fbpx

Reizen maakt gelukkig! En dit is de reden

Dat je van reizen gelukkig wordt, zal geen nieuws voor je zijn. Waarom proppen anders elke zomervakantie zoveel mensen hun halve huishouden plus de hond en de tent van de buren in een achterbak richting de Cote d’Azur? Waarom vliegen backpackers en babyboomers voor idiote bedragen naar Thaise stranden om daar hetzelfde bier en dezelfde bitterballen te eten als thuis? Waarom worden we van reizen gelukkig? En, belangrijker, moet je daar per se voor op reis? David de Kock en Arjan Vergeer, de oprichters van 365 Dagen Succesvol, vertellen het aan ons!

Waarom reizen gelukkig maakt

Dat er voor de hand liggende redenen zijn om lekker weg te gaan, snappen we. Eindelijk even niks doen. Mooie dingen zien die je thuis niet hebt. Weg van alle collega’s en zwagers op kinderverjaardagen. Op vakantie lees je meer boeken, geniet je met meer aandacht van het eten en heb je meer seks dan thuis. Althans: gemiddeld.

Maar de werkelijke redenen waarom reizen ons gelukkig maakt, zijn iets dieper. En ook wat makkelijker kopieerbaar voor de thuisblijvers. Ten eerste blijkt keer op keer uit onderzoek dat je gelukkiger wordt van ervaringen, dan van spullen. Bij een nieuwe televisie of telefoon neemt je geluksgevoel snel af. Het is even heel plezierig en al snel weer doodnormaal. Ervaringen daarentegen worden alleen maar beter: het is leuk in de voorpret, het is leuk als het gebeurt en het allerleukst is het in je herinnering. De dopamine in je bloed komt steeds weer terug. Je bent wat je doet – niet wat je hebt.

Meer geluk

Ten tweede maakt reizen je geest rijker. Door alle nieuwe mensen die je ontmoet en dingen die je meemaakt, word je flexibeler, gastvrijer en hulpvaardiger. Maar ook minder angstig, minder materialistisch en minder gehaast. Reizen maakt je blijkbaar gewoon een leuker mens, met meer inlevingsvermogen en meer geduld. Mensen die veel reizen hebben ook minder last van frustratie in de file of van zorgen om asielzoekers.
Ze vertrouwen simpelweg de wereld meer, omdat ze die wereld beter kennen.

De derde reden waarom je gelukkig wordt van reizen, is omdat het je dankbaar maakt voor alles wat je thuis hebt. Het schone water uit de kraan. Werkende wifi op kantoor. Je kijkt je geliefde weer eens in de ogen – wat er thuis in de drukte zelden van komt.

Doe het zelf!

Het mooie is dat je voor al deze dingen niet eens weg hoeft te gaan. Het is genoeg om een keer via een andere route naar je werk te fietsen, ‘s avonds niet de TV aan te zetten maar een gesprek te voeren en een keer naar een andere groenteboer te gaan. De crux zit ‘m in verwondering. Om je heen kijken alsof je het voor het eerst ziet. Je routines doorbreken. Nieuwe dingen doen. Als je van je leven een avontuur maakt, hoef je nooit meer op reis.

Over 365 dagen succesvol

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga dan naar 365dagensuccesvol.nl

Lees meer artikelen van 365 dagen succesvol:

Heb jij een growth of een fixed mindset?

Ben je vaak woedend of boos? Dit is wat het over jou zegtWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF