fbpx

Wendy-expert Ruud de Goeij: Een fijn seksleven voedt alle zeven basisbehoeftes in een relatie

Onze WENDY- en relatie-expert Ruud de Goeij van De Relatieballon beschrijft in deze blog hoe belangrijk een fijn seksleven is voor je relatie. Vaak leidt het onder het drukke bestaan en is het niet meer zoals voorheen. Hij benoemd een aantal misverstanden en geeft tips over hoe jullie seksleven weer een nieuwe impuls kan krijgen. 

Jacques, 39 leraar, twee kinderen

“ Ik wilde het allemaal perfect doen voor mijn partner. Jarenlang beoordeelde ik mezelf na elke vrijpartij op het plezier dat ik Sanne had gebracht, want ik was ervan overtuigd dat een lekkere vrijpartij het verlangen naar een volgende vanzelf zou veroorzaken en dat we zo een gezond seksleven zouden hebben. Dat gaf onbedoelde druk en stress. Ons seksleven werd in de loop der tijd door allerlei oorzaken steeds minder en samen vrijen kreeg steeds meer een lading. Het maakte me radeloos. Ik realiseerde me pas in de coaching dat we beiden slecht scoorden op de relatiebehoeftes en dat ik eigenlijk alleen maar met mezelf bezig was als het om seks ging. We zagen in hoe we allebei ons seksleven langzaam om zeep hadden geholpen. Inmiddels hebben we elkaar geleerd wat we nodig hebben om de seks als heerlijk en compleet te ervaren. Ik vind het nog steeds bijzonder hoe snel we ons hersteld hebben. Het is weer fijn. ”

Het seksleven leidt maar al te vaak onder ons drukke bestaan

Dat zullen vele lezers herkennen. Het weer een plek geven die het verdient is een belangrijk onderdeel van de weg terug. Daar mag je niet te licht over denken. Natuurlijk, als het tijdelijk even op een “waakvlammetje” staat vanwege dringende omstandigheden, dan is er geen probleem. Maar al gauw duurt dat langer dan voorzien en voor je het weet wordt het waakvlammetje steeds kleiner.

Wat je gaat helpen is als je voor jezelf een mind set omarmt  dat er geen omstandigheden zijn die een fijn seksleven in de weg staan. Alleen dan ga je naar oplossingen zoeken. Hoe druk de agenda’s ook waren, ik heb nog nooit mee gemaakt dat het niet terug te halen is als beide partners er voor willen gaan.

En dan zijn er ook nog allerlei misverstanden

Die krijgen we bijvoorbeeld mee uit onze opvoeding, verkeerde of vervelende ervaringen uit het verleden of goed bedoelde maar verkeerde tips van de wereld om ons heen. Ik kom er zoveel tegen in de praktijk. Zoals bijvoorbeeld dat je allebei 100% zin moet hebben om te kunnen vrijen. Of dat seks als vanzelf moet gaan en dat je er niets over te leren hebt over je eigen lichaam en dat van een ander. Of dat een orgasme het belangrijkste is waar je naar toe moet werken en zonder dat is het niet compleet. Of dat mannen altijd zin hebben. Of dat seks altijd spontaan moet gaan en dat je dat niet kunt plannen. Ze zetten ons op het verkeerde been in hoe we naar situaties kijken. Gelukkig zijn ze niet waar. Laat ik niet onvermeld laten een misverstand met grote impact: namelijk dat mannen en vrouwen er hetzelfde inzitten. 

Als je denkt dat mannen en vrouwen hetzelfde zijn –> dan is dit je wake up call

De verschillen zijn fundamenteel. Een belangrijke is bijvoorbeeld dat een vrouw zich verbonden moet voelen met haar partner om zich op een bevredigende manier aan seks te kunnen overgeven. Als ze seks heeft zonder dat ze verbinding en liefde voelt, dan is de vrijpartij in haar beleving hooguit lekker, maar ook niet meer dan dat. Het blijft voor haar incompleet en gevoelsmatig mager, ook al wordt ze lichamelijk bevredigd. Zijn er wel liefdevolle gevoelens, dan zijn de verbondenheid en het gevoel van ‘houden van’ nog lang na de vrijpartij aanwezig. Seks is zo een sterke lijm voor de relatie.

Voor de meeste mannen is seks de enige manier om een diepe verbondenheid met hun partner te ervaren. Dat maakt het voor hen een intense en essentiële ervaring. Het vervult op krachtige wijze de behoeftes aan acceptatie, aandacht, waardering, verbondenheid, afwisseling en plezier en niet te vergeten verlangen. Maar liefst 6 van de 7 basisbehoeftes in een relatie. Anders dan bij vrouwen heeft een man seks nodig om zich verbonden te blijven voelen met zijn partner. 

Mix Sherlock Holmes met Goedele Liekens

Voor beiden is het belang van seks groot, maar dus anders. Als je dat in je achterhoofd houdt, is de volgende logische stap om het er met elkaar over te hebben. Misschien denk je wel dat dit niet hoeft als je elkaar al jaren kent? Nou, niets is minder waar. Ga er maar eens goed voor zitten en durf elkaar werkelijk de vraag te stellen – wat ieder van jullie nodig heeft om zin in een vrijpartij te krijgen, of als dat best okay is, wat je nodig hebt om beter te maken? Ik durf de stelling aan dat het overgrote deel van de mannen (helaas) nooit goed uitgelegd heeft gekregen hoe ze hun partner helemaal kunnen laten verlangen naar seks. Hun referentie is namelijk maar al te vaak internet en porno (need I say more…). 

Dat het voor haar belangrijk is om de drukte van de dag los te (kunnen) laten, uit haar hoofd weer naar haar lichaam te kunnen gaan en te ervaren dat haar vrouwelijke kant wordt geprikkeld, weten de meeste mannen niet. Laat staan dat ze kunnen bedenken wat dat inhoudt. Dat valt ze ten dele niet te verwijten. Jij hebt daar een schone educatieve taak. Want wat die vrouwelijke kant prikkelt is heel verschillend. Dat kan misschien liefdevolle aandacht zijn, een (echte) romantische sfeer, een kleine attentie, een wijntje met aandacht, lichamelijk contact of gezamenlijk in bad en nog zo veel meer. Door alle aandacht voor jou te nemen voelt jij je gekoesterd, verzorgd, gerespecteerd en bijzonder en kan je je ontspannen en genieten van de aandacht. Dan is de stap naar liefdevolle seks met connectie een kleine en wordt het een complete en liefdevolle ervaring. Sounds familiar? 

Oh ja…. voorspelbaarheid is ook zo’n killer

Vaak is volledige voorspelbaarheid van tijd, plaats, wat er gebeurd en hoe het gebeurd een killer voor jullie seksleven. Afwisseling is dan gauw bedacht en gevonden en onverwacht stimulerend. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat jullie bij toerbeurt iets bedenken waar de ander perse ja op moet zeggen. Er is zoveel leuke en interessante informatie te vinden op internet om ideeën op te doen. En als het dan nodig is om te organiseren dat de kinderen het huis uit zijn…..regel dat dan! 

De volgende keer

In mijn volgende blog ga ik in op een hele belangrijke vaardigheid die een krachtige resetknop is voor elke relatie. Het is best eenvoudig om te leren, maar meer dan eens zitten we onszelf in de weg om het toe te passen.

Geniet van elkaar!

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Hier lees je meer artikelen van Ruud.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF