fbpx

Liefdeslessen van de WENDY-expert (met tips): ‘Samen kun je een relatie herstellen’

Onze nieuwe WENDY-expert Ruud de Goeij, relatiecoach en schrijver van De Relatieballon, geeft vanaf nu elke maand in Liefdeslessen advies over een relatieprobleem. Lees hoe Suzanne weer gelukkig leerde zijn met haar relatie. ‘Het is een hardnekkig misverstand te denken dat als je relatie eenmaal op een dieptepunt is beland, het vrijwel onmogelijk is om de weg weer terug te vinden.’

De case. Suzanne, 38 jaar, 2 kinderen, zelfstandige

‘Voor de coaching, was het einde van onze relatie voor mij een kwestie van tijd. Er was zoveel ruzie, boosheid en verdriet dat ik alle hoop was verloren. Toen mijn partner dan ook voorstelde om met een relatiecoach aan de slag te gaan vond ik dat totale verspilling van tijd en geld. Er bestond gewoon geen oplossing voor onze problemen. Ik voelde me hulpeloos en hopeloos.

Ik begon uitermate sceptisch en zonder motivatie aan de coaching. Ik was zelfs wat opstandig in het begin, maar naarmate de sessies vorderden begon ik steeds meer te zien en te begrijpen hoe we onze relatie weer op de rit konden krijgen. Ik begon langzaam weer te hopen en nog belangrijker haalden we samen resultaten waar we dat al zo lang niet deden. Niet alleen leerden we belangrijke relatielessen, we leerden nog meer over onszelf. Inzichten en levenslessen die mij verandert hebben. Ik ben een positiever, toleranter en dankbaarder persoon geworden. Dat dit effect heeft op onze relatie mag duidelijk zijn, maar net zo belangrijk is het dat onze kinderen een relatie in balans zien met zoveel meer warmte en nabijheid voor iedereen in ons gezin.

Wat ik tenslotte nog kwijt wil is dat de veranderingen die we samen in onze relatie hebben ingezet nog steeds blijvend zijn. We hebben zeker nog verschillen van mening, maar die leiden niet meer tot ruzies en afstand. We lossen ze op omdat we elkaar beter begrijpen en er veel beter over communiceren. We snappen inmiddels ook dat je elke dag hebt te bouwen aan je relatie. Dat is geen opgave, dat is een diep besef. Je relatie niet voor lief nemen is een cadeau dat we onszelf hebben gegeven en elke dag weer geven. Wat je ook mag denken over je persoonlijke situatie, je hebt belangrijke relatielessen te leren. Leer ze en je brengt je relatie verder dan hij ooit geweest is….’

Uitleg van de De Relatieballon

Er zijn zoveel misverstanden over relaties. Een hardnekkige is dat als je relatie eenmaal op een dieptepunt is beland, het vrijwel onmogelijk is om de weg weer terug te vinden. Gelukkig is dat niet waar, maar aan die reis terug naar elkaar zitten wel voorwaarden vast. Een hele belangrijke is dat je er samen nog aan wilt werken. In je eentje kun je de relatie niet herstellen en dan is het inderdaad onmogelijk. De relatiewetten waar we allemaal mee te maken hebben zijn op zich eenvoudig. Wat we hierin zelf en met elkaar te leren hebben maakt het soms complex maar gelukkig meestal heel helder. Zolang je beiden open staat om dit te leren zul je stappen vooruit maken. Daar hebben we meteen een tweede belangrijke voorwaarde voor succes.

Want waar hebben we toch dat idee opgedaan dat je niets hebt te leren over relatiewetten als je de ideale partner hebt gevonden? Dat dan alles als vanzelf moet gaan, anders klopt het niet? Gelukkig voor ons allemaal is ook dit een misverstand van jewelste. Het betekent namelijk dat er een weg terug is als je die lessen leert en toepast. Begin er mee door jullie relatie te zien als een heteluchtballon. Het maakt namelijk zichtbaar hoe het werkt. Hoe hoger de ballon, hoe fijner de relatie. Beiden bedienen jullie de knoppen van de brander en beiden hebben jullie de beschikking over zandzakken. De brander staat voor wat je doet dat jullie dichter bij elkaar brengt. De zandzakken voor gedrag dat jullie van elkaar verwijdert.

“Relaties mislukken niet omdat een van ons niet oké zou zijn, ze mislukken omdat we gewoon analfabeten zijn op het gebied van de liefde”.    Eknath Easwaran

Relatieballon Liefdeslessen van de WENDY-expert (met tips): 'Samen kun je een relatie herstellen'

 

De ballon van Suzanne en Richard stond al een hele tijd op de grond door de vele ballast toen ze hulp zochten. Logisch dat ze er allebei eigenlijk niet meer in geloofden, maar ze wilden het voor hun kinderen nog een laatste keer proberen. Daar had ik een aanknopingspunt van waaruit ik betrokkenheid naar de coaching  kon halen. Toen ze inzagen hoe ze hun zandzakken konden opruimen, was de weg vrij om nieuwe gewoontes te introduceren die de ballon deden stijgen. Vervolgens was het belangrijk dat ze hun eigen persoonlijke groei onafhankelijk gingen maken van wat hun partner deed. Hier zaten mooie levenslessen in verborgen die ruimte gaven aan hernieuwd bouwen aan de relatie. Het was een voorrecht hen te begeleiden op deze persoonlijke reis en te zien hoe ze verder kwamen dan dat ze ooit geweest waren. Hoe langer je namelijk positief bouwt, hoe dieper en mooier de relatie wordt. Maar als niemand je dat ooit heeft laten zien en ervaren, hoe kun je dat dan weten? Daartoe moet je natuurlijk wel open staan voor de boodschap. Vreemd genoeg staan de meeste mensen pas open om te leren over zichzelf als ze in een crisis zitten. We gaan voor alles op cursus in ons leven, behalve op een van de meest belangrijke gebieden voor ons persoonlijke geluk.

Tip van Ruud de Goeij om samen verder te groeien

Schrijf beiden op een briefje tien redenen waarom je de ander bijzonder vindt en vijf redenen waarom je dankbaar bent voor jullie relatie. Stop dat in een envelop en lees het vanavond voor aan elkaar bij het eten of een ander moment van samenzijn. Neem uitgebreid de tijd om elk punt te verduidelijken en ga om de beurt door jullie lijstjes heen. Geef na afloop de lijstjes als cadeau aan elkaar en sluit af met een liefdevol gebaar. Ps……. hou een kopie van je lijstje voor jezelf. 🙂

De volgende keer

In mijn volgende blog over relatielessen verteld Miriam over hoe zij en haar partner elkaar veel beter gingen begrijpen toen ze zich gingen verdiepen in een aantal fundamentele verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo gauw we dat serieus nemen, verandert de manier waarop we met situaties omgaan drastisch. Maar daarover de volgende keer meer.

Lees hier meer over De Relatieballon

 

Lees ook:

Marlies redde haar huwelijk met relatietherapie (en lees hoe dat jou ook kan helpen)

Waarom overspel niet het einde van je relatie hoeft te betekenenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF