fbpx

Shinrin-yoku: unplug jezelf helemaal in de natuur

Zoals je misschien al gezien hebt, staat de nieuwe WENDY helemaal in het teken van (un)plugged zijn. En dat blijkt nog knap lastig in deze tijd waarin iedereen bijna versmolten lijkt met zijn of haar mobiele telefoon! We zijn de hele dag door bezig met connecten in de digitale wereld van Facebook, e-mail en Whatsapp. Maar hoe blij wordt je daar nou écht van? En blijft er in alle hectiek nog wel tijd over om te connecten met jezelf (bijvoorbeeld via yoga of meditatie) of… met de natuur?

De helende kracht van de natuur

Dat wandelen in de natuur goed voor je is, is al een tijdje bekend. Uit onderzoek is gebleken dat het onder andere mentale vermoeidheid vermindert, de geest kalmeert (het zorgt voor een vermindering van negatieve en malende gedachten) en creatief denken stimuleert.

In Japan – waar mensen nog wat dichter bij de natuur staan – worden deze helende effecten officieel door de overheid erkend en al langer ingezet als belangrijk onderdeel binnen (preventieve) geneeskunde. In de jaren ’80 wordt de term ‘Shinrin-yoku’ hier voor het eerst gebruikt en wordt de beoefening ervan zelfs actief door de Japanse overheid gestimuleerd!

Wat is Shinrin-yoku?

Shinrin-yoku wil zoveel zeggen als je helemaal ‘onderdompelen’ in de natuur, met als doel om je gezondheid of welbevinden te verbeteren. Het verschil met een wandelingetje in het park is, is dat je bij Shinrin-yoku de natuurlijke omgeving heel bewust en met ál je zintuigen in je opneemt. Je probeert je daarbij ook als het ware te verbinden met de natuur, je één te voelen met de natuur en je op te laden met de energie van de bomen, de planten, de aarde en de lucht. De intentie waarmee je aanwezig bent en de manier waarop je aandacht besteedt aan het waarnemen van wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt zorgt voor een meditatieve beleving.

8 redenen waarom Shinrin-yoku goed voor je is

Net als het beoefenen van yoga, kan Shinrin-yoku helpen om je beter te focussen en je meer bewust te worden van het moment. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de voordelen nog veel verder gaan. Deze 8 positieve effecten van Shinrin-yoku werden al aangetoond:

  • Versterkt het immuunsysteem en zorgt voor een toename van het aantal NK-cellen (natural killer cells)
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Vermindert stress
  • Verbetert je humeur
  • Verbetert je concentratievermogen
  • Zorg voor sneller herstel van ziekte of een operatie
  • Zorgt voor meer energie
  • Verbetert je slaap

Daarnaast geven ‘ervaringsdeskundigen’ aan dat hun intuïtie verbetert, ze meer levenskracht ervaren, ze zich meer verbonden voelen met de natuur en alle leven in het algemeen, vriendschappen verdiepen en ze zich overall gelukkiger en blijer voelen.

De effecten zijn het grootst wanneer je kiest voor een bos om je wandeling te maken, vanwege de helende eigenschappen van zogenaamde ‘phytoncides’ die door bomen worden uitgestoten.

Eenvoudig beginnen

Je kunt heel eenvoudig datgene wat je op je yogamat doet, doorvertalen naar het beoefenen van Shinrin-yoku. De aandacht die je tijdens de yogahoudingen aan je adem besteedt of aan de ruimte tussen je gedachten tijdens het mediteren, besteed je nu aan het in je opnemen van je omgeving.

Een makkelijke manier om te beginnen is om je opvolgend te concentreren op je 5 zintuigen: wat zie, hoor, ruik, proef en voel je als je loopt? Beweeg langzaam en neem alles goed in je op. Daarna breng je je aandacht naar je energie en stel je voor dat je de energie van de bomen inademt alsof je één bent met hen (wat ook eigenlijk zo is).

Vind je het lastig om dit in je eentje op te pakken? Op verschillende plekken in Nederland kun je al meedoen aan speciale Shinrin-yoku (groeps)wandelingen.

Dus zet je telefoon uit, trek die wandelschoenen aan en gaan!

Veel plezier!

Janna

Tip: Vind dit je toch net even teveel ‘gedoe’? Alleen het kijken naar bomen of ander natuurlijk groen vanuit je auto of kantoorraam zorgt al voor ontspanning in je spieren en het verlagen van je bloeddruk 😉

Janna Krooshoop gooide na een hectische carrière in de marketing en communicatie het roer om: ze voltooide een Hatha Yoga docentenopleiding en startte haar eigen bedrijf Wanderlust Yoga in Arnhem. Als yogadocent geeft ze nu wekelijks yogalessen en workshops en runt ze een webshop met duurzame, eco-friendly (yoga)producten. Vol enthousiasme en passie voor yoga, zal Janna je regelmatig informeren, inspireren én activeren op het gebied van yoga. Je kunt Janna ook volgen op Instagram en Facebook.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF