fbpx

Relatiedeskundige Ruud geeft tips om je seksleven te voeden met afwisseling en plezier

Vroeg of laat wordt kan het zijn dat je seksleven in een sleur terecht komt. Onze Wendy- en relatie-expert Ruud de Goeij, schrijver van De Relatieballon, vertelt in deze blog hoe plezier en afwisseling je seksleven voeden. 

Om echt te kunnen genieten van vreugde, moet je iemand hebben om het mee te delen.

Mark Twain

We hebben het al een aantal keren over een fijn seksleven gehad. Goed om een paar dingen terug te halen omdat afwisseling en plezier alleen natuurlijk niet voor een gezond seksleven zorgen. Mijn eerste blog hierover liet zien hoe een fijn seksleven in verbinding staat met alle zeven relatiebehoeftes en waarom het dus meer dan belangrijk is om het levend te houden. Tijdelijk een verminderd seksleven gebeurt ons allemaal, al was het maar door de drukte van alledag. Maar als het te lang duurt is het nodig om het samen weer terug te brengen. De kans is namelijk groot dat je er inmiddels een gewoonte van hebt gemaakt die zichzelf in stand houdt. Terwijl jullie het beiden echt wel anders zouden willen.

De tweede blog was het laatste deel uit een serie over verschillen tussen mannen en vrouwen. Hierin vertelde ik dat een volledige seksuele ervaring voor beiden belangrijk is maar dat de meeste vrouwen eerst verbinding en liefde willen voelen voordat ze zich aan seks overgeven terwijl voor de meeste mannen geldt dat ze deze verbinding voelen dankzij de seks. Ik beschrijf nog meerdere verschillen en die begrijpen helpt je om jullie seksleven gezond te houden. De derde blog hierover behandelde vier veel voorkomende killers van je seksleven, met oplossingen. Eentje noemde ik al, de drukte van alledag. De overige zijn: het geen complete ervaring maken voor haar, beiden alleen maar opwinding gericht zijn en tenslotte totale voorspelbaarheid in de slaapkamer. Die laatste geeft een goed bruggetje naar het onderwerp van vandaag. Als er namelijk totale voorspelbaarheid is in de slaapkamer, is de kans groot dat er ook een grote mate van voorspelbaarheid is in de manier waarop jullie de dagen, weken, maanden inrichten. Wanneer voorspelbaarheid in het dagelijkse leven te ver doorschiet wordt het leven saai.

Waarom Afwisseling en Plezier zo belangrijk zijn

Je kunt dus heel druk zijn en alles vol gepland hebben… maar telkens hetzelfde geeft een saaiheid. Agenda’s zijn vol maar ergens mis je een zekere thrill. Lees die twee zinnen nog eens om ze echt te begrijpen. Wat er gebeurt, is dat je eigenlijk alles op de automatische piloot doet. Patronen en gewoontes leiden jullie leven. Dat is hartstikke efficiënt, maar hoe meer je dat doet hoe saaier het is.

Patronen doorbreken – en dus iets nieuws ervaren – prikkelt ons op een dieper niveau. Het maakt ons alert en zelfs speels als we het leuk maken. Dit wisten we als kind, maar gaandeweg hebben we het weggestopt. Het leven is bedoeld om plezier te hebben en te spelen. Dat (weer) ervaren creëert een wolkje van geluk elke keer als je het doet en is lijm voor jullie verbinding. Omdat het dus belangrijk is hebben we het ook meegenomen als een basisbehoefte voor elke relatie. Als je mijn blogs volgt, weet je dat in de gestapelde piramide van de zeven Relatiebehoeftes deze behoefte aan Afwisseling en Plezier steunt op de behoefte aan Verbondenheid en de hoogste in het rijtje draagt: de behoefte aan Verlangen. Wil je dat Verlangen naar elkaar weer een boost geven? Zorg dan dat je tijd en energie stopt in het leuk hebben met elkaar. In het begin van de relatie deden jullie vanzelf je best om hier stevig op te scoren voor elkaar. Met als gevolg dat jullie vele momenten beleefden die op de een of andere manier plezierig waren. Zonder dat je het besefte zette je de brander van jullie Relatieballon verder open. Oftewel….jullie relatie kreeg een boost.

Makkelijk om het te organiseren

Maak het allemaal niet groot. Het zit hem juist in allerlei kleine dingen. Het is zeker allemaal persoonlijk, maar vroeger was je creatief in het vinden van leuke ideeën en momenten. Ga in plaats van die vaste avond sporten, lekker koken samen en geniet van wat je hebt klaargemaakt. Regel dat favoriete drankje en organiseer dat je niet gestoord wordt die avond. Zoek dat leuke theaterstuk op of boek een plaats bij een stand up comedy act. Spreek af dat ieder om de beurt een bepaalde invulling geeft voor een bepaalde avond samen. Date night! Iets nieuws kan ook die twin seat zijn in de bioscoop. Of dat lieve berichtje op de spiegel als je weet dat je partner er later nog voor staat. Wees creatief en het zal zich uitbetalen.

Tuurlijk mogen de grotere dingen ook, maar doe dat een keer per kwartaal of heel groot een keer per half jaar. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om tijd en plezier voor jullie samen en waar dus geen kinderen bij zijn of vrienden of familie. Dat verstoort letterlijk het proces van plezier maken

Verrassing is extra leuk maar niet belangrijkste: plan jullie afwisseling en plezier

Het plannen werkt al als je bijvoorbeeld afspreekt om een vaste avond tijd voor elkaar te maken. Het gaat erom dat het regelmatig genoeg gebeurt en niet zo nu en dan eens een keer. Als we koppels in crisis terugbrengen naar connectie en ze leren hoe ze hun relatieballon weer de lucht in krijgen komt dit belangrijke stuk in het laatste deel van hun reis. De planning helpt ze de daad bij het woord te voegen. Om vervolgens te ervaren dat het ook echt helpt om dit plezier weer te ervaren.

TIP – Ontdek in hoeverre complimenten geven ook iets doet met plezier. Ik heb er een blog over geschreven en wacht niet op je partner om er mee te beginnen.

Volgende Blog

In mijn volgende blogs ga ik in verschillende delen in op of en hoe we vanuit de Relatieballon kijken naar open relaties.

Geniet van elkaar!

Ruud

Over Ruud de Goeij

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Hier lees je meer artikelen van Ruud. Het boek van Ruud is ook te koop in onze webshop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF