fbpx

Tonya genas van borstkanker en startte in haar eentje een B & B voor (ex)-kankerpatiënten in Spanje: ‘Ik wil mijn geluk volgen’

47 was Tonya Ernsting, nu 53, toen bij haar borstkanker werd ontdekt. Een lang traject volgde en eenmaal genezen groeide bij haar de behoefte om van betekenis te kunnen zijn voor anderen. Toen ook haar huwelijk na 23 jaar strandde, vertrok ze naar Zuid-Spanje om daar een B & B te beginnen voor (ex)-kankerpatiënten: Todos Y Tonya. ‘Ik wil doen waar ik gelukkig van word.’

Vier keer ging ze naar Spanje om een geschikt huis te zoeken voor haar plannen en uiteindelijk vond ze een finca bij het kleine stadje Archidona, middenin Andalusië. In de witte finca creëerde Tonya een B & B met vier gastenkamers, speciaal voor mensen die met kanker te maken hebben gekregen. Maar ook voor hun familie, vrienden of nabestaanden. Ze wilde een plek creëren waar mensen zichzelf kunnen zijn, of ze nu uitbehandeld, genezen of op een andere manier met kanker te maken hebben gekregen. Tonya: ‘Toen ik zelf borstkanker had, ben ik tijdens de behandelingen een paar keer op vakantie geweest. Kaal met pruikje, opgeblazen, doserend met mijn energie, vol emoties. Dat was niet eenvoudig: mijn zelfvertrouwen was nul, ik herkende mijn eigen lichaam niet, ik was vaak moe en wilde even slapen. Soms recalcitrant, soms boos. En daar was meestal geen ruimte, begrip of gelegenheid voor. Zwemmen was ineens niet meer leuk, want iedereen ‘keek’, en ik was ‘dik’. En ik was toch niet meer leuk…Met Todos Y Tonya wil ik mensen een plek bieden waar ze zichzelf kunnen zijn. Waar het niet gek is om zonder pruik te gaan zwemmen en waar je ook gewoon lekker vakantie kunt vieren en een glas wijn kunt drinken. Als je echt tot rust wilt komen kom je al snel bij een retraite terecht, maar het is ook lekker om op een veilige plek gewoon vakantie te houden. En de omgeving is hier prachtig, met mooie authentieke stadjes en in 45 minuten ben je bijvoorbeeld in Malaga of Granada. Maar je kunt hier in de omgeving bijvoorbeeld ook heel mooi wandelen en vanuit de achtertuin van de finca loop je zo het bos in.

foto 2 Tonya genas van borstkanker en startte in haar eentje een B & B voor (ex)-kankerpatiënten in Spanje: ‘Ik wil mijn geluk volgen’foto 3 Tonya genas van borstkanker en startte in haar eentje een B & B voor (ex)-kankerpatiënten in Spanje: ‘Ik wil mijn geluk volgen’

Behandelingen

In oktober 2017 voelde Tonya een klein knobbeltje in haar rechterborst. De huisarts stuurde haar ‘voor de zekerheid’ toch maar even door naar ziekenhuis de Gelderse Vallei. Een mammo, een scan en twee puncties later (de eerste liet niets zien), sloeg de grond onder haar voeten vandaan. 47 was ze, gelukkig, gezond, fit en vrolijk. Moeder van een zoon van 17 en getrouwd. Operaties volgden – ze koos ervoor om haar beide borsten te laten amputeren omdat ze wilde blijven leven en voor de allerveiligste optie wilde gaan, ze kreeg twee protheses, een reeks van 7 chemokuren en alle nare bijverschijnselen die je maar kunt verzinnen. Eind april 2018 was ze klaar. Dacht ze. Haar haren begonnen weer een beetje te groeien en ze begon met de hormoonkuur die ze vijf jaar zou moeten slikken. Tamoxifen. Binnen een paar maanden was ze ‘chemisch depressief’, zoals ze het noemt en zag ze het allemaal niet meer zitten. Ze mocht switchen naar Anastrazol en vanaf dat moment ging het beter. Langzaam beter.

Afscheid

Juli 2019 kreeg ze het idee voor een B & B speciaal voor mensen die met kanker te maken hebben gekregen. Haar huwelijk was na 23 jaar gestrand. Haar zoon woonde inmiddels op zichzelf. ‘Ik heb vijftien jaar in de reiswereld gewerkt en vervolgens vijftien jaar als paard rijinstructrice. Maar dat was fysiek niet meer vol te houden. Na mijn scheiding had ik een baantje als receptioniste, maar dat was niet iets wat ik de rest van mijn leven wilde doen. Doordat ik kanker heb gehad ben ik veel gevoeliger geworden. Er is al zoveel ellende in de wereld en ik vind het al mooi als ik een klein verschilletje kan maken. Ik wil graag voor mensen zorgen, ze een fijne tijd geven, iets betekenen. Ik heb mijn hele hebben en houwen in de aankoop van het huis is Spanje gestopt en de sprong gewaagd.’ Omdat haar moeder in de tussentijd ook kanker kreeg en daar vorig jaar februari aan overleed, maakte ze ook de andere kant van de medaille mee: wat als je niet meer beter wordt? Omdat ze er voor haar moeder wilde zijn, vertrok ze later dan gepland, maar sinds afgelopen zomer is Todos Y Tonya haar thuis en inmiddels heeft ze de eerste gasten ontvangen.

Eigen pad

Emigreren in je eentje: achteraf vindt ze het ook best een stoere stap van zichzelf. Verbouwen, klussen, de finca inrichten, gasten ontvangen: ze doet het allemaal maar. Maar ze komt uit een echte ondernemersfamilie en geniet ervan om eigen baas te zijn. Ze kan zelf bepalen wat ze met de dag gaat doen. De ene dag loopt ze rond met een kruiwagen, de andere geniet ze van de Spaanse zon op haar terras, maakt ze een lange wandeling door de Spaanse bergen of struint ze de omgeving af om haar gasten leuke tips te kunnen geven. Er zijn ook de moeilijke dagen. Afgelopen kerst bijvoorbeeld. Samen met haar vader in Spanje, maar de eerste zonder haar moeder en met haar zoon ver weg in Nederland. Maar ze wil haar geluk volgen. ‘Kanker heeft mij veel gekost, maar ook veel gegeven. Kanker is ook nooit klaar, het blijft altijd in je achterhoofd zitten. Dat weet iedereen die in dezelfde schoenen loopt of heeft gelopen. Uiteindelijk vinden de meesten van ons gelukkig ons eigen, juiste pad. Het mijne liep naar Spanje.’

Kijk voor meer informatie over B & B Todos Y Tonya op de site van Tonya.

foto 1 Tonya genas van borstkanker en startte in haar eentje een B & B voor (ex)-kankerpatiënten in Spanje: ‘Ik wil mijn geluk volgen’foto 4 Tonya genas van borstkanker en startte in haar eentje een B & B voor (ex)-kankerpatiënten in Spanje: ‘Ik wil mijn geluk volgen’

Lees ook deze levensechte verhalen:

Nieuwe Wendyspecial

De nieuwe winterspecial van Wendy staat vol mooie familie- en generatieverhalen. Koop hem in de winkel of via deze link.

winterspecial Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'

Of neem een abonnement op de Wendy-specials en ontvang gratis een gift box van The Gift Label!

wendyspec Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF