fbpx

Gelukspsychologe Josje Smeets: vijf redenen waarom het vieren van je verjaardag gelukkig maakt

Josje Smeets is gelukspsychologe en eigenaar van het bedrijf HelloBetty.nl. Ze is een van onze vaste bloggers waarin zij geluk vanuit een wetenschappelijke visie benadert. In haar vorige blog gaf zij vier tips die ‘nee’ zeggen makkelijker maken. Vandaag geeft zij vijf redenen waarom het vieren van je verjaardag gelukkig maakt! 

Het leven is een groot feest

Ik maak het liefst van elke dag een feestje. Het leven is te leuk om te gaan sikkeneuren. Behalve op mijn verjaardag. Dan kruip ik het liefst diep onder de wol. Ik vraag me wel eens af hoe dat kan. Want op je verjaardag vier je… Wat eigenlijk? Je viert jezelf. Jij en jij alleen. Je bent dankbaar, omdat je er bent en vraagt anderen dit met je te vieren.  En daar wringt de schoen. Want kun je dat wel van een ander vragen? Is dat niet een tikkeltje egoïstisch wellicht? En hebben mensen niets beters te doen dan verplicht naar jouw feestje komen? Allemaal overpeinzingen die de revue passeren wanneer de beruchte datum nadert.

De schoonouders…

Dan zijn er nog je schoonouders. ‘Je viert je verjaardag toch zeker? Dat is iets dat hoort.’ Ai, die komt hard binnen. Ik kruip nog even wat verder onder de wol. Tijd voor een onderzoekje. Maakt het vieren van je verjaardag gelukkig? Ik ben de wetenschap ingedoken voor jullie. Schoorvoetend moet ik bekennen… ‘yes, it does.’ En dit is waarom:

1. Dankbaarheid

Het vieren van je verjaardag dwingt je te reflecteren. Even stil te staan. Je bent toch maar mooi dat jaar ouder geworden. En zoveel heb je er geeneens voor hoeven doen. Wees dankbaar dat je er (nog) bent. Count your blessings. Dankbaar zijn maakt meer positieve emoties los en dus gelukkiger.

Taart

2. Positiever zelfbeeld

Wij nuchtere Hollanders hebben het minste aantal officiële feestdagen van Europa. Hier geldt; ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Vieren doen we niet snel, hard doorwerken is veel stoerder. Terwijl het vieren van successen en speciale gebeurtenissen (zoals verjaardagen) maakt dat we een positiever zelfbeeld krijgen. ‘Wow, blijkbaar mag ik er zijn. Kijk maar eens naar al die lieve verjaardagswensen.’ Helemaal speciaal voor jou. Toch wel leuk stiekem.

3. Je bent samen

Zoals al vaker verteld; sociale verbondenheid zorgt voor meer happiness. Wij mensen zijn sociale wezens en ons gelukcentrum in het brein weet dit maar al te goed. Ben je samen met je vrienden, dan vliegen de gelukshormoontjes dopamine en oxytocine in het rond. Zelfs al zit je in een kringetje met een blokje kaas. Dit soort zitfeestjes is zéker niets voor mij. Als ik mijn verjaardag vier, dan maar gewoon goed. We prikken een datum in de zomer, vragen de buurman te DJ-en, struinen Pinterest af naar de mooiste zelf-maak-versieringen en huren een silent disco. Want gedanst gaat er worden.

4. Dansen

En oh ja, wat worden we blij van dansen. Ook hiervan komen gelukshormonen  vrij, vooral endorfines dit keer. Dans je ook nog eens met een zeer aantrekkelijke partner, dan komen daar nog meer hormonen bij. Dansen ontspant; het maakt je hoofd leeg. Muziek maakt sowieso dat de gebieden in je hersenen beter gaan samenwerken, waardoor je je empathischer opstelt. Dit zorgt weer voor meer sociale verbondenheid en het gelukskringetje is weer rond.

Vrienden verjaardag

5. Eten en drinken

Ook lekkere hapjes en drankjes maken je blij. Je hersenen zijn geprogrammeerd je te belonen voor voedsel, dus behalve zout en vet, hap je ook dopamine naar binnen. Natuurlijk, drink en eet met mate, en zeker niet elke dag ongezond. Maar af en toe een hapje van een goede cateraar of een Braziliaans cocktailtje van de barman zorgt ervoor dat je blij wordt.

Zelfs al ben je niet van plan groots uit te pakken, vieren die verjaardag! En niet omdat het hoort, maar omdat het kan. Doe iets speciaals; je hebt het verdiend! Als jij blij bent met jezelf, dan volgen alle anderen vanzelf. Zeker weten. Begint het al te kriebelen? Bij mij in elk geval wel. Het is bijna weer zover. Misschien toch maar eens een whatsapp-groep aanmaken… Hieperdepiep!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF