fbpx

Test jezelf: hoe kun je je dromen waarmaken?

‘Mijn eerste droom was prinses worden. Ik heb ook een tijdje het leven als eend geambieerd, maar alleen in de zomer. Later werd dat rechercheur, gevolgd door edelsmid waar ik uiteindelijk ook de opleiding voor volgde. Maar vier jaar later was de arbeidsmarkt en mijn enthousiasme dusdanig geslonken dat ik maar ‘ergens’ ging werken. En dat was het moment dat ‘wat ik later wilde worden’ werd opgeslokt door de carrière-roly-poly: ik rolde van het ene baantje in het andere en werd zo ergens goed in, in plaats van te doen wat ik écht wilde. Zoals zo veel mensen ging ik voorbij aan mijn dromen en streefde ik er ook niet meer naar om ze waar te maken.’  Misschien ook wel zoals jij. 

Ontdek wat je later wilt worden

Verlangen werd ambitie naar meer. Meer geld, meer status, meer carrière, want dat stond gelijk aan succesvol zijn en als je succesvol bent, dan ben je gelukkig. Toch? Dikke nope! Mijn roly poly bracht me uiteindelijk bij een prachtige internationale senior functie met een heel fijn salaris en ik was kapot! Ik ging ook kapot en nog verder dan dat randje waar je haar en die vieze grijze klontjes in blijven hangen in het afvoerputje. En dan stel je jezelf de vraag: wat wil ik nou eigenlijk?

Wat is je werkelijke verlangen?

Een verlangen is de opstap naar voldoening krijgen. Wat is geeft jou voldoening? Is het muziek maken? Applaus krijgen? Dankbaarheid van anderen ontvangen? Geld is voor veel mensen een doel, rijk worden. Maar geld an sich is geen bevrediging, wát je met dat geld doet weer wel! Ga je er van reizen, koop je een snelle auto om de kick van racen te ervaren? Doneer je het aan Zimbabwaanse geitjes? Zoek uit wat je einddoel is, wat je bevrediging geeft en hoe je dat in je dagelijks leven kunt incorporeren.

Had ik maar één been als dat van Giselle

Jaloezie is een briljante indicator van wat je wel wilt maar niet durft te claimen. Zo heb ik bijvoorbeeld geen enkele nijd naar artsen of chirurgen. Geen vezel in mijn lijf die graag met vezels van andere lijven in de weer zou willen zijn, ondanks het bovengemiddelde loonstrookje en de status. Maar Connie Palmen, groen word ik van haar! Hoe zij woorden tot perfectie in de juiste volgorde kan zetten en lezers tot beroering brengt, enkel met zesentwintig letters… Ik wil haar zijn! En dát geeft exact aan waar je hart ligt. Wie benijd jij en waarom?

Test: hoe maak je je dromen waar

STEL: de geest uit Aladdin staat naast je en geeft je de kans om twintig ervaringen te beleven. Welke ervaringen zouden dat voor jou zijn? Deze lijst bevat enorm veel aanwijzingen in jouw diepe verlangens. Halveer de lijst vervolgens, welke ervaringen blijven over en wat voel je als een ervaring moet wegstrepen en weet dat je het nooit zult doen? De dingen die het meeste pijn doen om weg te strepen, zijn de zaken waar je iets mee te doen hebt.

Pin me er niet op vast

Verlangens komen en gaan afhangende van de situatie waar je je in bevindt. Iemand met één been droomt wellicht van twee benen, maar zodra diegene zonder drinkwater op een vlotje rond dobbert, is water het grootste verlangen en kan dat andere been hem gestolen worden. Als je situatie verandert en daarmee je uiteindelijke voldoeningsdoel, wees dan niet bang om mee te veranderen. Verandering brengt groei en groei brengt verandering.

Prinses Putje is gelukkig

Terug naar het begin. Ik ben geworden wat ik later wilde worden: gebalanceerd en mentaal stabiel. Heel wat anders dan prinses maar die lijden toch enorm aan stress joh! Toen ik uit het putje kroop was mijn verlangen om rust te hebben. Geen deadline stress, geen zenuwen op zondagavond omdat het snel weer maandag was. Ik wilde werk wat niet als werk voelde. En nu zit ik hier op maandagochtend, heerlijk ontspannen in mijn ultra relaxte werkkamertje te schrijven. Niet zo briljant als Connie Palmen, maar ik denk wel met net zo veel aandacht, liefde en plezier. En al is er maar één iemand die naar aanleiding van dit stukje een beslissing neemt om zijn/haar verlangen te gaan zoeken, dan is dát wat mij bevrediging geeft. Missie geslaagd!

Over 365 dagen succesvol

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga dan naar 365dagensuccesvol.nl

Lees meer artikelen van 365 dagen succesvol:

Heb jij een growth of een fixed mindset?

Ben je vaak woedend of boos? Dit is wat het over jou zegtWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF