fbpx

Vraag het een gelukspsycholoog: Josje Smeets

Vlak voor de zomer zijn intrede deed, riep onze gastblogger en gelukspsychologe Josje Smeets jullie op tot het indienen van (levens-)vragen waarop jullie graag een antwoord zouden willen. Vanaf vandaag wordt er maandelijks door Josje antwoord gegeven op vragen die jullie hebben opgestuurd in het kader van onze nieuwe rubriek ‘vraag het een gelukspsycholoog’.

De vraag aan Josje

‘Ik lees vaak in zelfhulpboeken en op verschillende sites dat ik meer moet bewegen en meer in actie moet komen om de dingen te doen die ik echt wil. Maar juist dit laatste is heel lastig. Ik weet wel wat ik graag zou willen, maar het ook écht doen, dat lukt dan weer niet. Hoe moet ik mezelf ertoe zetten om de dingen te doen die ik graag zou willen doen?’
Annet Curvers, Schoonhoven

Josje geeft antwoord

Beste Annet,

Heel herkenbaar wat je schrijft. Mensen zijn gewoontedieren. We houden van veiligheid en daardoor is altijd maar hetzelfde patroon afdraaien makkelijk en fijn. Je hoeft er niet over na te denken. Terwijl nieuwe dingen juist moeilijk zijn; je moet het wiel opnieuw uitvinden, het kost daadwerkelijk moeite. Zo zit het ook met lichaamsbeweging. Wanneer dit niet in je systeem zit, zul je het in je systeem moeten krijgen.

Ben hierin niet te ambitieus. Als je makkelijke dingen fijn vindt, is het de truc om ook nieuwe dingen makkelijk te maken. Laatst hoorde ik van iemand een hele fijne stelregel: ‘maak alles 20 seconden makkelijker.’ Dit betekent dat je alvast je sportkleren klaar kunt leggen op je bed en je sportschoenen bij de voordeur zou kunnen zetten als je morgen wilt gaan hardlopen. Dat maakt de drempel iets lager en maakt dat je makkelijker tot actie overgaat. Deze 20 seconden kunnen je het laatste zetje geven. Bovendien laten je schoenen je herinneren aan de actie die je wilt ondernemen. Dit noemen we ‘nudging’ in de psychologie.

Zo gaat dat ook bij alle andere zaken waarbij actie vereist is. Zoek een bepaald telefoonnummer vast op van het clubje waar je bij wilt, dek alvast de tafel wanneer je telkens met je bord op schoot voor de tv eet etc. En doe precies het tegenovergestelde voor gewoontes die je wilt laten. Maak die 20 seconden lastiger. Verstop die repen chocola (of koop ze helemaal niet), vergrendel dat spelletje op je telefoon een extra keer. 20 seconden lijkt overkomelijk, maar dit is vaak al wat het verschil maakt.

Succes ermee Annet. Laat je me weten of het lukt?

Josje

Over Josje

Josje Smeets is oprichter van HelloBetty. Josje is psycholoog en helpt je in het vinden van je innerlijke Betty. Wat is je droom? Wat is je passie? Wat zou je doen als je geen rekening met anderen zou hoeven te houden? In haar blogs voor Wendyonline legt Josje een link tussen geluk en psychologie en beschrijft zij haar ervaringen. Heb je vragen voor Josje, dan kun je uiteraard contact met haar opnemen. Met een lekkere latte erbij, kan ze je veel beter uitleggen wat ze voor je kan betekenen.

Josje Smeets

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij ook een brandende vraag voor een gelukspsychologe? Stuur deze dan naar online@wendymultimedia.nl en wie weet lees je het antwoord binnenkort hier!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF