fbpx

Roberts restaurant Hidden Ibiza brandde vorige maand volledig af: ‘Ondanks de ontreddering voel ik ook de kracht om het nog mooier te maken’

Robert ging vorig jaar januari naar Ibiza om het geluk terug te vinden. Hij startte HIDDEN Ibiza op: een prachtig tuinrestaurant. Al snel kwam corona, waardoor toeristen niet meer kwamen. Dat was niet het enige wat tegen zat. Begin 2021 brandde zijn restaurant compleet af.  Ondanks alle tegenslagen, voelt hij de kracht om zijn droom te herbouwen en er een nog mooier en bewuster restaurant van te maken. 

‘Op 5 januari 2021 was ik onderweg vanuit Nederland naar Ibiza. In Barcelona had ik een tussenstop. Terwijl ik in de slurf liep naar het volgende vliegtuig kreeg ik meerdere belletjes. In het vliegtuig pakte ik er een belletje van mijn oud-werknemer op. Ik was live getuige van de brand. Op mijn telefoon zag ik de de grote vlammen en de opstallen die langzaam afbrandden. Ik zag mijn grote droom uiteenvallen.’

Nieuw leven in Ibiza

‘Ik wilde weer lekker in mijn vel zitten. Daarom maakte ik de keuze om uit Nederland te vertrekken. Ibiza lag voor de hand, gezien het feit dat ik hier al 20 jaar kom. Vorig jaar januari ben ik vol goede moed HIDDEN Ibiza begonnen. In maart kregen we corona in de wereld, waarbij de rest geschiedenis werd. Alle plannen die ik had met het restaurant, konden de prullenbak in. In mijn uppie moest ik door.’

ibiza

Toeristen

‘Op een gegeven moment mochten Nederlanders weer naar Ibiza vliegen. Nog geen week later hadden we de opening. De opening verliep niet op de manier hoe ik het ooit had bedacht. Ik ben gaan doen wat me het meest veilig leek, omdat er weinig tijd was om in te werken. Omdat ik redelijk uit de voeten kan met de BBQ, werd alles gemaakt op de BBQ. We gingen vol het hoogseizoen in. Al snel kreeg Nederland weer code oranje. Dat was zonde. We moesten op zoek naar een andere doelgroep, de Nederlandse toeristen waren er tenslotte niet meer.

Gaandeweg voelde het toch niet meer goed om een BBQ-restaurant te zijn. Mijn verhuizing naar Ibiza ging voor mij persoonlijk gepaard met een transformatie. Ik viel ruim 15 kilo af, puur door gezonder te eten. Omdat dat mijzelf zoveel had gebracht, wilde ik die gezonde leefstijl doortrekken naar het restaurant. HIDDEN Ibiza zal dit jaar vegan en vegetarisch worden, met een kleine twist naar de zee. De vis die we verkopen zullen we zelf vangen en de kruiden worden zelf gezaaid, geplukt en geteeld. Producten zijn lokaal, van de boer. We willen alles puur natuur en eerlijk serveren. Ik wil mensen met mijn transformatie inspireren.’

Paniek

‘Op het moment dat ik een belletje kreeg over de brand, raakte ik volledig in paniek. Mijn hartslag ging van 120 naar 420. In het vliegtuig duurde het een half uur voordat ik mezelf rustig kreeg. De laatste tien minuten vlieg je langs het eiland, daar zag ik geen grootse vlammen meer. In mijn hoofd kon ik alles al visualiseren. Een drama, maar ik realiseerde me ook dat ik er niks meer aan kon doen, het had geen zin om me zo druk te maken. Die gedachtegang maakte me rustiger. Als je dan bij je afgebrande restaurant staat, zak je alsnog door de grond. Ik zag mijn levenswerk in rook opgaan. We wisten op dat moment niks. Er liepen wel 20 brandweermensen en politiemensen. Het was ook een gevaarlijke situatie, omdat er twee flessen met zuurstof waren gebarsten door de druk. Daarom besloten mijn vriendin en ik weg te gaan.’

Geruststelling

‘Diezelfde avond zijn we er nog even naartoe gegaan om even te kijken of we wat konden zien. We zijn stiekem de tuin in gegaan, wat eigenlijk niet mocht. In de tuin konden we zien dat de opslag, bar, keuken en kantoor weg waren. Gelukkig was de tuin bijna niet aangetast. Het is namelijk een tuinrestaurant. Dat was een enorme geruststelling, juist die tuin is zo bijzonder. De tuin ligt in de monding van wat vroeger ooit een rivier was. Die is omringd door de bergen van Cala Sant Vicent. Je voelt je als het ware omarmd door het groen van de bomen en struiken. De weelderige begroeiing, wat net een botanische tuin lijkt. Je zou het moeten ervaren om het gevoel te kunnen omschrijven. Ik denk dat 2 of 3 bomen weg zijn, maar dat zijn bomen die terug geplant kunnen worden.

Ibiza

Pas een week later mochten we officieel weer bij het restaurant komen. Er was een CSI-onderzoek, met allemaal mensen in witte pakken. Aan het eind van de dag konden ze ons vertellen dat het een kortsluiting is was geweest. Dat was een opluchting; we waren toch bang dat we zelf een fout hadden gemaakt. Dat we ergens een lamp hadden laten branden of een oplader in het stopcontact hadden laten zitten. Dat hoor je weleens. Inmiddels is de brand een maand geleden. We zijn tot op de dag van vandaag bezig met de verzekering. Alle papieren zijn verbrand.’

Kracht

‘De eerste keer dat we door het puin liepen was verschrikkelijk. We waren zwaar ontredderd. Alles was zwart. Van een groot deel van het restaurant was niets meer over. Toch voelden we, tegelijkertijd met de ontreddering, ook de positieve kracht om HIDDEN Ibiza weer op te bouwen en nog mooier te maken dan het al was. We blijven niet hangen in het negatieve.’

Ibiza

Toekomst

‘Het concept staat nu, daar gaan we aan werken. De huisbaas wil heel graag meewerken om HIDDEN Ibiza zo snel mogelijk te herbouwen. We krijgen de mogelijkheid om de bar centraal in de tuin te zetten. Het is een extra spirit.

Volgens mij kan het alleen maar groter worden. We kregen hartverwarmende reacties van klanten en mensen die wilden komen. Dat is heel fijn om te voelen. We zaten op de goede weg en we gaan het nog beter doen.’

Lees meer inspirerende levensechte verhalen:

Zonder jou. Ambulancechauffeur Annemiek trof tijdens haar dienst haar verongelukte zoon: ‘Hij reed zonder rijbewijs in de auto van mijn ex’

Yvonne mocht van haar ouders niet met haar jeugdliefde trouwen maar is nu al 50 jaar gelukkig met hem: ‘Ze vonden Eddy een nozem’

Cindy’s zoon van 8 raakte door zinloos geweld ernstig gehandicapt: ‘Ik blijf vechten voor een goed leven voor Jelte’

Heb jij ook een verhaal dat je op wendyonline.nl zou willen delen? Stuur dan een mail naar naomi@wendymultimedia.nl

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF