fbpx

Hoe ga je om met jaloezie in een relatie?

Hoe ga je om met jaloezie in een relatieWe kennen het gevoel allemaal: jaloezie. Die leuke man is van jou! Niks mis mee, maar jaloezie kan ook ongezond worden. Waar ligt de grens? En wat doe je ertegen? 

Het verschil tussen gezonde en ongezonde jaloezie

Er is een verschil tussen gezonde en ongezonde jaloezie. Gezonde jaloezie zou je kunnen vergelijken met nieuwsgierigheid. Jij wilt jouw partner niet kwijt en door dit gevoel weet je zeker dat je echt om je geliefde geeft. Wie last heeft van ongezonde jaloezie is continue (onnodig) jaloers bent. Je controleert je partner op social media, e-mail en de geschiedenis van het internetgedrag. Wanneer hij of zij niet of later thuiskomt, gaan meteen de alarmbellen af. Ongezonde jaloezie beheerst je gedachten, gedrag en gevoelens.

Oorzaken van jaloezie

Jaloezie kan meerdere oorzaken hebben, maar vaak komt het door onzekerheid. Doordat je onzeker bent, vind je jezelf minder waard en denk je dat jouw partner daar hetzelfde over denkt. Ook ben je vaak afhankelijk van je partner. Jouw hele leven draait om je grote liefde en daardoor ben je bang om dit te verliezen.

Ook kunnen gebeurtenissen uit je leven een rol spelen bij jaloezie. Bijvoorbeeld een (ex-) partner die vreemd is gegaan of mensen in jouw omgeving die vreemdgaan. Hierdoor kun je moeite hebben met het vertrouwen van mensen en ben je bang dat dit jou ook overkomt.

Tips hoe je met jouw jaloezie kunt omgaan

  1. Werk aan je zelfvertrouwen. Je bent uniek en je mag er zijn!
  2. Stop met het vergelijken van jezelf met anderen.
  3. Bedenk bij jezelf waarom je jaloers bent en schrijf dit op. Hoe kun je dit veranderen?
  4. Wees bewust dat iedereen zijn of haar onzekerheden heeft. Er is nooit iemand helemaal tevreden over alles.
  5. Leer van je verleden en fouten.
  6. Praat er eerst over met een vriendin of familielid voordat je jouw partner de volle laag geeft. Soms kunnen zij jou even met beide benen op de grond neerzetten.
  7. Bedenk hoe het andersom zou zijn. Wat als jij een avondje weg bent of met iemand praat? Wat doe je dan? Vind je het prettig als jouw partner wantrouwend zou zijn?
  8. Wanneer je een complimentje krijgt van iemand: accepteer het. Wuif complimentjes niet weg, je krijgt ze niet voor niks. Je bent het waard.
  9. Ook heel belangrijk: geniet van elkaar. Als jij een vrolijke en leuke vrouw bent voor jouw partner is hij of zij minder snel geneigd om het buiten de deur te zoeken. Geniet van het moment.

Heb jij het gevoel dat je niet met jaloezie kunt omgaan en deze tips jou niet helpen, dan kun je altijd professionele hulp zoeken.

Bronnen: Healthyminds, Barendspsychology
Beeld: Shutterstock



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF