fbpx

Slim achter je scherm: 4 tips om gezond achter je laptop te zitten de hele dag

Digitale toestellen zijn een heel groot deel van ons privé- en werkleven, maar toch is het belangrijk dat we ons hiervan bewust zijn, en dat we voor onszelf blijven zorgen. Lees hier onze 4 suggesties om slimmer achter je scherm te zitten!

Werkplek en houding

Een goede ergonomische opzet van je werkplek is essentieel om langdurig werk op een laptop of computer vol te houden. Zorg dat je op een comfortabele maar ondersteunende stoel zit, en stel je scherm op ooghoogte in. Dit kun je doen met een laptopstandaard, of als je geen geld wilt uitgeven, kun je makkelijk een voorwerp vinden om hem op te zetten. Zorg wel dat hij niet te hoog staat, want dit is net zo slecht voor je nek als te laag staan. Let er ook op dat je niet te dicht bij je scherm zit. Dit belast je ogen en kan je hoofdpijn opleveren. Een afstand van ongeveer vijftig tot zeventig centimeter is ideaal.

Regelmatige pauzes

Te lang stilzitten is voor niemand goed. Neem daarom regelmatig korte pauzes van rond de vijf minuten. Het hoeft niet lang te zijn; je kunt een rondje lopen op kantoor, of even een kop koffie gaan halen. Het gaat erom dat je je circulatie stimuleert en je ledematen strekt. Hiermee voorkom je ook nek- en schouderklachten. Om je ogen gezond te houden, is het verstandig om elke twintig minuten ongeveer twintig seconden naar iets in de verte te kijken. Dit geeft je ogen wat rust en helpt ze genoeg daglicht binnen te krijgen. Ook schijnt dit te helpen voorkomen dat je slechtere ogen krijgt, door je ogen continu te blijven trainen om op korte en lange afstand scherp te zien. 

Blauw licht filteren

De instellingen van je scherm zijn ook belangrijk om er gezond lang achter te kunnen zitten. Als dit niet in je computerssysteem zit, download dan een software waarmee je de kleurtemperatuur van je scherm kunt aanpassen. Hiermee kun je instellen hoe warm je je scherm wilt, en of je hem op een schema wilt zetten gebaseerd op de zonuren. Een geel filter geeft je ogen meer rust, en is ook fijn als je ‘s avonds op je computer zit, omdat deze het blauwe licht blokkeert. Andere dingen die je kunt aanpassen, zijn de helderheid en het contrast van je scherm. Een toevoeging aan je scherminstellingen aanpassen, is een blauwlichtbril. Deze brillen zijn ontworpen om je ogen te ontlasten, door het blauwe licht van digitale schermen te blokkeren.

Buiten werktijden

Probeer na een lange dag op werk achter een scherm wat downtime in te plannen. Dit kan zijn terwijl je kookt en eet, met vrienden iets gaat doen, of gaat sporten. Het is goed om bewust digitaal-vrije activiteiten in te plannen op werkavonden en gedurende het weekend. Je hoeft niet het hele weekend een digitale detox te doen, maar wees bewust van je schermtijd. Er is niks mis met een avondje Netflix, maar doe het verantwoordelijk, door een paar van onze tips te gebruiken!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF