fbpx

Sanne heeft reuma en wil als foodinfluencer mensen inspireren tot een gezonde leefstijl: ‘Sinds anderhalf jaar heb ik geen medicijnen meer nodig’

Sanne van Lierop (24) heeft sinds haar eerste jeugdreuma en moest altijd medicijnen gebruiken tegen de pijn. Omdat ze veel last had van de bijwerkingen besloot ze acht jaar geleden te kiezen voor een gezonde leefstijl. Het ging niet van de ene op de andere dag, maar sinds anderhalf jaar hoeft Sanne geen medicijnen meer te gebruiken. Als foodinfluencer met meer dan 100.000 volgers inspireert ze nu anderen voor een gezonde leefstijl, onder andere door haar verhaal te delen op reuma.nl.

‘Elke ochtend als ik wakker word ben ik zo stijf als een plank. Ik heb mezelf daarom aangeleerd om in de ochtend eerst een half uur te wandelen, zodat mijn lichaam wat soepeler wordt. Ook sport ik vijf keer per week. Ik probeer aan te voelen wat mijn lichaam nodig heeft en kies afhankelijk daarvan of ik bijvoorbeeld Pilatus, krachttraining of yoga ga doen. Ook eet ik glutenvrij en zoveel mogelijk lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers. Ook probeer ik met de seizoenen mee te eten qua groenten en fruit en niet te veel pakjes en zakjes te gebruiken. Alcohol drink ik weinig. Ik leef nu sinds acht jaar zo gezond en sinds anderhalf jaar kan ik zonder medicijnen. Het is dus niet zo dat een gezonde leefstijl meteen resultaat geeft. Dat is ook wel logisch. Ik gebruikte al 22 jaar medicatie, je lijf kan niet zomaar zonder. Maar ik ben heel blij dat het gelukt is.’

Gezonde leefstijl

‘Ik heb jeugdreuma en doordat ik het al zo jong kreeg weet ik simpelweg niet hoe het is om geen reuma te hebben. Als kind had ik vooral last van mijn kniegewrichten, maar in mijn puberteit werden mijn klachten steeds erger. Ik moest zoveel medicijnen slikken dat ik vaak ziek was en veel last had van bijwerkingen. Van het ene medicijn viel mijn haar uit, van het andere kreeg ik darmproblemen. Ik heb alle medicijnen wel geprobeerd die er bestaan en op een gegeven moment moest ik aan de biologicals – die krijg je pas als alle andere medicijnen niet meer helpen. De reuma zorgde ervoor dat ik simpele dingen als mijn haren wassen, bestek vasthouden, rennen of überhaupt soms wandelen en veters strikken niet meer kon. Toen ging de knop om en besloot ik me te gaan focussen op mijn leefstijl en voeding, want als het zo nog langer door moest wilde ik niet meer.’

Discipline

‘Ik krijg nu alleen soms nog een lokale prednisoninjectie bij een opvlamming, verder ben ik vrij van medicijnen. Maar het heeft lang geduurd voordat ik effect merkte van mijn gezonde leefstijl; pas na een half jaar voelde ik me iets beter. Je hebt er dus wel discipline en doorzettingsvermogen voor nodig, maar ik denk altijd: liever discipline dan pijn. Ik probeer er ook routines van te maken; door van het bewegen een gewoonte te maken heb je er op den duur minder discipline voor nodig.’

Invloed van weer

‘Het is niet zo dat het alle dagen goed gaat; sommige dagen kan ik alleen maar wat strompelen. Veel mensen met reuma bewegen steeds minder uit angst voor pijn, maar ik probeer altijd wel te bewegen. Yoga in een warme ruimte lukt bijvoorbeeld meestal wel. Bewegen zorgt er ook voor dat je uit die bubbel van pijn komt, als je niet beweegt blijft het maar malen in je hoofd. Ook heeft het weer bijvoorbeeld invloed op mijn reuma. Als het koud en vochtig weer is heb ik vaker een injectie nodig. Je kunt niet alles oplossen met een gezonde leefstijl, maar ik ben al heel blij dat ik van de medicijnen af ben. Regelmatig leven en zorgen voor voldoende slaap en niet teveel stress is ook belangrijk, mediteren en ademhalingsoefeningen kunnen daar bijvoorbeeld bij helpen.’

Extreme diëten

‘Wat betreft voeding heb ik denk ik bijna elk bizar dieet wel geprobeerd in de hoop mij beter te voelen. Wat me uiteindelijk hielp was het focussen op zo puur mogelijk eten en daarbij ontstekingsremmende voeding toevoegen en bewerkte ontstekingsbevorderende voeding verminderen. Zeven jaar geleden leek dit voor mij de grootste uitdaging ooit als Brabantse Bourgondiër, maar nu voelt het heel normaal en is het echt een leefstijl. Maar er bestaat geen manier die goed is voor iedereen. Elk lichaam is anders en wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Het helpt om het stapje voor stapje te doen en de tijd te nemen om te ontdekken wat voor jou werkt. Ook fouten maken mag; je kunt niet altijd streng zijn voor jezelf. Ik denk dat het iedereen kan helpen om puurder te gaan eten, maar voor de een werkt het misschien om daarbij alleen vis te eten, terwijl de ander liever kiest voor vlees of vega.’

Veel volgers

Vier jaar geleden begon ik met mijn Instagramkanaal @sannevanlierop. Destijds was het bijvoorbeeld heel lastig om glutenvrije producten in de supermarkt te vinden en ik wilde anderen inspireren. Ook vond ik het leuk om mijn recepten te delen. Het mooie is dat ik van mijn kanaal met meer dan 100 duizend volgers inmiddels mijn werk heb kunnen maken. Op mijn 21ste werd ik volledig afgekeurd, maar ik wilde niet zo jong al niet meer werken. Ik kan geen standaardbaan doen omdat mijn lichaam verstijft als ik bijvoorbeeld te lang moet zitten, maar dit werk kan ik in mijn eigen tijd en op mijn eigen manier doen en het geeft veel voldoening. Onder mijn volgers zijn veel mensen met reuma, maar bijvoorbeeld ook mensen die gewoon gezond willen leven of mensen die gluten- en lactosevrij moeten eten. Ik geef bij mijn recepten altijd meerdere opties zodat iedereen kan meegenieten.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF