fbpx

Klachten na het eten van gluten? Test hier of je glutensensitief bent!

Heb je geen meetbare coeliakie maar wel merkbare klachten na het eten van producten met gluten (tarwe, spelt, rogge, gerst)? Dan kan het zijn dat je glutensensitief bent. Hormoondeskundige Ralph Moorman legt uit hoe je glutensensitiviteit kan testen door 3 simpele stappen te volgen!

Bij klachten kun je denken aan darm-, gewrichts-, huid-, en luchtwegklachten. Daarnaast aan een gebrek aan concentratie en energie én aan ontstekingen.

Je kan glutensensitiviteit testen in 3 stappen:

  1. Doe een coeliakietest bij de arts. Doe dit wanneer je nog gluten eet.Als je al een tijdje glutenvrij eet, dan is coeliakie namelijk niet meer te testen. Wil je dan toch de test doen, dan is het noodzakelijk om ongeveer 6 weken weer gluten te eten om een eerlijke uitslag te krijgen.
  2. Geen coeliakie? Elimineer dan eens een paar weken gluten en voel wat dit met je doet. Vaak merk je dan al verschil en al helemaal wanneer je vervolgens weer gluten zou gaan eten.
  3. Als je geen verschil merkt na deze periode dan kan je gluten bevattende producten weer introduceren maar zorg wel dat je gevarieerd eet. Mijn advies is echt niet meer dan 1 maaltijd per dag.

 Als ik mensen adviseer om glutenvrij (of -arm) te gaan eten, dan merk ik dat veel mensen dit lastig vinden. Dit komt omdat we in de Nederlandse cultuur zo gewend zijn aan brood en banketproducten. Ik help je met deze alternatieven alvast een beetje op weg. Koop in plaats van brood bijvoorbeeld:

  • Crackers, wafels, pannenkoeken van glutenvrije graansoorten.
  • YAM desem brood. Veel glutenvrije broodsoorten zijn gemaakt van witmeel, gist en suiker en hebben daardoor weinig voedingswaarde. Deze YAM desem niet.
  • Bak zelf glutenvrij teffbrood.
  • Rijstwafels (niet optimaal). Let wel: een rijstwafel bevat weinig voedingswaarde en zorgt voor snel verstorende bloedsuiker. Deze stijging kan je echter remmen door de rijstwafel met vet- of eiwitrijk beleg te beleggen.

Let op: coeliakie is niet meer meetbaar bij de arts als je al een tijdje glutenvrij eet. Laat je, als je klachten hebt die op coeliakie kunnen duiden dan ook zeker daar op testen alvorens gluten te elimineren, omdat de procedure bij coeliakie veel strenger moet zijn dan bij glutensensitiviteit. 

Wil je weten of jouw hormonen uit balans zijn? Download dan hier het gratis e-book inclusief zelftest, recepten en dagschema’s.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF