fbpx

Tips om los te komen van een vroegere minnaar

Nu we thuis zitten kunnen relatieproblemen worden uitvergroot. Als je de hele dag samen bent is het des te belangrijker dat je het samen goed hebt. Relatietherapeut en WENDY-expert Lisette Wevers helpt mensen die problemen hebben door overspel. Zo ook Simone, die een affaire had. Ze heeft die beëindigd en door relatietherapie ging het beter met haar huwelijk, maar de Corona-crisis gooit roet in het eten. Simone voelt zich beklemd en denkt weer veel aan haar minnaar.

Op zoek naar autonomie en vrijheid

De vraag bij overspel is altijd: waar was je naar op zoek? Naar welke versie van jezelf? Naar welk gevoel? Ik weet dat het bij Simone ging om autonomie en vrijheid. Als moeder en partner voelde ze zich alleen nog maar een verlengstuk van haar gezin. Autonomie gaat om je eigen beslissingen kunnen nemen. Simone had het gevoel dat ze veel verantwoordelijkheden had en aan verwachtingen moest voldoen. Ze miste ruimte voor zichzelf.

Tegelijkertijd gaf de affaire Simone zelfvertrouwen. Door de aandacht van de minnaar voelde zij zich gezien, gewaardeerd, belangrijk. In haar huwelijk waren zij en haar man te vanzelfsprekend voor elkaar geworden. Aandacht krijgen van onze geliefde geeft ons de bevestiging dat we belangrijk zijn voor de ander, speciaal zijn, ertoe doen. Dat zijn normale, menselijke behoeften. De een heeft er wel meer behoefte aan dan de ander. Gebrek aan aandacht geeft op een diep niveau, misschien niet bewust, het gevoel niet belangrijk of leuk genoeg te zijn, niet de moeite waard.
Nadat Simone’s man het overspel ontdekte gingen ze in relatietherapie. Een huwelijkscrisis vergroot de betrokkenheid bij de relatie en daardoor voelen mensen zich vaak weer belangrijk voor hun partner. Ze hadden diepe gesprekken, veel aandacht voor elkaar. Dit hielp Simone haar minnaar loslaten.

Verbinding en autonomie zijn geen tegengestelde behoeften in relaties. Vaak is het zo dat hoe dieper de verbinding (door beide open, ontvankelijk en emotioneel betrokken te zijn) is, des te meer autonomie een relatie kan verdragen. Je voelt dan beide: ik ben belangrijk voor mijn partner, mijn partner waardeert mij, ik kan op hem/haar bouwen. Daardoor kun je beide ook een eigen leven hebben, eigen beslissingen nemen, naast jullie gezamenlijke leven en keuzes.

En nu is door de Corona maatregelen het leven klein en onvrij geworden. Het tegenovergestelde van wat Simone vond in de affaire: autonomie (zelf bepalen) en vrijheid, ruimte voor haarzelf. En wellicht heeft het Corona-virus ook de aandacht van Simone en haar man voor elkaar gekaapt. Ineens zijn er andere dingen belangrijk, ben je je beide aan het aanpassen aan de nieuwe realiteit.
Heel begrijpelijk dat Simone hiermee worstelt.

4 tips om een minnaar los te laten

1. Praat met je man over je worsteling. Het is misschien moeilijk voor hem om te horen, maar wel belangrijk dat hij weet waar je mee zit. En het opkroppen maakt het risico op terugval groter. Door je gevoelens en behoeften te delen kan er verbinding ontstaan.
Luister ook naar hem, vraag hoe hij zich voelt. Wat doet het met hem, wat is zijn behoefte.

2. En zorg elke dag voor me-time, minstens een half uur. Maak een wandeling, sluit je op in de badkamer, facetime met vrienden. Even de boel de boel laten en iets voor jezelf doen is onmisbaar voor iedereen.

3. Probeer ook geduld met jezelf te hebben en aardig voor jezelf te zijn. Het kost tijd om een minnaar geestelijk en emotioneel los te laten en je relatie te herstellen en verbeteren.

4. En tot slot: neem de stem van de verslaving niet serieus. De laatste is op korte termijn bevrediging gericht en niet op wat op lange termijn goed voor je is en wat je belangrijk vindt. Houdt dat voor ogen.

Lisette Wevers is Vreemdgaan therapeut. Meer informatie over haar kan je terugvinden op deze website.

Lees ook:

Hoe overleeft mijn relatie de Corona-crisis?p

Verliefd worden op een ander is vaak een verlangen naar een ander zelfWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF