fbpx

7 tips om je relatie leuk en spannend te houden

Je hoort het mensen zeggen: een huwelijk of relatie, daar gaat net zoveel tijd in zitten als in het runnen van een bedrijf.  Wanneer je thuis komt zit er iemand op je te wachten die ook tijd en aandacht verdient. Je kunt het zien als een tweede baan waar je dus ook de nodige energie en moeite in moet stoppen. Na verloop van tijd kan het routine worden en kun je elkaar zelfs gaan verwaarlozen. Hoe houd je je relatie dan leuk en spannend? Misschien dat deze tips helpen!

1. Investeer in jezelf

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Het is belangrijk dat je eerst zelf gelukkig en blij bent. Als je van jezelf houdt hoef je dit niet buiten jezelf te zoeken. Is dit niet het geval dan kan dit ongelukkig zijn voor je relatie. In het begin van de relatie valt dit niet op, het lijkt alsof je elkaar perfect aanvult. Maar naarmate de tijd vordert is de aanvulling meer een opvulling. Je hebt de ander als het ware nodig en dit kan voor de ander isolerend werken. In het ergste geval zo isolerend dat de ander op zoek gaat naar vrijheid. Met als reden om te ervaren wie zij of hij zonder relatie is. De eerste stap naar een nieuwe liefde of relatie is altijd eerst de liefde voor jezelf.

2. Wees realistisch

Door verwachtingen te creëren die een ander niet kan volbrengen schep je teleurstellingen. Deze teleurstellingen en je reactie hierop kunnen een negatieve invloed op je relatie hebben. Schep vooral geen verwachtingen vooraf aan je relatie. Loslaten zorgt in dit geval voor meer liefde. Ga na welke verwachtingen je hebt van je partner en wees eerlijk naar jezelf of ze ook daadwerkelijk realistisch zijn.

>> Lees ook: 5 dingen om voor op te passen in je relatie

3. Wees eerlijk

Spreek naar elkaar uit wat je dwars zit en houd vooral geen belangrijke zaken achterwege. Dit kan alleen maar achterdocht wekken.  Je hoeft niet gelijk alle roddels met je partner te bespreken maar wissel informatie met elkaar uit waarvan je weet dat de ander dat waardeert. Onder eerlijkheid verstaan we je mening durven geven, delen wat je echt van binnen voelt en je kwetsbaar op kunnen stellen naar je partner. Vertrouwen in de relatie is dus van belang.

4. Zorg voor afwisseling

Naarmate de tijd verstrijkt gaan bepaalde zaken over op de automatische piloot. Zo ook je relatie. Wanneer je constant hetzelfde doet en geen nieuwe uitdagingen aangaat dan word je relatie saai ja…. Voorkom dat de relatie routine werk wordt. Ga er op uit en probeer nieuwe dingen. Durf te variëren en te experimenteren. Oftewel, zorg ervoor dat je in nieuwe situaties terecht komt. Je relatie krijgt automatisch een boost wanneer je nieuwe dingen onderneemt. Jullie band wordt hechter doordat je samen nieuwe dingen meemaakt.

5. Communiceer

Communicatie, zo belangrijk maar best moeilijk. Een ander kan niet aanvoelen wat je denkt of voelt, daar zul je toch echt over moeten communiceren. Om te beginnen, wees duidelijk in wat je aan de ander wilt vertellen. Probeer wat je zegt te verduidelijken wanneer er een kans is dat je partner je verkeerd begrijpt. Het zijn vaak de kleine dingen die verkeerd over kunnen komen. Zeg bijvoorbeeld niet ‘Ik baal hiervan’, maar: ‘Ik vind dit vervelend.’ Vermijd suggestieve vragen en afkeuring. Stel daarentegen echte vragen waar de ander duidelijk op kan reageren. Tot slot: vraag om terugkoppeling, vraag of de ander het heeft begrepen om misverstanden te voorkomen.

6. Ga ruzies niet uit de weg

In elk goed huwelijk of relatie komen ruzies voor. En niet zonder reden. In een ruzie breng je voorkeuren en grenzen aan. Wanneer je partner dit niet van je weet is het moeilijk om compromissen in de relatie te sluiten. Respecteer elkaars verschillen maar geef je grenzen aan. Heb je nooit ruzie of een conflict ga dan na of jullie je emoties niet onderdrukken.

7. Maak tijd voor elkaar vrij

Als je samenwoont wil het nog weleens voorkomen dat je langs elkaar heen leeft door jullie drukke werkleven. Maak bewust tijd voor elkaar vrij door de tijd ook daadwerkelijk met elkaar te besteden. Zet de mobiele telefoon uit en probeer echt met elkaar te praten. Stel jezelf de vraag centraal: ‘Hoe en waarmee maak ik mijn partner gelukkig?’ Hiermee kun je de ander zoveel plezier doen en dat kan jullie samenzijn alleen maar positief beïnvloeden.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF