fbpx

Ruud de Goeij over het belang van intimiteit voor een diepere connectie

Onze relatie- en Wendy-expert Ruud de Goeij vertelt in zijn maandelijkse blog hoe je kan werken aan intimiteit en hoe je een hoger niveau aan waardering en verbondenheid kunt creëren met je partner. 

Heb je al kunnen bouwen aan vertrouwen en respect?

In mijn vorige blog heb je kennis gemaakt met de theorie van Robert Sternberg over de drie bouwstenen die een relatie liefdevol en duurzaam maken. We hebben toen de eerste behandelt en je hebt tips gekregen hoe je op een eenvoudige manier het niveau aan vertrouwen en respect in jullie relatie kunt verhogen. Zonder dat kan er best een gevoel van romantische liefde zijn, maar mis je een rotsvast vertrouwen dat je voor lange tijd bij elkaar wilt blijven. In mijn boek leg ik uit waarom dat vertrouwen een belangrijke voorwaarde is om dieper met elkaar te durven gaan. Want ook al ben je gek op elkaar, de kans is groot dat je een reservering houdt om je hart volledig open te stellen. Daarom heb je eerst aan vertrouwen te bouwen voordat je dieper kunt gaan. Hoe je dieper gaat vertel ik je in deze blog.

Hoe ziet dat eruit, een relatie met een hoog niveau aan intimiteit?

In een relatie met een hoog niveau aan intimiteit sta je geestelijk en lichamelijk heel dicht bij elkaar en voel je een diepe en warme vriendschap. Je deelt uitgebreid wat je meemaakt, hebt een sterke onderlinge band en het gevoel dat je elkaar volledig vertrouwt en onvoorwaardelijk steunt, ook op emotioneel gebied. Je begrijpt elkaar, weet precies wat er in de ander omgaat en je weet veel dingen van elkaar die niemand anders weet. Jullie hebben veelvuldig lichamelijk contact zoals aanraken, knuffelen, kussen enzovoorts. Als een hoog niveau overeen komt met een acht, wat voor cijfer zou jij dan aan jullie niveau geven? En hoe zit je partner hierin? Weet dat het laagste cijfer van jullie twee het werkelijke niveau is waarop de relatie scoort.

Hoe creëer je een hoger niveau aan intimiteit?

Door twee van de zeven Relatiebehoeftes voor elkaar in te vullen op een hoger niveau. De behoefte aan waardering en de behoefte aan verbondenheid. Prikkel je nieuwsgierigheid en ga ontdekken wat voor jouw partner het verschil maakt tussen een redelijk en een hoog niveau. Wat zou er dan anders of beter moeten of meer moeten zijn van wat er al is? Zie dat niet als een eis, maar als een kans om een diepere band met elkaar te krijgen. En natuurlijk is het belangrijk dat je partner dat ook te weten komt van jou. Heb jij jezelf die vraag al eens gesteld? Zo niet, dan is dat nu een mooi moment om dat te doen. Stap vooral niet in de valkuil dat je denkt te weten voor elkaar wat de ander nodig heeft. Om je op weg te helpen maak ik de twee Relatiebehoeftes waar het om gaat concreter. Bedenk dat je elkaars Relatiebehoeftes invult door gedrag. De voorbeelden zullen je in meer of mindere mate aanspreken. Dat is prima. De volgende stap is natuurlijk dat je onderzoekt wat jullie voor elkaar zouden kunnen doen om meer veiligheid en support te ervaren, meer geaccepteerd te voelen en meer aandacht voor elkaar te ervaren. En dat zal vaak heel anders zijn.

Prille liefde zegt: ik hou van je omdat ik je nodig heb. Volgroeide liefde zegt: ik heb je nodig omdat ik van je hou.” – Erich Fromm

De behoefte aan waardering

Ik voel me bij jou belangrijk en gewaardeerd. Je laat merken dat je mij bijzonder vindt, dat ik ertoe doe, dat ik uniek ben. Verbeteringen kunnen zijn:

  • Je zegt vaker tegen mij dat ik bijzonder voor je ben, dat je van mij houdt en mij waardeert.
  • Bedank mij meer als ik iets voor je heb gedaan.
  • Je onthoud onze trouwdag of andere belangrijke momenten.
  • Vraag naar mijn mening over wat jou bezig houdt.
  • Je doet onverwachts iets leuks voor me.

De behoefte aan verbondenheid


Ik voel me geestelijk en lichamelijk heel dicht bij je staan. Jij kent mijn geheimen en ware gevoelens omdat je mij de veiligheid biedt om ze met je te delen. Onze verbondenheid zie ik terug in allerlei kleine attenties, ook lichamelijk. Verbeteringen kunnen zijn:

  • Ik zou graag meer gesprekken willen hebben die over ons gaan.
  • We lopen vaker hand in hand.
  • We knuffelen elkaar vaker innig en regelmatig.
  • Je luistert naar me wanneer ik ergens mee zit.
  • Je mag me best wat vaker kussen en graag met gevoel in plaats van een vluchtig zoentje.

Ook hier verschillen jullie per definitie in wat het verschil maakt.

Liefdestalen spelen hier ook een belangrijke rol. Zie ook mijn blog daarover. Breng een boodschap in de liefdestaal van de ander en het zal waardering en verbinding geven. Daarnaast zullen er periodes zijn waarin de behoeftes om een andere invulling vragen en intimiteit op een andere manier naar voren komt. Op die momenten is het nodig om er open voor te staan, het daarover met elkaar te hebben en elkaar te geven wat jullie nodig hebben. Anders daalt de Relatieballon. Je hoeft echt geen grote stappen te maken. Je zult verbaasd zijn hoe snel je resultaat boekt samen als je al een kleine stap voorwaarts zet.

Hou ook nu weer de volgorde in de gaten

Werk van waardering naar verbondenheid. Ze zijn namelijk voorwaardelijk voor elkaar. Dat kan ik je eenvoudig illustreren. Als je je onvoldoende gewaardeerd voelt door je partner is de kans groot dat je een bepaalde afstand voelt en intimiteit mist. Misschien voel je zelfs wat frustratie daarover, of nog erger en ben je zelfs boos op je partner. Hoe dan ook, het creëert allemaal een afstand die eerst overbrugt moet worden om de weerstand naar dichterbij te doen verdwijnen. Misschien herken je hierin wel iets van jezelf in. Breng deze maand waardering en verbondenheid van gemiddeld naar fijn voor elkaar, dan pakken we de reis naar meer passie de volgende keer op!

Liefdeslessen – “Intimiteit staat voor diepgang – zonder dat is er geen band, slechts een oppervlakkige connectie die eenvoudig verdwijnt.”

De volgende keer

In mijn volgende blog ga ik in op de praktische invulling van de twee Relatiebehoeftes die hierop voortbouwen en passie verhogen in je relatie! Wie wil dat nu niet?

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl

vergeven

Hier lees je meer artikelen van Ruud.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF