burn-out af te komen, maar onze blogger Lotte van Koningsveld stelt juist: ‘Bedank je burn-out, het brengt je naar het leven wat echt bij je past.’

Heb jij het gevoel geleefd te worden in plaats van te leven? Op allerlei vlakken te kort te schieten? Ervaar je vaak stress? Je bent niet de enige! Gemiddeld kampen 1 miljoen Nederlanders met burn-out klachten. In deze blog deel ik mijn persoonlijke ervaring en 3 tips op weg naar een leven wat echt bij je past.

Drastische verandering

Zo’n vijf jaar geleden was ik met mijn zoontje in de speeltuin. Toen een moeder in de zandbak aan me vroeg hoe het met me ging, barstte ik in huilen uit. Na jarenlang op de automatische piloot te hebben geleefd, was ik volledig opgebrand. Anderhalf jaar en heel wat zelfhulpboeken en therapieën verder, bracht deze burn-out me op een yogamat op Bali. Daar in de rust en stilte vond ik mezelf terug. En ontdekte ik hoe mijn leven drastisch anders moest. Ik ben nooit meer de persoon geworden wie ik was. En daar ben ik dankbaar voor.

Inmiddels heb ik het bedrijfsleven vaarwel gezegd en van mijn passie mijn beroep gemaakt. Waar ik voorheen geen enkel feestje afsloeg, weet ik hoe ik mijn energie moet managen. Terwijl ik altijd het gevoel had de ballen niet hoog te kunnen houden, geniet ik nu volop van het leven en van mijn gezin. En misschien wel het allerbelangrijkste: ik gun het mezelf om mijn grenzen te respecteren en goed voor mezelf te zorgen. Zonder schuldgevoel.

Een burn-out is geen zwakte

En daarom wil ik jou dit meegeven: Gooi je schaamte overboord. Een burn-out is geen zwakte. Het is een normale reactie van je lichaam op je dynamische leven. En een signaal om je af te vragen of het leven wat je leidt wel zo goed bij je past. En omdat de maatschappij waarin we leven al actief genoeg is, kan yoga je helpen om in de verstilling bij je kern te komen. Yin yoga stimuleert je parasympatisch zenuwstelsel, wat zorgt voor rust en ontspanning. Het helpt je om uit je hoofd te komen en te leren voelen. En te ontdekken wat jij wilt in je leven, groot of klein. En wat daarbij goed voor je is.

Ga de natuur in!

Ga de natuur in. Wij zijn als mens niet gemaakt om non-stop op een dag ‘aan’ te staan. Want daardoor is je stressniveau continu hoog. En is er te weinig tijd om je stresshormonen naar een normaal level te laten zakken. Dus kom van je plek en maak een wandeling. Word je tijdens het wandelen bewust van je lichaam, je adem en al je zintuigen. Met je blik ver vooruit, gericht op de toekomst. Natuur geeft energie!

Wil je meer lezen over hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en daarmee een burn-out kunt voorkomen? In mijn eerdere blog deel ik mijn selfcare tips!

Over Lotte

Ik ben Lotte van Koningsveld. Moeder van twee & founder van Hartje Yin Yoga en Hartje Amsterdam. Met mijn yoga-retreats en mantra-armbandjes wil ik jou inspireren stil te staan bij wat écht belangrijk voor je is. Om vervolgens de keuzes te leren maken die bij jou passen. En je mooiste leven te leiden.

https://www.instagram.com/p/B0z8OxCFcAn/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF