fbpx

Wendy- en relatie-expert Ruud over de vier meest voorkomende killers voor je seksleven (met oplossingen)

Vroeg of laat wordt in een relatie het seksleven altijd een stukje minder. Hoe dat komt? Onze Wendy- en relatie-expert Ruud de Goeij, schrijver van De Relatieballon, vertelt wat de vier belangrijkste killers zijn voor je seksleven. En biedt gelukkig meteen oplossingen. Want zin, tsja, dat krijg je niet altijd vanzelf…

Liefde openbaart zich niet door een verlangen om te vrijen (dat verlangen richt zich op een ontelbare hoeveelheid vrouwen), maar door een verlangen naar een gedeelde slaap (dit verlangen richt zich op één enkele vrouw).           

Milan Kundera

Killers voor je seksleven

De kans is groot dat jullie last hebben van een of meer van de vier killers voor je seksleven die ik in deze blog benoem. Dit komt onder andere omdat de meesten van ons prikkel georiënteerd zijn – oftewel opwinding moeten voelen – voordat ze de stap maken naar seks. Daar ga ik zo verder op in. Voor nu kan ik je melden dat de killers voor je seksleven gelukkig allemaal om zeep te helpen zijn. Maar laat ik beginnen aan te geven dat er geen blauwdruk is voor een goed seksleven. Dat is echt helemaal aan jullie. Dat geldt zowel voor de kwantiteit als de kwaliteit. Laat je niet gek maken door wat de buitenwereld allemaal als de norm presenteert. Zolang jullie tevreden zijn is dat de norm. Punt is dat we vaak niet (meer) tevreden zijn en gestopt zijn daar iets mee te doen.

Killer 1: de drukte van alledag

Dit hoeft geen uitleg. En ja, daar horen natuurlijk ook de kinderen bij. Maar de essentie is dat we soms onze dagen zo vol hebben gemaakt dat er geen ruimte lijkt voor elkaar. ‘We zijn al blij dat we alles georganiseerd krijgen!!’ is een uitspraak die we nogal eens horen en die gelukkig altijd weerlegd kan worden. Als je namelijk zo goed bent in het georganiseerd houden van zo’n volle agenda, dan ben je absoluut in staat om hierin de relatie (weer) een plek te geven die het verdient. Gaandeweg maken we keuzes ten koste van onze (intieme) tijd samen en denken daarmee weg te komen. Tijd om het terug te pakken! Durf samen prioriteit te stellen welke tijd in de week minder belangrijk is dan jullie tijd samen? En corrigeer daarna.

Killer 2: hij maak het geen complete ervaring voor haar.

Als een vrouw seks heeft zonder dat ze verbinding en liefde voelt, dan is de vrijpartij in haar beleving welliswaar lekker, maar ook niet meer dan dat. Gebeurt dit elke keer, dan is de kans groot dat ze steeds meer een niet-complete ervaring koppelt aan seks waardoor ze steeds minder zin krijgt. Het gaat haar steeds meer tegenstaan waardoor ze seks gaat ontwijken en excuses een patroon worden.

Staat ze daarentegen in contact met liefdevolle gevoelens voor haar partner voordat ze zich aan seks overgeeft, dan is de verbondenheid en het gevoel van houden van nog lange tijd aanwezig en is het een sterke bouwsteen voor de relatie. Daarom is ontstressen belangrijk, maar ook dat je je als vrouw met aandacht gewaardeerd en geliefd voelt door je partner. Dan is het verlangen heel dichtbij en fijne seks een kleine stap. Herken je dit? Praat erover en vertel wat je nodig hebt om weer verlangen te voelen. Het effect zal groot zijn.

Killer 3: totale voorspelbaarheid.

Wanneer en op welk gebied voor iemand voorspelbaarheid een issue wordt is heel persoonlijk. Het kan zijn het moment of tijdstip waarop jullie vrijen, of de plaats, de duur, de handelingen of volgorde daarvan, de entourage, en ga zo maar door. Totale voorspelbaarheid brengt saaiheid.

Gelukkig is deze heel makkelijk te doorbreken. Wordt weer speels en ondeugend. Durf nieuwe dingen uit. Heb het er met elkaar over en respecteer elkaars grenzen daarin. Je zult merken dat de eerste keer doorbreken van de saaiheid al meteen werkt!

Killer 4: verschillende momenten dat jullie opwinding voelen

Eigenlijk vergt deze killer veel meer uitleg dan er nu ruimte voor is. Het gevaar is dat je de essentie en de waarde van de oplossing niet helemaal meekrijgt. Ik ga het hoe dan ook toch proberen omdat bijna iedereen vroeg of laat met deze killer te maken krijgt. Dit komt omdat de meesten van ons opwinding willen voelen voordat we ons aan seks overgeven. Ik vertel je alvast dat er een hele mooie ‘way out’ uit deze killer is. Al onze koppels keren we zo terug naar een fijne seksuele intimiteit. Maar eerst even een uitleg waarom het een killer is.

In het begin van de relatie lopen de momenten waarop twee mensen opwinding voelen vrijwel gelijk of zijn ze heel makkelijk op te roepen en dus gelijk te maken. We hebben veel seks en we hebben veel zin in elkaar. Maar de momenten gaan er steeds meer komen waarop dat niet zo is. Dat hoort bij het leven en is onmogelijk gelijk te schakelen. Het gevolg is dat een van beiden een afwijzing krijgt en je kunt erop wachten…. de ander op enig moment ook. In het begin is dat meestal geen issue, totdat het vaker gebeurt en we dat als vervelend en misschien zelfs als pijnlijk ervaren. Hoe gaan we daarmee om? Door de momenten waarop we opwinding voelen te onderdrukken om afwijzing voor te zijn. Dat lijkt een slimme strategie, maar het tegendeel is waar. We trainen onszelf ons verlangen naar de ander te temperen en uiteindelijk zelfs te onderdrukken. Vertwijfeld verzuchten we dat ons seksleven niets meer voorstelt omdat we geen opwinding meer voelen. De vicieuze cirkel is geboren.

Van ‘wachten op een prikkel’ naar ‘vieren van onze relatie’

De oplossing ligt op een heel ander plek dan je waarschijnlijk denkt. Namelijk dat we afstappen van opwinding als de trigger om seks te hebben met elkaar. Als we beseffen hoe belangrijk seksuele intimiteit is – in een vorm en kwantiteit die jullie beiden past – dan past het ook om daar heel bewust tijd samen voor te reserveren. Jazeker, je leest het goed. Reserveren betekent soms zelfs dat jullie het plannen in jullie drukke week: Wanneer gaan we onze relatie vieren op de meest intense manier die we kennen? Als je er vervolgens samen een complete ervaring van maakt, vervult het alle zeven relatiebehoeftes van jullie beiden op dat moment en blijft het nog dagen aanwezig tussen jullie. Het is een van de krachtigste boosts voor jullie Relatieballon.

Volgende Blog

In mijn volgende blog ga ik in op waarom het een krachtig cadeau aan jezelf is om je partner volledig te accepteren in wie hij of zij is en hoe destructief de bril van perfectie hierbij is.

Geniet van elkaar!

Ruud

Over Ruud de Goeij

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Hier lees je meer artikelen van Ruud.

Het boek van Ruud is ook te koop in onze webshop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF